brots més verds en les edificacions

A Terrassa, el sector està creixent perquè ha esdevingut una ciutat atractiva per a residents a Barcelona i l’àrea metropolitana. El sector, però, s’ha topat amb l’increment de preus dels materials
Sergi Estapé
26 de setembre de 2023

L’any 2021, l’edificació al territori català va experimentar un creixement del 13,2% respecte a l’exercici anterior, segons es despren de les dades presentades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, basades en els permisos d’obres i rehabilitació, que són un pas obligatori per poder començar les obres.Aquesta xifra, però, està 5,4% per sota de les xifres de l’any 2019, és a dir, de l’època anterior a la pandèmia.

La superfície total que s’ha vist a Catalunya durant l’any passat ha estat de 4.437.461 metres quadrats. En total, s’han visat 9460 expedients, el que suposa un increment del 17,85% més que a 2020 i un 8,81% més respecte a 2019.

A Terrassa, com explica Toni Palet, el president del Gremi de la Construcció del Vallès, les xifres són aproximadament similars. “La pandèmia va aturar el sector sencer”, recorda, a causa de la incertesa lògica per una situació que no se sabia quan es podria superar. De fet, moltes promocions, tot i estar molt encaminades, es van aturar, esperant un moment millor.

Aquesta pausa, segons comenta Palet, va donar pas a un any en el qual “s’ha començat amb més força i potser anem per sobre del que estava previst, ja que hi ha projectes que llavors van quedar paralitzats que ara s’han aprovat i s’estan tirant endavant”, assegura. És a dir, moltes promocions que es van aturar l’any 2020, han tingut la seva cabuda a 2021.

En els darrers anys

El president del Gremi recorda que Terrassa, en els darrers anys i amb tot el que ha comportat la pandèmia i el confinament de 2020, s’ha convertit en “una ciutat atractiva” per a persones de ciutats com Barcelona i l’àrea metropolitana. Els preus i unes bones comunicacions, també pesen entre moltes persones de fora a l’hora de decantar-se per comprar-se un habitatge a aquesta ciutat.

Pel que es refereix a obra nova, durant aquest any passat, a Catalunya va créixer en un 23,2%, amb un total de 14.575 visats. Són xifres que estan encara allunyades de les que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya creu que són les idònies per al període 2020-2024. Aquest organisme considera que la xifra per aquest tram d’anys hauria de ser de 25.000 habitatges. A Terrassa, l’obra nova està tassada entre els 2.880 i els 3.200 euros el metre quadrat útil, unes xifres força inferiors a les de Barcelona, amb uns 6 mil euros el metre quadrat.

El perfil dels compradors de nous habitatges a la ciutat acostumen a ser parelles de més de 30 anys amb fills. Un 70% són persones que ja viuen a la ciutat mentre que el 30% restant correspon a persones que procedeixen de Barcelona i el seu entorn.

Tot i el que opina l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, el cas és que el sector de la construcció està creixent després de mesos d’incertesa. En aquest sentit, Palet assegura que el sector de la construcció “s’està animant”, si bé hi ha algun entrebanc, com és el cas dels materials, que compliquen una mica les coses. “L’increment dels preus de materials de construcció, com el vidre, el ferro, l’alumini, no paren de pujar”, avisa i afegeix que “no és una cosa d’aquí, és un tema en l’àmbit mundial”, que afecta sectors com el transport i la logística.

Tot plegat, posteriorment, pot incidir en els preus dels materials necessaris per al món de la construcció i, com apunta Palet, “hi ha coses com la llum que estan pujant molt i això perjudica la resta” de serveis que tenen relació directa amb el sector de la construcció.

El president del Gremi de la Construcció del Vallès, amb tot això, creu que els preus finals poden repercutir en els usuaris. “Entenem que hi ha necessitat d’habitatge i de manteniment i també d’obra pública i pot haver-hi un increment de preus, que al final el que el paga és el consumidor”, assenyala. De totes maneres, i tenint en compte aquests inconvenients, Palet es mostra convençut que “el sector no pararà” i es continuarà edificant en els següents mesos.

No destinada a habitatge

L’edificació que no està destinada a habitatge, segons les dades que ha publicat oficialment el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la superfície visada durant l’any anterior, va baixar respecte a 2020.

Concretament, va ser un 7,2% mentre que, respecte a 2019, ha estat una disminució del 13,2%. En alguns àmbits, però, la superfície visada a tot Catalunya va experimentar un increment. És el cas del sector sanitari, amb un augment del 15,3% i la indústria, amb un creixement de l’11,2%.

Han viscut una disminució considerable sectors com l’hostaleria, amb un 44,2%, educació, amb un 38,2%, comerç, amb un 29,1% i oficines, que ha vist com es reduïa en un 15,8% durant tot l’any passat.

Les xifres de l’entitat catalana també mostren una empenta pel que fa a les rehabilitacions. En total, l’any 2021 va augmentar un 23,6% en superfície, si bé els 1.237.515 metres quadrats signifiquen només el 28% del total visat.

És un percentatge que, els professionals del sector de la construcció veuen insuficient i l’arribada dels fons Next Generation es contemplen com una via que ajudi a incentivar aquesta activitat.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: