Promoure la igualtat real i fugir dels clixés  tradicionals

Igualtat de gènere. La família és el primer nucli, però l’escola també ha d’educar amb aquest valor
Sergi Estapé
9 de febrer de 2023

La família és el primer per als infants per començar a construir la seva percepció sobre el gènere. Els valors que es transmeten a casa poden ser fonamentals per l’educació dels infants en aquest camp. Però l’escola també ha de transmetre aquests valors i, com els pares, ha de promoure la igualtat real de gènere i evitar de reproduir els estereotips tradicionals amb les seves accions.

Per tal d’educar els fills i filles en la igualtat de gènere és important que les famílies tinguin present que el gènere és un aprenentatge que es fa per imitació dels adults. Així doncs, és una tasca ineludible la d’afavorir la corresponsabilitat a casa amb el repartiment equitatiu i la valoració de totes les tasques domèstiques i de cura dels membres de la família.

Per la seva banda, el centre educatiu pot representar una oportunitat per assolir aquests objectius per evitar la reproducció de rols sexistes. S’ha d’educar els infants en la coeducació i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, de manera que les nenes i els nens se sentin respectats i en igualtat d’oportunitats.

És aconsellable que l’oferta de jocs, joguines, lectures o pel·lícules, no fomentin els estereotips de gènere tradicionals. També cal que es respecti l’interès dels infants per qualsevol classe de joguina i no fer distincions. Les expectatives de la família, a més, han de tenir correspondència amb les seves habilitats i capacitats, independentment del gènere.

El motor de tot plegat és la coeducació, una eina bàsica per construir un nou model de persones que ha de fer possible la participació i el desenvolupament de tothom. Tot això comporta la promoció d’una educació que potencia la igualtat real d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe, així com la integració de forma explícita i amb continguts d’aprenentatge de la perspectiva de gènere.

El 21 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Educació No Sexista. L’objectiu d’aquesta jornada és recordar que cal reflexionar per superar el sexisme en la pràctica educativa. En aquest camp, doncs, es tracta de fomentar uns estudis sense biaix de gènere i que es faciliti un aprenentatge de l’alumnat basat en la igualtat de gènere.

Mateix tracte

Els nens i les nenes han de rebre el mateix tracte independentment del seu gènere. És una cosa òbvia, està clar, però que s’ha d’anar conreant cada dia perquè no caigui en l’oblit. Tots han de tenir les mateixes obligacions, oportunitats i facilitats en tot, sense cap mena de distinció. 

Educar en la igualtat significa evitar la discriminació en activitats bàsiques com el joc, les lectures, la tria de colors o la pràctica de determinats esports, per exemple. Els infants han de poder escollir segons els seus gustos i per fer-ho de manera lliure no se’ls ha de limitar les possibilitats en les seves eleccions.

Escola i família són dos eixos fonamentals per aquesta educació en la qual la igualtat de gènere ha de tenir un paper preponderant. A casa i a classe, els adults han de mostrar actituds que col·laborin en aquesta educació i que aquesta igualtat es converteixi en una conjuntura rutinària i habitual.

El treball en equip, el foment de les relacions, la comunicació activa i sense embuts, poden ser alguns dels elements que ajudin a incrementar aquests valors que necessita la canalla per formar-se amb la convicció que la igualtat i s’ha de respectar.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: