Un estiu amb molta fruita

El préssec és una de les fruites més típiques de l’estació estival i es presenta en diverses variants per a tots els gustos dels consumidors
Sergi Estapé
10 d'octubre de 2023

Com passa cada temporada, en les fruites també trobem gèneres que s’avenen més, pels motius que siguin. A vegades sembla que la fruita s’escaigui millor quan arriben les temperatures més càlides, pel fet que moltes d’elles són refrescants i poden saciar la nostra set. També hi ha fruites característiques d’èpoques contràries, amb temperatures més baixes i amb el fred com a protagonista.

A l’estiu encara ens trobem oferta de fruites saboroses com les cireres o les nespres i comencen a treure el cap altres, moltes amb pinyol, com són el préssec, l’albercoc, la pruna, la nectarina o el paraguaià. També ens trobem a dos dels grans de l’estiu, el meló i la síndria, que són molt presents a les taules de les llars cada dia, mentre la calor presideix el temps.

Comença també ara la temporada de pomes i peres en les seves diverses varietats. Per exemple, és força reconeguda la pera de Sant Joan, una pera de dimensions molt petites i que acostuma a ser de les primerenques de la seva espècie.

En definitiva, però, la pregunta és: és cert que la fruita ve més de gust a aquesta estació de l’any o és una frase feta a mida i sense cap base científica? Mireia Librán, dietista i nutricionista clínica de MútuaTerrassa i Àptima Centre Clínic Terrassa, considera que el motiu principal perquè a l’estiu ve més de gust menjar fruita és degut al fet que la major part de la fruita que hi ha present en aquesta temporada “té una concentració més alta d’aigua i és per aquest motiu que ve més de gust, ja que fa passar la set i la calor”.

Els seus beneficis

Pel que fa als beneficis que ens pot aportar la fruita en aquesta estació o a l’hivern, l’especialista en nutrició explica que “els beneficis nutricionals de la fruita sempre són els mateixos” i afegeix que “aporten moltes vitamines, minerals, fibra i aigua”. Apunta que “poca diferència hi ha entre les fruites d’estiu i les d’hivern en trets generals, tot i que sí que a l’estiu tenen una major concentració d’aigua i les fruites d’hivern tenen una major concentració de vitamina C, sobretot en el cas de les fruites cítriques”, com poden ser, principalment, la taronja o la mandarina.

Com passa sovint en qüestions relacionades amb l’alimentació, se sosté amb freqüència que no és convenient abusar de la fruita, pels seus continguts en sucre. Librán recorda, en aquest sentit, que “la recomanació del consum diari de fruita segons l’Agencia de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) és de mínim 3 peces de fruita al dia per tota la població general”.

Alerta, però, que “en casos com la diabetis tipus 1, se sol recomanar moderar, no evitar, el consum de fruita rica en sucre, com les figues, els plàtans, el raïm i altres. Amb l’objectiu de millorar el control glicèmic dels pacients”. Agrega que “aquesta recomanació és per evitar que augmentin els nivells de sucre en sang ràpidament després de la seva ingesta, ja que els pacients que pateixen aquesta patologia no poden contrarestar aquesta situació adequadament”. Així doncs, si un pacient amb diabetis tipus 1 menja aquestes fruites, “haurà d’ajustar la dosis d’insulina que s’ha de posar, no vol dir que no en pugui prendre”, assegura.

El ventall d’opcions quan a la fruita que podem trobar en aquesta època en el mercat és prou àmplia i variada. La dietista i nutricionista clínica de MútuaTerrassa, però, opina que no es pot aconsellar cap en concret com a preferible pel que fa als nutrients o beneficis que pot aportar.

“Totes les fruites de temporada són aconsellades generalment, no n’hi ha cap de millor o pitjor”, manifesta. Librán afirma que “el més important és que estiguin presents al nostre dia a dia en varietat, mínim 3 cops”. També subratlla que ara, a l’estiu una bona opció “és fer batuts de fruita natural amb gel o gelats casolans, triturant fruita i posar-ho a congelar en motlles individuals” i anima a provar-ho, ja que, diu, “està molt bo”.

En forma de suc

També es planteja sovint la possibilitat de consumir la fruita en forma de suc i, com es deia abans, hi ha opinions contràries sobre si és preferible degustar-les d’una manera o d’altra. L’especialista en nutrició i dietètica clínica detalla que “canvia molt” consumir la fruita en suc o de la manera tradicional.
“Primer de tot, cal dir que el sucre de la fruita es considera sucre d’absorció ràpida i això produeix un augment de la glucosa sanguínia”, diu. Librán assenyala que, “com dèiem abans, la fruita en tenir tanta fibra fa que aquest sucre d’absorció ràpida s’absorbeixi més lentament i no faci aquest augment de la glucosa sanguínia”.

Per aquest motiu, insisteix, “és millor menjar-la sencera o triturada, per aprofitar la fibra, evitant els sucs naturals i els liquats”. En el cas dels sucs comercials “desaconsella el seu consum per l’aportació de sucre afegit o edulcorant que aporten”, exposa l’especialista en aquest camp.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: