Publicitat
Terrassa

La UPC surt a competició en línia amb el nou EcoRED elèctric

El monoplaça accelera de 0 a 100 km/h en 2,4 segons

El nou vehicle de competició dissenyat pels estudiants de la UPC

Els estudiants de l’equip UPC ecoRacing de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) competiran aquesta temporada a la Formula Student amb un nou monoplaça de conducció autònoma 100% elèctric. Es tracta de l’ecoRD, un cotxe equipat, a més, amb un sistema exclusiu de tracció independent a les quatre rodes que permet ajustar el comportament del cotxe durant el seu pas per corba. L’ecoRD competirà al circuit TT Assen, dels Països Baixos; de Montmeló a Catalunya i a la Formula Student de Suïssa de manera telemàtica.

La Covid-19 no ha aturat el treball i la passió per la tecnologia dels estudiants que integren l’equip de Formula Student UPC ecoRacing. Durant tot aquest any els estudiants de la UPC-Eseiaat han superat totes les dificultats per aconseguir posar a punt el seu nou monoplaça. Es tracta de l’ecoRD, un bòlid de conducció autònoma, 100% elèctric, de 6,8 kWh, amb una eficiència de 81% i amb tracció independent a les quatre rodes.

I és que el nou monoplaça d’UPC ecoRacing compta amb un motor a cada roda que proporciona fins a 1190 Nm de parell en cadascuna d’elles. Segons explica el director de l’equip, l’estudiant Sol Vernet, “amb aquesta característica combinada amb el baix pes del cotxe (195 kg), i la seva potència de 140 kW, l’ecoRD és capaç d’accelerar de 0 a 100 km/h en només 2,4 segons.”

Aquests indicadors s’assoleixen gràcies a les millores implementades en totes les àrees del vehicle. Així, per exemple, “el mode de conducció autònoma no és l’única novetat que incorpora l’ecoRD. En el paquet aerodinàmic hem implementat un sistema DRS (un dispositiu elèctric que canvia la posició de l’aleró posterior per facilitar els avançaments en carrera) a l’aleró posterior que redueix fins un 30% la resistència aerodinàmica del vehicle en aquelles zones on s’assoleixen les velocitats màximes. A més, hem optimitzat el comportament aerodinàmic dels alerons a partir del canvi de la geometria dels endplates (les plaques verticals ubicades als extrems de l’aleró). Aquest paquet aerodinàmic va ancorat a un nou monocasc de fibra de carboni, fet amb nous laminats que redueixen el seu pes i maximitzen la rigidesa torsional.” explica Sol Vernet

Pel que fa a la dinàmica del vehicle, l’ecoRD presenta uns pneumàtics que permeten extreure tot el seu potencial i donar una millor resposta als estímuls del pilot. A aquesta nova funcionalitat s’hi afegeixen la millora del Torque Vectoring, l’algorisme d’alt rendiment dissenyat íntegrament pels estudiants d’ UPC ecoRacing que permet ajustar el comportament del cotxe durant el seu pas per corba, i del control de tracció, que permet optimitzar el lliscament dels pneumàtics durant l’acceleració i que fa ús del model prèviament mencionat.

Sistema de conducció autònoma propi

Quant a l’electrònica del monoplaça, també ha evolucionat per poder aconseguir el primer vehicle autònom de la història de l’equip. L’ecoRD incorpora una nova placa de refrigeració dels inversors, adaptada a les necessitats del monoplaça, i un nou disseny de l’electrònica de control dels mòduls del paquet de bateries que permet una millor connexió entre aquestes i la pròpia electrònica.

Finalment, les millores en l’electrònica permeten alimentar les unitats de processament que treballen pels sistemes de conducció autònoma amb una potència computacional total de 9.21 TFlops. Aquests processadors reben dades de tots els sensors, les processen i envien les comandes òptimes al hardware del vehicle, per exemple als nous sistemes de direcció autònoma o de frenada d’emergència. “Ambdós sistemes, crucials pel bon funcionament del monoplaça i la seguretat de tothom, han estat dissenyats íntegrament per UPC ecoRacing. Totes aquestes novetats fan de l’ecoRD el vehicle més avançat tecnològicament de la història d’UPC ecoRacing”, conclou Sol Vernet.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La UPC surt a competició en línia amb el nou EcoRED elèctric
To Top