Publicitat
Salud

El son, una font de benestar

La falta de son està associada a tenir un risc més alt de desenvolupar obesitat i diabetis tipus 2, segons diverses anàlisis epidemiològiques. Així, la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (Seen) assenyala que no dormir les hores necessàries redueix els nivells de leptina, una hormona procedent del teixit adipós, que té l’efecte de treure la gana. Aquesta pujada i baixada dels nivells hormonals afavoreix els comportaments alimentaris més encaminats a guanyar pes.

La manca de son “genera un model d’estrès i activació del sistema nerviós simpàtic que pot comportar el desenvolupament d’obesitat abdominal i resistència a la insulina. Tots dos fenòmens augmenten la probabilitat de desenvolupar diabetis i altres complicacions, com la hipertensió arterial”, explica Javier Salvador, membre de l’àrea de neuroendocriologia de la Seen.

En els casos en què existeix apnea obstructiva del son, els fenòmens derivats de la intermitent disminució d’oxigen en els teixits també contribueixen a la deterioració metabòlica i a què es produeixi un augment de la massa grassa.

Per això, no dormir a la nit té com a conseqüència una somnolència diürna i un cansament que afavoreix el sedentarisme, la qual cosa també promou el desenvolupament de diabetis i obesitat.

El doctor Salvador assenyala: “L’aposta més segura per mantenir una bona salut metabòlica és seguir la dieta mediterrània, en la qual predominen fruites i verdures, així com fibra i greixos d’origen vegetal; i limita el consum de carn vermella i grasses animals. Això ha d’anar acompanyat d’una freqüent activitat física, sempre adaptada a les circumstàncies clíniques individuals, i d’un període de descans nocturn regular de set o vuit hores”.

Dormir poc o malament no sols afavoreix el guany de pes, també en dificulta la seva pèrdua. De fet, l’estudi “Predimed-Plus, Prevenció amb Dieta Mediterrània”, publicat a la “International Journal of Obesity”, indica que tenir un patró de son variable i a més de curta durada s’associa amb més dificultats per reduir el pes i el greix corporal.

En el treball, un total de 1.986 pacients van seguir un programa intensiu d’intervenció en el seu estil de vida per tal de perdre pes. Aquest programa estava basat en una dieta mediterrània baixa en calories, en fer activitat física i teràpia conductual. Els científics van observar que els qui, al començament de l’estudi, no dormien les mateixes hores cada nit, van presentar una menor pèrdua de pes al cap de 12 mesos de seguiment.

A banda, tenir un son variable i dormir poc (menys de 6 hores diàries) es va lligar a una menor disminució de l’índex de massa corporal i de la circumferència de la cintura, respectivament.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top