Publicitat
Terrassa

El 8 de març fa una crida a la corresponsabilitat

La campanya programa 60 activitats a la ciutat

El dia 8 de març a la tarda la plataforma Feministes per Terrassa convoca una mobilització

La campanya del 8 de Març posa l’accent aquest any en la desigualtat en el repartiment del treball domèstic i les cures, que recauen majoritàriament en les dones. El lema d’aquesta celebració és “Repartim-nos les feines. Som corresponsables”, un tema central que va sorgir en el marc del ple de dones celebrat el 9 de juliol de 2021, el primer a la ciutat.

La imatge de la campanya és el cartell guanyador del concurs entre l’alumnat de l‘Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa. L’estudiant Enric Carrasco és l’autor del dibuix, on una persona apareix envoltada d’elements relacionats amb el treball domèstic i les cures. L’autor ha volgut “transmetre una idea de seguretat davant d’un futur que camina cap a la igualtat i l’equilibri en el repartiment de les feines i llocs de treball. Un futur recolzat en una nova generació que té clar que no es tracta de si ets home o dona; de si portes arracades o penjolls; o de si tens el cabell llarg o curt, sinó que tracta sobre la responsabilitat, el respecte i la igualtat”.

La campanya del 8 de Març programa aquest any 60 activitats encaminades a sensibilitzar i conscienciar sobre la corresponsabilitat, accions de sensibilització per a la igualtat i de reconeixement de les dones.

Núria Marín: “”El model econòmic actual i el sistema patriarcal separen l’àmbit productiu del de les cures, quan intrínsecament estan vinculats. Només si s’equilibren de manera corresponsable el temps de la vida familiar i personal, les dones podrem desenvolupar totes les nostres potencialitats”

El dia 8 de març es farà l’acte institucional, amb la lectura de la declaració consensuada per tots els grups municipals. Les entitats integrades en la Comissió del 8 de Març i la regidoria de Polítiques de Gènere conviden a la ciutadania a sumar-se a la campanya penjant un davantal al balcó o a la finestra de casa. Serà un gest col·lectiu per “fer valdre el treball domèstic”, ha dit la regidora de Polítiques de Gènere Núria Marín, durant la presentació de la campanya. “Si deixéssim de executar les tasques de cura i domèstiques, el món es pararia. Aquest és un treball que sosté la vida”.

Marin ha recordat que “el model econòmic actual i el sistema patriarcal separen l’àmbit productiu del de les cures, quan intrínsecament estan vinculats. Només si s’equilibren de manera corresponsable el temps de la vida familiar i personal, les dones podrem desenvolupar totes les nostres potencialitats”.

Mobilització feminista

La tarda del dia 8 de març, la plataforma Feministes per Terrassa organitza una mobilització sota el lema “Treball de cures, treballs feminitzats. En defensa dels serveis públics”. A les 19 hores, una manifestació recorrerà el trajecte entre el Monument de la Dona i el Raval de Montserrat.

A banda el dia 25 de març (18.45 hores), coincidint amb les concentracions cada 25 de març en rebuig de la violència masclista, es donarà lectura del manifest contra la violència patriarcal a càrrec de les entitats feministes i es farà un minut de silenci en memòria de les víctimes.

La regidora Núria Marín, durant la presentació avui de la campanya i el cartell del 8 de març.

El cartell de la campanya, disseny de l’estudiant de l’Escola Municipal d’Art i Disseny, Enric Carrasco

La programació de la campanya inclou un segon acte institucional al Teatre Alegria, el dia 10 de març a les 18.30 hores. El sociòleg Marcos Castro farà una xerrada sobre noves masculinitats. Durant l’acte, es farà lliurament dels premis del concurs de cartells.

La celebració del 8 de març de 2022 inclou novetats com l’homenatge a les bruixes de Terrassa. Sota el lema “No eren bruixes, eren dones”, el servei de Memòria Democràtica de Terrassa descobrirà una placa a la plaça de la Torre del Palau en homenatge a les dones condemnades i executades. El Museu de Terrassa organitza també l’itinerari històric “Bruixes i Metzineres”.

També s’estrena aquest any la BCT amb la convocatòria d’una acció poètica a xarxes socials. La biblioteca convida a la ciutadania a compartir poemes, frases, escrits o reflexions entorn de la corresponsabilitat en el treball domèstic i les cures. Els participants entraran en un sorteig de llibres.

També s’han programat un cinefòrum per la igualtat -amb la projecció de la pel·lícula “El orden divino”-, espectacles familiars a les biblioteques municipals i tallers als centres educatius.

Terrassa, seu del Consell Català del Moviment Europeu

La ciutat serà el dia 8 de març la seu de l’acte descentralitzat del Consell Català del Moviment Europeu. Organitzat conjuntament amb el servei de Relacions Europees i Internacionals i el de Polítiques de Gènere, es programarà una taula rodona sota el títol “Polítiques de gènere a Europa”. Hi participaran la directora executiva de l’Institut Català de les dones, Neus Pociello, i la sociòloga i escriptora feminista Lídia Puigvert. L’acte se celebrarà el dia 17 de març, a les 18.30 hores al centre cívic President Macià.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El 8 de març fa una crida a la corresponsabilitat
To Top