Publicitat
Esports

El triomf de l’esport inclusiu

De la mateixa manera que es va començar a fer amb el hockey a través de la Lliga BBVA Hockey Plus, el futbol disposa ja d’una competició inclusiva totalment reglada, auspiciada per la Federació Catalana de Futbol. Es tracta de l’Excellence Cup, que va aixecar el teló el passat dissabte al Camp Olímpic, que va acollir la primera de les quatre jornades que integraran enguany aquesta competició de futbol-8 en la que prenen part dotze equips, la meitat d’ells terrassencs.

L’objectiu del projecte és afavorir la inclusió de les persones amb una discapacitat mínima intel·lectual certificada del 33%. El projecte, apadrinat per l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat i d’altres administracions locals, es va estrenar essent tot un èxit tant a nivell esportiu com organitzatiu. La segona jornada tindrà lloc al febrer al municipal de Ca n’Anglada. La tercera i la quarta, que no tenen encara seu, es jugaran a l’abril i al juliol. El primer campió ha estat el San Cristóbal Taina. Si aquest equip aconsegueix guanyar alguna de les tres competicions que resten serà el campió. En cas contrari, els quatre guanyadors es jugaran el títol d’aquesta primera edició al juliol.

L’exfutbolista del Terrassa FC Xavi Urbano, impulsor i codirector del projecte, estava encantat de com havia anat tot. "Fa un parell d’anys vaig estar veient una competició de futbol adaptat a Tarragona. Vaig pensar que havíem de fer alguna cosa a la meva ciutat. Portem un parell d’anys preparant tot això. El suport per part de les institucions ha estat immillorable". Som davant d’un projecte plenament terrassenc. Ho són tant els impulsors com la major part de participants.

Pel que fa a l’objectiu que persegueix l’Excellence Cup, Urbano explica: "Volem fusionar els clubs i les entitats socials, de manera que cada equip passi a formar part de l’estructura del propi club. I volem que la Federació Catalana de Futbol ho encapçali i ho reguli. Nosaltres només som la punta de llança que ho ha començat. Necessitem visibilitat per tirar endavant aquest projecte. Les persones amb capacitats diverses han de poder tenir la seva pròpia Lliga", explica Urbano, que considera que a la llarga els equips acabaran jugant "cada setmana de forma normalitzada".

Sis equips terrassencs
Pablo Mazziarello, integrant de l’staff tècnic del primer equip del Terrassa FC, col·labora molt intensament en l’Excellence Cup. I ho fa des de dins. Entrena dos dels sis equips locals de l’Excellence Cup, el Terrassa Fupar i el Can Parellada Consorci Sanitari de Terrassa. "És una iniciativa espectacular. Amb el Consorci portem quatre anys participant en una lligueta i tenim unes dificultats enormes. A l’Excellence Cup tot és diferent", assegura. I és que els organitzadors van tenir cura de fins al darrer detall. Hi havia equipacions per a tots els equips, una zona d’avituallament, s’imprimien les actes dels partits i es tenien en compte els resultats i les classificacions.

Un entrenador implicat
De l’Excellence Cup, Mazziarello valora molt especialment el fet que "clubs i entitats es fusionin i que hi hagi una Lliga". I afegeix: "Els nanos estan molt contents. Se senten protagonistes i s’ho passen genial".

El més important és l’il·lusió amb què tots els futbolistes es prenien els partits. És el cas de Tomás García, el porter del Jabac L’Heura. "A l’institut ja jugava. Amb aquests partits estic vivint un somni. Ens sentim igual que els grans jugadors. Sortim amb moltíssimes ganes de guanyar. Portem poc jugant junts i el nivell és molt alt", explica García.

Valentí Cardellach, de 53 anys, és un dels més entusiastes jugadors de l’equip que va ser l’amfitrió, el Terrassa FC. Practica també el hockey amb l’Egara Fupar i juga a petanca. "M’agrada jugar tant a futbol com a hockey. Tot està molt ben organitzat", assegura. Daniel Cabañas, de la FE Grama, estava també encantat amb la competició. "S’han d’obrir les portes als col·lectius amb alguna discapacitat. El resultat és el de menys. El més important és l’esportivitat que hi ha entre tots els equips", assegura el jove futbolista.

Per tal de visibilitzar el projecte, l’Excellence Cup comptarà amb la presència als seus partits d’estrelles de l’esport, com els jugadors de pàdel Marta Marrero i Fernando Belasteguín, la nedadora Laura Roca, els futbolistes Carles Puyol i Albert Luque i fins i tot l’exseleccionador espanyol de futbol Vicente del Bosque. La primera visita va ser la del futbolista terrassenc del Dinamo de Zagreb Dani Olmo.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top