Publicitat
Contingut patrocinat

Agenda Urbana de Terrassa: el camí per a construir la ciutat del 2030

Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament està impulsant la redacció de la futura “Agenda Urbana de Terrassa”, un document que esdevindrà el full de ruta de la nostra ciutat per tal d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de cara a l’any 2030.

L’Agenda Urbana de la ciutat és una estratègia de futur que s’està desenvolupant mitjançant un ampli procés participatiu obert a tota la ciutadania i a la col·laboració público-privada, amb l’objectiu de compartir visions i idees sobre el present i el futur de la nostra ciutat, amb els seus reptes i les seves oportunitats, de  tal manera que puguem assolir una estratègia de ciutat àmpliament compartida. Compta també amb consens polític i s’està treballant a través d’un grup de treball tècnic i una Taula de Grups Municipals.

L’Agenda Urbana consta de diferents fases, a la diagnosi prèvia que analitza l’estat de la ciutat en aquests moments i identifica els reptes i les oportunitats, segueix un document on  ens fixem els objectius per al 2030, consensuats de forma participativa, i posteriorment el Pla d’actuació amb les accions a realitzar.

Es tracta d’un instrument necessari perquè Terrassa pugui participar en projectes i en fons europeus, al mateix temps que esdevé un espai de reflexió, diàleg i consens sobre les línies mestres del futur de la ciutat, per alinear-les amb els objectius globals de sostenibilitat i de progrés social i econòmic.

L’Agenda Urbana de Terrassa s’emmarca en un conjunt de pactes internacionals que defineixen les grans fites d’una estratègia global de desenvolupament sostenible:

  • Agenda 2030 (aprovada per l’ONU el 2015, amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible o ODS).
  • Nova Agenda Urbana de Nacions Unides (aprovada per l’ONU el 2016).
  • Agenda Urbana per a la Unió Europea (aprovada per la Unió Europea el 2016).
  • Agenda Urbana Espanyola (posada en marxa el 2017).
  • Agenda Urbana de Catalunya (posada en marxa el 2018).

Amb la participació de tothom

La reflexió compartida, la participació i el debat ciutadà són fonamentals per al procés de redacció de la futura Agenda Urbana de Terrassa. En aquest sentit, la ciutadania ha pogut  participar en un conjunt d’activitats com ara jornades o tallers per plantejar les seves idees i debatre les seves visions sobre la ciutat, l’emergència climàtica, o el desenvolupament sostenible.

El passat 8 de juliol es va celebrar al Vapor Universitari la jornada «Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030», organitzada per l’Ajuntament i l’EUNCET-UPC. L’acte es va obrir a tota la ciutadania amb l’objectiu de reflexionar sobre les possibilitats de futur de la ciutat en el context social i econòmic actual, i en relació al seu posicionament geogràfic metropolità i vallesà.

La jornada es va estructurar al voltant de quatre eixos:

  • Eix econòmic, a càrrec d’Enric Urreta; per posar en valor la necessitat de dinamitzar els motors econòmics locals, el paper dels Districtes Innovadors, l’experiència del 22@ a Barcelona, les lliçons apreses i la seva visió respecte del futur de la ciutat.
  • Eix sostenible, a càrrec de Júlia Garcia, directora d’Economia Circular del Centre tecnològic Leitat; per presentar les estratègies vigents d’economia circular, innovació social i les ciutats sostenibles.
  • Eix urbanístic, presentat per Maria Sisternas, CEO de MediaUrban; sobre l’urbanisme del segle XXI.
  • Eix innovació econòmica local, a càrrec de Ninna Torres, presidenta del Cercle de Joves de la CECOT.

A més d’aquesta jornada, s’han portat a terme diferents tallers telemàtics el 8 i el 15 de juliol adreçats a la ciutadania i al personal municipal, per tal d’obrir el procés de l’Agenda Urbana, plantejar qüestions i recollir inquietuds i propostes. S’ha continuat així l’experiència iniciada al novembre de 2021 amb la celebració de tres tallers participatius per a debatre com canviar el món des de casa, des del carrer o des de l’empresa i la feina.

A més, des de principis de juliol s’ha obert un espai de participació al web participa.terrassa.cat, a través d’una enquesta i de la difusió de documentació relacionada amb l’Agenda Urbana, per facilitar la participació de la ciutadania en la redacció del document que ha de definir la Terrassa del 2030.

Més informació a: https://www.terrassa.cat/agenda-urbana

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Agenda Urbana de Terrassa: el camí per a construir la ciutat del 2030
To Top