Publicitat
Terrassa

La presidenta de la comissió del Codi Ètic “renya” el govern

El suflé de l’informe de la síndica que acusa la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, d’incomplir el Codi Ètic municipal no baixa. Ahir, la presidenta de la Comissió de Garantia i Seguiment del Codi Ètic de Terrassa, la regidora de Ciutadans Isabel Martínez, va respondre les declaracions del govern qüestionant el paper de l’òrgan municipal i va defensar la seva funció a l’hora de "valorar les conductes i les possibles conseqüències si cal".

Martínez lamenta les declaracions de l’alcalde, Jordi Ballart, quan va afirmar que "no ens toca a nosaltres fer aquesta avaluació", amb relació a les competències de la Comissió del Codi Ètic per avaluar les conductes descrites a l’informe de la síndica. La presidenta critica també que la regidora Rosa Boladeras "insinuï que la comissió podria modificar l’informe" cosa que, diu, "és impossible perquè és un treball independent i imparcial". Martínez recorda que als membres de la comissió els correspon avaluar les conductes que descriu la denúncia de la síndica i, si correspon, actuar en conseqüència.

Les paraules de Martínez arriben després d’una setmana de tempesta política a l’Ajuntament de Terrassa. La síndica planteja en el seu informe un incompliment del Codi Ètic municipal per part de la regidora de Cultura, en contractar el festival de poesia Elixir, presidit per la seva cosina. Ara la disputa, però, gira al voltant de la filtració de l’informe abans de ser debatut en la Comissió de Transparència.

Martínez explica que el reglament de la Bústia Ètica "deixa clar que cal respectar el principi de confidencialitat dels informes fins que estan tancats i que, més endavant, s’ha de fer publicitat activa de les investigacions en el portal de transparència". No queda prou clar, diu la presidenta, quin és el moment precís en què es pot trencar aquesta confidencialitat, raó per la qual els grups han demanat un informe al secretari municipal perquè esvaeixi dubtes.

Informe del secretari
El grup de Tot per Terrassa està convençut que la filtració de l’informe a la premsa l’ha fet un grup municipal. En la darrera Comissió Informativa de Transparència va demanar explicacions als regidors i va exigir que s’investigui la traçabilitat del document, que va ser filtrat després de ser lliurat als grups i abans que es debatés en comissió.

La tensió entre els partits s’ha fet palesa també en la Comissió de Garantia i Seguiment del Codi Ètic de Terrassa, que se celebra a porta tancada. "Hem intentat consensuar un pronunciament conjunt i no ha estat possible", es lamentava ahir Martínez. Després de dies de negociació, els partits del govern -Tot per Terrassa i ERC- amb Junts per Terrassa, van fer públic divendres un comunicat expressant la seva confiança en la decisió de la Comissió de Transparència d’obrir una investigació sobre la filtració i, si s’escau, exigir responsabilitats.

Martínez va recordar ahir, en declaracions a Diari de Terrassa, que el fons de la qüestió és l’acusació de la síndica i que l’informe "és clar sobre si han existit conductes contràries als principis i regles ètiques". Afegeix que serà la Comissió de Garantia i Seguiment del Codi Ètic la que haurà de "determinar, amb un treball molt imparcial i rigorós, les conseqüències o possibles sancions en cas que es confirmi el possible incompliment".

La presidenta va ser ahir rotunda en afirmar que seria "molt greu" que es confirmés la vulneració perquè "tot el personal municipal ha de complir el Codi Ètic, però els càrrecs electes tenim l’obligació d’actuar conforme a principis de bona conducta".w

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top