La Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica (HBP) del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha participat en el primer estudi nacional que descriu el moviment de les cèl·lules tumorals mentre es practica una intervenció de càncer de pàncrees.
Es tracta d’un treball desenvolupat pels especialistes de l'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla -liderats pel Dr. Javier Padillo, cap de cirurgia del centre- en el qual hi han intervingut nou hospitals espanyols amb experiència en cirurgia de càncer de pàncrees, entre ells l’HUMT.
En el marc de l’estudi, els investigadors han detectat quin tipus de cèl·lules s'associen amb més probabilitat a l'aparició de metàstasi i quins factors hi contribueixen. A més, el treball podria plantejar noves estratègies per evitar el creixement del tumor després de la intervenció o inclús la seva extensió a altres zones del cos.
En aquest sentit, l'agrupació de cèl·lules tumorals en forma de raïms (“clúster” en anglès) han mostrat tenir un major risc de metàstasi a distància. La troballa esdevé molt rellevant ja que l'aparició de recurrència en aquesta tipologia de pacients no és infreqüent i aquest fet té una repercussió important en la supervivència dels malalts en qüestió.
Aquesta investigació multicèntrica, denominada CETUPANC, ha estat finançada per l'Institut de Salut Carles III del Ministeri de Sanitat i ha durat un total vuit anys. Els resultats obtinguts han estat publicats, de moment, en dues revistes de gran impacte en l'àmbit de la cirurgia: l’International Journal of Surgery i al British Journal of Surgery Open.