Una salsa que és fonamental en el seu protocol

Degustar els calçots a la brasa va acompanyat de la salsa romesco, un complement que no es pot obviar i que cada cuiner i a cada casa tenen la seva fórmula
Sergi Estapé
26 de gener de 2024

Menjar calçots fets a la brasa ha d’anar acompanyat per la típica salsa romesco, complement imprescindible a l’hora de degustar aquest aliment. Segons algunes fonts, el seu origen és del segle XX, a Tarragona i, més en concret, dels pescadors del Serrallo, que feien servir tot allò que tenien a l’abast per crear-la, com és el cas del pa sec, l’oli, el vi o el vinagre, les nyores i el tomàquet. Però cada cuiner té la seva recepta i a cada casa hi ha altres ingredients que, sovint, es van transmetent d’avis a pares, i de pares a nets.

Pep Hernández, cap de cuina de la Pizzeria Angie de Matadepera, té la seva recepta, que va aprendre d’un senyor d’una masia amb qui va treballar. Comenta que cada cuiner la fa a la seva manera i amb els seus propis detalls. No té cap impediment en revelar-la, com en el seu moment li van confiar a ell. D’entrada cal escalivar una sèrie d’ingredients com cinc o sis tomàquets madurs, un cap d’all, una ceba mitjana i un pebrot vermell.

S’adequa tot

Quan s’acaba aquesta fase, s’adequa tot, pelant els productes i traient les llavors dels que en tinguin. S’afegeixen entre 50 i 70 grams d’ametlles i d’avellanes, una cullereta de pebre vermell dolç i la carn de cinc o sis nyores que s’hauran remullat amb aigua abans. Després s’afegeix oli, pa torrat i un raig de vinagre.

Tota aquesta elaboració es passa pel túrmix i, llavors, depenen del gust de cadascú, es busca que sigui més líquid o més espès. “Si vols una consistència més líquida, hi poses més oli”, explica Hernández. Finalment, s’inclou sal i pebre. El cap de cuina de la Pizzeria Angie de Matadepera comenta que “molta gent es pensa que és una recepta complicada i no és així”.

Hernández explica que aquesta salsa pot ser la clau per gaudir d’una bona calçotada i afirma que “un bon romesco pot fer bo el pitjor calçot i a l’inrevés, convertir el millor calçot en dolent”. La salsa “va a dins” i cal tenir en compte que el calçot té més sucre que la ceba, per exemple, i per tant té més sucre. El romesco aporta un equilibri que acaba sent determinant per aquesta passió de molta gent per degustar-los.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: