Publicitat
Terrassa

Reparar la coberta i la façana del Mercat costarà 1,5 milions

El govern aprova inicialment el projecte, que requerirà setmesos d’execució

El mercat és un edifici modernista, catalogat al Pla Especial del Patrimoni Històric-Artístic de Terrassa / ALBERTO TALLÓN

El primer pas per adequar i modernitzar el Mercat de la Independència el va donar ahir la junta de govern amb l’aprovació inicial del projecte de reparació de les cobertes i les façanes de l’edifici modernista. El primer projecte té un pressupost de 1.495.507,90 euros i una execució de set mesos.

Es tracta de la primera fase d’una intervenció de més envergadura, recollida en un projecte que s’ha dividit en quatre lots i que té un pressupost global de 4,8 milions d’euros, segons consta en el document de les inversions municipals per l’actual mandat.


El govern aprova ara la primera fase de reparació, que s’executarà un cop es licitin les obres. En aquest moment es treballen els pressupostos per a 2021, que podrien incorporar una primera partida.

Per a etapes posteriors queda pendent, entre altres intervencions, un element clau per a l’estanquitat del mercat: la reparació de les finestres venecianes situades sobre les parades.
Aquestes lluernes, disposades amb làmines de fusta, filtren aire fred a l’hivern i calent a l’estiu. El seu tractament en vital per assegurar l’aïllament tèrmic del mercat i una eficient climatització.

Quatre intervencions
El primer paquet d’obres aprovat inicialment per l’executiu inclou quatre intervencions a la coberta i a les façanes de l’edifici. Es tracta d’una actuació “indispensable per poder engegar-ne d’altres futures per a l’adequació global del mercat”, afirma l’Ajuntament en un comunicat. Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, afegeig que l’executiu enceta, amb aquesta primera obra, “ la recuperació i modernització als nous temps d’una de les peces arquitectòniques més importants de la ciutat i un referent en la dinamització comercial i social”.

La primera de les quatre intervencions inicials se centra en la teulada de l’immoble, de la que es retiraran tots els sistemes de fibrociment, que seran substituïts, i s’emprimaran les biguetes d’acer de tota la superfície de la coberta. També es proposa la reparació de les filtracions detectades per assegurar la total impermeabilitat.

La segona intervenció afecta la lluerna lineal, que serà substituïda per una nova de les mateixes proporcions existents i que també assegurarà l’estanquitat. La peça s’adequarà perquè pugui aprofitar la ventilació natural.

Alberto Tallón

Les dues obres restants se centren en les instal·lacions de sanejament i en l’estructura.

Pel que fa a les canalitzacions, es retiraran les de PVC i se substituiran per nous canalons més en sintonia amb les característiques arquitectòniques del mercat. Es modificarà la seva disposició per evitar el pas dels baixants per davant del parament de la lluerna.

La quarta intervenció és de caràcter estructural. Es proposa un enriostrament aeri, a diferents alçades i en dues direccions. S’instal·laran perfils tubulars de 10 cm de diàmetre i dos tubs transversals per cada pòrtic. L’objectiu és augmentar la trava dels murs i reduir l’esveltesa dels pilars.

Següent pas, les finestres
Fa anys que el Mercat de la Independència espera l’adequació de l’edifici, de propietat municipal, com a pas imprescindible per afrontar un projecte de modernització de l’equipament. L’immoble té més d’un segle de vida i pateix els habituals problemes de desgast, filtracions i l’endèmic repte de la climatització, impossible en un edifici no estanc.

Durant els darrers anys s’han estudiat diferents fórmules per evitar les temperatures extremes a l’hivern i l’estiu. Les finestres venecianes situades a sobre de les parades, sense vidre i, per tant, obertes al pas del fred i la calor, han fet impossible trobar un sistema eficient que garanteixi una temperatura agradable a l’interior del mercat cada dia de l’any.

El Projecte de diagnosi i reparació del mercat de la Independència, que ha estat redactat per la UTE Moran Arq SLP-Miquel Lloveras, obre la porta ara a l’adequació global de l’edifici i al realç de les seves qualitats arquitectòniques i patrimonials.

En paral·lel, el Mercat té sobre la taula el repte de la modernització, seguint els passos d’altres equipaments com el Mercat de Sant Antoni, a Barcelona. El Mercat de la independència, però, requerirà un projecte a mida, que s’adapti a “un mercat peculiar -comenta Joan Font, dinamitzador del mercat– per les seves grans dimensions i la disposició en ‘L’”.

Ara, la pandèmia ha deixat en suspens el pla director del Mercat de la Independència. Els comerciants, però, no s’aturen i donen constants mostres de dinamització per seduir nous clients i persones que aposten per l’alimentació de proximitat.

La darrera campanya, sota el lema “Festes Sant Tornem-hi”, omple aquests dies de música, actuacions i activitats el mercat i el seu entorn.

Ahir, la presentació de la nova imatge de marca del mercat va anar acompanyada d’un acústic de clàssics del pop-rock dels 80’ i els 90’, amb dues guitarres i dues veus. Avui, el mercat viurà un matí de tallers infantils i espectacles de màgia a càrrec de Fis, Flas.

Les claus de l’edifici

Tres elements són indispensables per la futura adequació global del mercat.

Alberto Tallón

Una coberta renovada

La coberta del mercat és un dels elements característics de l’edifici. Presenta filtracions i conté peces de fibrociment. La seva adequació, que s’abordarà en el primer lot del projecte, permetrà complir la normativa i els criteris de sostenibilitat des del punt de vista energètic.

Alberto Tallón

Les finestres elevades, 4 mil vidres

A la part superior de l’edifici, un continu de finestres de vidre recorre els 70 metres de llarg de cadascuna de les dues naus. Estan formades per 4 mil vidres que, amb el pas dels anys, registren esquerdes i fissures a les juntes. Caldrà netejar-los i substituir els deteriorats per evitar filtracions.

Alberto Tallón

Les venecianes, 113 anys

Filtren el fred, la calor i quan plou “reguen” algunes parades. N’hi ha 192 finestres venecianes de fusta que recorren les dues naus i els patis. Tenen 113 anys, entre 3 i 4 metres d’alçada i són vitals per al confort de comerciants i clients.

La nova imatge de marca

Ahir el Mercat de la Independència va presentar públicament la seva nova imatge corporativa, un logo que reprodueix el perfil de l’edifici modernista i, al centre, incorpora la Torre del Palau, tot un distintiu de la ciutat de Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Reparar la coberta i la façana del Mercat costarà 1,5 milions
To Top