Publicitat
Terrassa

Taüts ecològics i amb pissarres per acomiadar-se

El sector funerari s’adapta a les noves tendències d’un consumidor compromès amb un món sostenible i molt més interactiu. Les novetats en taüts incorporen fèretres ecològics –ja són 8 de cada 10 vendes– i tapes de pissarra

Treballs de confecció de taüts a l’empresa terrassenca Tecoter Egara. La firma ven fèretres a pràcticament tota la geografia espanyola / nebridi aróztegui

Laura Hernández/ Berta Posas

El comiat d’un ésser estimat sempre està carregat d’emocions que les noves generacions volen expressar de manera molt més personalitzada, compromesa i també original. Les empreses del sector funerari i especialment els fabricants de taüts i fèretres ho saben i avui el catàleg de productes comença a no tenir res a veure amb el de fa una dècada.

“La tendència del mercat, després de la pandèmia, ha disparat les incineracions i la demanda de taüts sostenibles”, explica Sergi Lozano, gerent de l’empresa terrassenca Tecoter Egara, que fabrica i ven taüts i fèretres a tot el mercat espanyol.

En aquest moment el 80% de la producció de Tecoter ja és de taüts ecològics, afirma Lozano, que recorda que “la iniciativa surt del compromís de l’empresa amb el medi natural” i encaixa perfectament amb la tendència de la demanda, especialment “a Catalunya, a Madrid i al nord d’Espanya”.

Fèretres amb pissarres per deixar un comiat personalitzat, a Àltima

En la producció de fèretres eco se suprimeixen els ferratges de coure o metall, que passen a ser de fusta; els capissats de polièster, que ara són de teixits naturals; els acabats lluents, ara de materials “a l’aigua”; i els vidres, que s’han suprimit. “Al sud d’Espanya, on la tradició manté encara moltes vetlles a casa, no ha estat possible encara trobar un substitut al vidre”, explica Lázaro.
Tecoter Egara és empresa proveïdora del grup Àltima, amb tanatori a Can Petit. L’empresa funerària ha dissenyat aquest any un nou model de fèretre que incorpora una tapa de pissarra perquè els familiars i amics del difunt puguin expressar els seus sentiments amb missatges i dibuixos de record.

“La innovació permet que els comiats siguin més personalitzats i a mida del que cada família requereix –comenta Josep Ventura, conseller delegat d’Àltima–. També és una eina que ens ajuda a apropar-nos a la societat actual, contribuint a normalitzar el dol i a trencar el tabú de la mort des del primer moment”.

L’empresa terrassenca Tecoter fabrica taüts per a pràcticament tota Espanya /Nebridi Aróztegui

La innovació, doncs, s’imposa a un sector que cada dia aposta més per uns productes sostenibles i empàtics amb les sensibilitats i el dolor de les famílies i els amics.

Memòries multimèdia

Vídeos en record del difunt i cerimònies en “streaming” són algunes de les novetats que ja marquen el present i el futur dels comiats. A l’increment de les incineracions, se sumen els reptes de la digitalització dels tràmits i la gestió del llegat o l’empremta digital.

Les cerimònies laiques creixen i ja són el 26%

La incineració es manté com l’opció més demandada pel destí final i ja supera el 52% dels casos als serveis funeraris de Catalunya, on aquesta alternativa es va disparar durant els pitjors mesos de la pandèmia. En el nou context, també augmenten les cerimònies no religioses i avui un de cada quatre (26%) funerals són laics.

Als cementiris es consoliden diferents alternatives per a donar destí a les cendres i espais dedicats al dol. En el cas de Terrassa, el Complex Funerari va estrenar 19 de juliol l’Espai de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal, a la plaça de Tots Sants, a pocs metres de la zona dels columbaris.

El nou punt dona visibilitat a aquestes defuncions amb un espai de comiat i de record pensat de manera especial per a les mares i pares que han perdut un fill durant la gestació o en les primeres setmanes del naixement. Un dol invisible fins ara que ja té un espai al cementiri.

Isabel Martínez

“És com fer un tribut a tots els familiars”

“Hem vingut abans perquè al ser cap de setmana és més fàcil combinar-ho amb la feina. Ho fem per ells, ells ho feien, els meus pares i els meus avis. Quan la meva mare venia, jo ho feia amb ella i ara crec que almenys una vegada a l’any s’ha de fer. Jo vinc més vegades, però un cop a l’any venim tots. El meu fill ara em demana si pot venir amb mi, així que jo crec que almenys a la nostra família aquest gest se seguirà fent, tenim la tradició assegurada. Fins ara jo venia sola, però ell fa dos anys que em deia que volia venir amb mi. És que per nosaltres és com si estiguéssim fent un tribut, un homenatge a tots els familiars que ja no hi són, és especial”.

José Luis luque

“Aquesta tradició no té futur, es perdrà”

“Sempre venim el meu cunyat i jo amb les dues dones. Avui ens hem equivocat i hem portat una escala cada un, no ens hem posat d’acord. És un moment especial per a la família, una tradició, ens trobem aquí cada any per netejar el lloc on hi ha el meu sogre, la meva sogra i un dels meus fills. La meva cunyada i el meu cunyat sí que venen més vegades durant l’any, però nosaltres acostumem a venir per Tots Sants i si algun dia venim al cementiri a l’enterrament d’algú aprofitem per passar per aquí una estona. Abans comentàvem que aquesta tradició no té futur, es perdrà aviat. Ja veiem que els nostres fills no pensen gaire a venir”.

Joan Lluís Playà

“És un dia de trobada amb la família i els difunts”

“Vinc abans per estalviar cues. Abans veníem el mateix dia de Tots Sants, però des que el meu pare va morir hem canviat una mica la tradició. No esperava que avui hi hagués tantíssima gent, la veritat. A vegades el que fem també és venir abans del dia de Tots Sants a netejar el nínxol, i el dia 1 ens reunim aquí amb els familiars per visitar els difunts. Segurament ho tornarem a fer aquest any. Personalment, vinc molt sovint al cementiri, m’agrada visitar-los. Abans era el meu pare el que venia a netejar abans i ara soc jo el que ha agafat el relleu. Tots Sants per la meva família és un moment de trobada, entre nosaltres i amb els difunts”.

Marisol Sánchez

“He decidit que quan mori, vull que m’incinerin”

“Es fa complicat venir entre setmana, així que venim abans i així ja ho deixem fet. També anem venint durant l’any, però sobretot per aquestes dates. Fa uns mesos vam moure les restes d’alguns familiars, i en veure l’estat de tot plegat he decidit que, quan mori, prefereixo que m’incinerin. Allò que vaig veure em va sobtar molt, no vaig saber reconèixer la persona i no vull que el meu fill m’hagi de veure algun dia d’aquella manera. Encara que potser deixin les meves cendres al cementiri, que ara han fet uns espais especials per fer-ho, no vull que m’enterrin. Jo tinc un fill que és força de costums i tradicions, però jo crec que s’acabarà perdent”.

El dispositiu demà al Cementiri

Bus gratuït des de les 9 fins a les 18 hores
Demà funciona un servei especial de bus gratuït fins al cementiri de matí i tarda. El presta l’L1 i fa el recorregut des de l’Estació del Nord fins al Complex Funerari. També hi ha recollides a domicili per persones amb mobilitat reduïda, prèvia trucada al 900268268.

La porta del camí dels Monjos està oberta demà
Per facilitat les entrades al cementiri, la porta del camí dels Monjos estarà oberta avui. També s’amplia l’espai d’estacionament amb l’obertura de l’accés de la zona est del recinte, per facilitar l’entrada des d’aquesta zona.

Les cerimònies de record seran totes al matí
Durant tot el dia hi haurà acompanyament musical als espais del cementiri. Com a novetat, les cerimònies de record seran totes al matí. L’oració que organitza la comunitat Bahá’í, serà a les 11 hores i la celebració eucarística es farà a les 12.30 hores. Totes dues seran al Temple Multiconfessional i tindran acompanyament musical.

Exposició a l’entrada del Cementiri
Sota el títol “Cementiri i jardí”, una exposició a la porta del Cementiri convida a reflexionar sobre l’espai de memòria col·lectiva. Demà és l’últim dia que es pot visitar. Aquest any, Funerària estrena un espai nou multifuncional a l’entrada del recinte. Aquest nou recinte es mantindrà de manera permanent a partir d’ara i permetrà acollir exposicions, tallers i altres tipus d’activitats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Taüts ecològics i amb pissarres per acomiadar-se
To Top