Terrassa

El 8% d”accidents tenen bicis o patinets implicats

Campanya de policia i BiTer sobre l’ús responsable dels VMP

Senyal d'avís al Centre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Hi ha una bicicleta o un vehicle de mobilitat personal (VMP), com els patinets, implicats en el 8% dels accidents de trànsit registrats a Terrassa. Aquesta és una de les dades més importants d’accidentabilitat que acompanya una nova iniciativa de sensibilització posada en marxa per la Policia Municipal i BiciTerrassa Club (BiTer).

La campanya començarà aquest dimecres i durarà fins el 8 d’octubre. L’objectiu és “impulsar un millor ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP), que han anat guanyant presència als
carrers de les ciutats en els darrers anys”, diu l’Ajuntament. Al llarg de la campanya, els voluntaris de BiTer informaran sobre els aspectes més destacats de la nova normativa a aquells usuaris de VMP que es trobin per la via, “recordant-los quines són les velocitats i els espais habilitats per on poden circular i aquells on no estan autoritzats“. A més, repartiran un fulletó on s’especifiquen diferents punts de la normativa, com ara que no poden anar dues persones en un patinet elèctric, que bicis i VMP han de circular per la calçada o que és obligatori l’ús del casc pels menors de 16 anys. Els voluntaris estaran equipats amb una banderola, que duran a la bicicleta, i on s’informa que la velocitat a la que es pot anar per les vies habilitades per a bicicletes i VMP situades a la vorera és de 10 km/h. També es recorda la necessitat “de conduir amb precaució per a la pròpia seguretat i la de la resta d’usuaris de la via”.

La Policia Municipal farà arribar a centres escolars i associacions de familiars d’alumnes (AFA) el fulletó per fer extensiva la informació a famílies i comunitat educativa. A més, es continuarà realitzant la tasca sancionadora ja iniciada amb l’aprovació de la nova ordenança, després d’unes setmanes inicials en les que, com admet el Consistori, “es va realitzar una tasca més pedagògica per tal que la ciutadania pogués conèixer i habituar-se als canvis que entraven en vigor”.

La tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, s’ha felicitat per la tasca pedagògica que BiTer i Policia Municipal estan realitzant des que l’ordenança va entrar en vigor i ha recordat que cada curs escolar s’oferten sessions informatives d’educació viària a escoles i instituts: “Un altre gran objectiu de la Revolució Verda és l’augment del grau d’autonomia dels infants, de persones grans i de persones amb capacitats diverses”, afirma Melgares.

Segona campanya conjunta

Publicitat

Aquesta campanya és la segona que realitzen Policia Municipal i BiTer, després que el passat mes de gener entrés en vigor la nova ordenança de mobilitat, amb la qual es regulaven per primera vegada els VMP. Amb la nova normativa, bicicletes i VMP passaven a ser vehicles de ple dret a la calçada i es reduïa la velocitat genèrica per a les vies urbanes a 30 km/h. Es vol potenciar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport.

Davant aquests canvis, Policia Municipal i BiTer van dur a terme a finals de gener i principis de febrer d’enguany una campanya informativa específica per a usuaris de bicicleta i VMP que va consistir en la visita a autoescoles i botigues de bicicletes i patinets elèctrics d’arreu de la ciutat “per a informar-los de primera mà de les novetats que introduïa la nova ordenança i dur-los un cartell i fulletons informatius, per tal de fer la informació extensiva als seus clients”. Des de l’Ajuntament també es va endegar una campanya anunciant les principals novetats de la regulació, amb la publicació d’una guia digital i la difusió d’imatges i pantalles sobre la normativa, tant a la via pública com a xarxes socials de l’Ajuntament. La difusió s’ha intensificat amb l’inici del curs escolar i arrel de la posada en marxa de les noves àrees de vianants.

Un 7,8% dels accidents tenen una bici o un VMP implicats. Des que va començar l’any, a Terrassa hi ha hagut 94 accidents de trànsit amb bicis i VMP involucrats: 73 amb ferits lleus, 17 sense ferits i 4 amb ferits greus. La policia ha interposat 521 denúncies per infraccions, la majoria de les quals per circular per zones no autoritzades o en espais reservats (206 multes) o per anar més d’una persona en el vehicle (119 sancions). La quantia de les multes pot anar dels 80 als 1.000 euros.

La campanya de conscienciació s’iniciarà dimecres, a les 18.30 hores, davant de l’aparcament tancat de bicis de l’estació del Nord.

Publicitat
El 8% d”accidents tenen bicis o patinets implicats
To Top