Una jornada per gaudir de la Pujada a la Mata
Torna la Pujada a la Mata, una prova que va recuperar l’Escuderia MATHC (Motor Atlètic Terrassa Hockey Club) i que, si bé en els seus inicis, estava establerta en un format de velocitat, ara és amb un format de regularitat en carretera oberta. Entre els anys 1971 i 1978 va tenir molta incidència i aquesta escuderia. Fa cinc anys, va decidir recuperar-la. La cursa, que se celebra avui , s’ha configurat sobre un recorregut total de 223 quilòmetres, dels quals 105 són cronometrats.
Tot l’itinerari està distribuït en dues seccions amb un total d’onze trams cronometrats, alguns d’ells nocturns. A més, aquesta prova és puntuable per la Copa Catalana de Regularitat que organitza la Federació Catalana de Vehicles Històrics (FCVH), una competició que, en l’edició d’aquest any està més disputada que mai, ja que totes les categories continuen amb una lluita ben oberta per obtenir el campionat.
Aquesta cinquena edició presenta una gran novetat i es tracta de la inclusió d’una nova categoria, la que s’anomena Legend (1995-2004), que s’ha creat després de rebre diverses peticions. Amb l’aparició de la Legend, s’ofereix als participants l’oportunitat de competir amb vehicles que, com apunten des de l’organització, es troben en la transició entre “nous” i “youngtimers”, denominació aquesta darrera que defineix a cotxes que no es poden considerar encara com a històrics, però que ofereixen nombroses qualitats que els fan molt atractius per a aquesta classe de competicions. Cal remarcar, no obstant això, que els participants de la categoria Legend no optaran a la classificació general ni poden puntuar per a la Copa Catalana de Regularitat.
Data de fabricació
Les categories i les classificacions s’estableixen segons la data de fabricació dels vehicles. Així, hi ha la categoria H – Històrics, per a automòbils fabricats entre l’1 de gener de 1950 i el 31 de desembre de 1971; la C – Clàssics, per a automòbils fabricats entre l’1 de gener de 1972 i el 31 de desembre de 1986; la categioria Y – Youngtimers, destinada als automòbils fabricats entre l’1 de gener de 1987 i el 31 de desembre de 1994; i la categoria esmentada, la L – Legend, sense opció a la classificació general, està destinada a automòbils fabricats entre l’1 de gener de 1995 i el 31 de desembre de 2004.
Uns quaranta equips, aproximadament, participaran en aquesta nova edició de la Pujada a la Mata. El programa comença a les 10.30 hores, amb l’entrada dels participants en un parc tancat, a les instal·lacions de l’Atlètic, a Can Salas. A les 12.15 hores, es procedirà al brífing dels participants i l’entrega dels carnets de ruta. Un quart d’hora més tard, sortirà el primer participant de la primera secció. A les 13.30 hores sortirà el primer participant des de Matadepera i, a les 16.27 hores, el primer participant de la segona secció. Uns minuts per sobre les 20 hores, finalitzarà l’esdeveniment i, després, hi haurà un sopar i l’entrega de premis.
Prova de velocitat
La Pujada a la Mola original va estrenar-se l’any 1971 i va perllongar-se fins a 1977, en una època en què el fet de ser una prova de velocitat i que obligava a tallar la carretera provocava les queixes de propietaris de l’entorn, sobretot perquè no es podia transitar per aquelles carreteres mentre durava la competició i, a més, també protestaven pel soroll que feien els vehicles que hi participaven, entre els quals també hi havia motos, en alguna de les edicions. En l’actual Pujada a la Mata, només hi participen automòbils.
Era una prova que tenia el seu precedent en la Pujada al Coll d’Estenalles en uns anys en què hi havia moltes curses d’aquestes característiques, com la Pujada a Montserrat o la Pujada del Montseny. A més, tenia un alt prestigi i es podia veure a pilots de nivell contrastat com a participants. El Motor Sport Terrassa, club ja desaparegut, de 1967 a 1969 organitzava la Pujada al Coll d’Estenalles i el seu relleu el va agafar l’Escuderia MATHC amb aquesta prova que, ara, en les quatre edicions anteriors i en la que se celebra demà, ha variat els seus objectius i no es tracta d’una competició de velocitat com en la dècada dels anys setanta i s’ha optat per una prova de regularitat.
A l’anterior Pujada a la Mata prevalia la velocitat en un recorregut de 5,6 quilòmetres, en el qual els automòbils arribaven als 90 quilòmetres per hora de mitjana i les motos, en l’edició que van poder prendre part, uns 81 quilòmetres per hora. En uns temps amb més presència del motor a les carreteres, aquesta prova va tenir força seguiment amb un bon nombre d’aficionats fent-li costat. En la primera edició, la de 1971, els participants havien de fer dues pujades i, per a la classificació definitiva, es va tenir en compte el millor registre de cada pilot.