Les varius, des del punt de vista mèdic, es poden definir com “les dilatacions de les venes del sistema venós superficial”, com explica el doctor Josep Royo, especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular a Àptima Centre Clínic de Sant Cugat del Vallès.
“A les cames hi ha dos sistemes de venosos, el profund, que és el que va entre la musculatura, enganxat a les artèries, i un altre que és el superficial, que va entre la pell i la musculatura”, detalla Royo. El sistema superficial “és un sistema secundari, moltes vegades de suplència i que des del punt de vista funcional, no té massa importància, però quan funciona malament, es dilata i, llavors, és quan apareixen les varius”, sosté l’especialista. Aclareix, però, que “a les cames hi ha les varicosis, que són les petites venes, que són superficials, i que molta gent considera que són varius, però no ho són. Són estèticament lletges; tanmateix, no tenen cap des del punt de vista funcional”.
Royo, sobre si les varius poden ser doloroses, comenta que “a l’organisme, qualsevol cosa que està distesa o dilatada, pot fer mal” i afegeix que “el dolor és una cosa molt individual i gent amb varius molt grans, et diuen que no tenen dolor i a l’inrevés, gent amb varius menys grans que poden ser més doloroses o, potser més ben dit, més molestes”
En moltes ocasions, assenyala l’especialista, “no sempre està lligada la grandària de la variu amb la simptomatologia”. Royo, respecte a les causes de les varius, subratlla que “la variu es produeix perquè hi ha una lesió venosa i dins de les venes hi ha un sistema valvular per permetre que la sang vagi en una sola direcció”. Quan aquestes vàlvules es trenquen, la vena es dilata i és quan apareixen les varius.
Per quin motiu es trenca aquesta vàlvula o perquè hi ha aquesta alteració anatòmica? Es pregunta. Doncs “és una cosa que desconeixem”, respon. Agrega que “el que sabem és que, la gent amb varius, pot ser aquella que fa vida sedentària o que treballen en ocupacions on estan molta estona dret”. Aquests factors “faciliten que hi hagi més pressió venosa a les cames i això, segurament, facilita el trencament d’aquesta vàlvula”, apunta. També afegeix que “és freqüent l’aparició de varius després de l’embaràs” i tot i que no les provoquen, però fan que augmentin les molèsties a les cames la vida sedentària i l’obesitat.
A les cames
Per definició, afirma Royo, les varius es presenten a les cames, però “també als braços, al cos o a la cara poden haver-hi aparicions de venes anòmales”, que no són varius. “Són malformacions venoses o alteracions del desenvolupament d’algunes venes”, diu.
A les cames és exclusivament on hi ha problemes de venes dilatades i amb mal funcionament. “És per una qüestió simplement anatòmica, perquè el retorn venós a les cames està en contra de la força de la gravetat i això fa que es dilatin”, declara l’especialista.
Quant als possibles tractaments, Royo parla de tres línies: el simptomàtic, amb analgèsics o altres fàrmacs per tractar les molèsties, la cirurgia amb les diverses tècniques i l’altra és la compressió elàstica a través d’unes mitges, que són “una gran solució per evitar la seva progressió”. L’especialista apunta que “la cirurgia és l’única que les elimina, si bé poden tornar a sortir, tot i que els percentatges són baixos i les altres les alleuja. Però si es vol eliminar les varius, només hi ha la cirurgia”.
No afecta únicament les dones
Tot i que, popularment, es creu que les varius només afecten les persones del sexe femení i, el doctor Josep Royo aclareix que això no s’ajusta a la realitat. “És una creença popular que no és certa i les varius les pateixen pràcticament el 50% els homes i el 50% les dones”, manifesta. L’especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular, tanmateix, explica que “en les dones sí que són molt més freqüents les varicosis, perquè moltes vegades estan lligades a factors hormonals”. La presència a les consultes sobre aquesta problemàtica és més alta pel que fa a les dones que, diu Royo, “consulten més quan són per qüestions estètiques”.