Afecció en el sistema nerviós

Sergi Estapé
30 de març de 2023

La malaltia de Parkinson, com la defineix en un llenguatge planer la doctora Martha Alvarado, especialista en Rehabilitació i, més específicament, en Neurorehabilitació, “és una malaltia del sistema nerviós que afecta el moviment i que és progressiva i degenerativa”. Els seus símptomes principals són tremolor de repòs, que pot ser a les mans, els braços, les cames i la mandíbula o el cap, rigidesa i engarrotament de les extremitats i el tronc, lentitud en els moviments i inestabilitat postural, amb un deteriorament de l’equilibri.

Alvarado ens explica que el Parkinson “s’instal·la de manera gradual, a vegades de manera imperceptible, i va progressant fins a ser més habitual” i va perjudicant la velocitat dels moviments, que cada vegada són més lents, tant a les cames com als braços, i a algunes accions molt usuals, com agafar un cobert o cordar-nos una camisa, que cada vegada resulta més dificultós entre les persones afectades.

La musculatura de la cara també es veu afectada i en els malalts es mostra “poca gesticulació, amb un rostre gairebé inexpressiu”, diu l’especialista. Això afecta la manera de parlar i, amb el temps, va degenerant. Alvarado deixa ben clar que el Parkinson no té cura, però és important una medicació precoç per tal de “poder controlar la progressió dels símptomes”.

S’ha de tenir molt en compte que el Parkinson pot suposar una afectació a altres parts o funcions del cos. “Hi ha problemes addicionals emocionals, perquè veus que les teves funcions cognitives es van afectant i poden aparèixer quadres depressius”, comenta Alvarado. Tot plegat, té un impacte emocionalment, però també podem apareixen altres afectacions, com dificultats a la bufeta o problemes d’estrenyiment.

Amb trastorns genètics

L’especialista en Neurorehabilitació, a més, explica que, si bé és una malaltia que es manifesta en persones d’edat mitjana i avançada, també pot aparèixer abans si hi ha alguna classe de trastorn genètic. “No és un diagnòstic fàcil, perquè s’han de fer diverses valoracions”, apunta.

Alvarado, en referència als tractaments, encara que sigui una malaltia irreversible, assenyala que “el treball és multidisciplinari i hi intervenen neuròlegs, metges rehabilitadors, fisioterapeutes, logopedes, de professionals de teràpies ocupacions i, a vegades, de neurocirurgians”. Es tracta d’atenuar els símptomes, diu, i en l’actualitat hi ha avenços importants per ajudar a pacients que tenen moltes tremolors. “Els programes de rehabilitació han de ser l’eix central en la seva recuperació”, assegura.

Una tecnologia molt innovadora

La tecnologia HIFU (ultrasons focalitzats d’alta intensitat) és un tractament molt innovador que permet abordar, sense intervenció quirúrgica i sent poc invasiu, i de manera segura i eficaç les manifestacions motores de la malaltia de Parkinson. És una millora força significativa pel que fa al tremolor, la rigidesa i la bradicinèsia que provoquen aquesta malaltia. L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) s’ha convertit en el primer hospital públic de Catalunya en incorporar aquesta tecnologia pels pacients amb Parkinson.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: