Publicitat
Terrassa

Més tensió social, més delictes

La pandèmia fa pujar algunes infraccions penals

Control de la Policia Municipal de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Que la pandèmia ha transformat les nostres relacions socials és indiscutible. I que aquesta transformació ha xopat de tensió determinades formes d’interacció sembla clar. Aquesta és la interpretació dels responsables policials de Terrassa a l’hora d’analitzar l’augment de delictes contra les persones i contra l’ordre públic registrat en els últims mesos, un increment que, entre altres qüestions de seguretat ciutadana, va ser un dels eixos de la reunió del Consell Municipal de Seguretat celebrada ahir de manera telemàtica. La xifra de delictes contra les persones s’ha incrementat un 12,6% en el primer semestre del 2021 en comparació amb el mateix període del 2019. En el cas dels delictes contra l’ordre públic, l’augment ha estat del 84%.

La comparació de l’índex delictiu és entre el 2019 i el 2021 degut a l’anomalia que constituiria la relació estadística entre el 2021 i l’any passat, amb un primer semestre trastocat pel confinament, segons va explicar Jesús Requena, intendent dels Mossos d’esquadra a Terrassa. En nombres reals, va destacar Jesús Requena, el guarisme no és excessiu (30 fets front a 61) en els delictes contra l’ordre públic (baralles de carrer, enfrontaments amb agents, per exemple), però la importància percentual sí que és de ressenyar i explicable, a tenor de la interpretació efectuada pels comandaments dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Municipal, “per l’augment de la tensió relacionat amb les restriccions de drets”, en paraules de l’intendent. Les interpel·lacions i els contactes dels agents amb els ciutadans en determinades actuacions s’han modificat molt “i no són fàcils” en aquests temps de pandèmia, amb la gent cansada de limitacions i carregada de susceptibilitats.

Els delictes contra les persones, com els de violència familiar o les agressions sexuals, també han experimentat un increment en l’estudi comparatiu, si bé no tan rellevant com el detectat en les infraccions contra l’ordre públic: la pujada ha estat del 12,6%. Però hi ha violències i violències, i la policia no amaga la seva preocupació per l’augment de casos de violència masclista i de trencaments de condemna (per exemple, incompliment d’ordres d’allunyament) que han aflorat en aquests mesos, al costat d’un altre fenomen com el dels actes contra la indemnitat sexual amb víctimes menors.

 

Requeriments

Que els problemes de convivència han registrat una pujada queda plasmat en els requeriments rebuts per la Policia Municipal. Antoni Flores, intendent major del cos local, va donar ahir dades demostratives: en el primer semestre del 2021 el número de queixes per sorolls o mostres d’incivisme ha estat de 2.548, el que va suposar un augment del 31% en comparació amb el mateix període d’anàlisi del 2020, quan la xifra va ser de 1.779.

El gruix d’aquestes queixes veïnals no eren requeriments “en calent”, de trucades fetes al moment, sinó en comunicacions pausades mitjançant instàncies en paper o per via telemàtica referides a punts conflictius concrets. “Amb la disponibilitat de tota la plantilla al mes de setembre, afrontar aquests problemes és un dels nostres reptes”, va dir Flores abans de subratllar “la gran càrrega de feina” que suposa per a la Policia Municipal la seguretat ciutadana i l’ordre públic.

Trànsit

El confinament va fer minvar tant la circulació que l’estadística reflecteix dades impactants en analitzar l’any 2021, més pròxim en comportaments als “prepandèmia”, amb el passat. La Policia Municipal ha atès en el primer semestre 4.362 incidències de trànsit; la comparació amb el 2020 llança un augment superior al 90%, que respon “als canvis en els hàbits de mobilitat” davant les restriccions. El nombre d’accidents ha pujat el 30% i els increments s’han revelat més significatius en els accidents amb ferits (un 48% més enguany) que en els accidents sense víctimes (una pujada de l’11%), segons l’intendent major, Antoni Flores. La pujada d’incidència amb víctimes s’atribueix a la proliferació de patinets elèctrics

Publicitat
Més tensió social, més delictes
To Top