Publicitat
Terrassa

Dos de cada deu persones finançaran les vacances

A les portes de les vacances, la calculadora torna a la taula de casa per a fixar destinació i despeses. Si no hi ha estalvis al compte corrent o una guardiola amagada, el pagament a terminis torna a aparèixer com la millor taula de salvament per a gaudir de l’estiu somiat.

Així ho diu el darrer informe del portal Kelisto.es, segons el qual aquest any 28 milions d’espanyols sortiran de vacances (un 68%) i 3 milions d’ells, un 17%, ajornarà les despeses estiuenques. De fet, dos de cada deu persones s’endeutarà per a gaudir de la merescuda desconnexió.

A Catalunya, l’estudi diu que 315 mil ciutadans ajornaran el pagament del viatge, el creuer, el càmping o l’estada a la segona residència o al poble de la família. De mitjana, la despesa global per persona si és tria el pagaments a terminis estarà aquest estiu en 1.789 euros. La xifra inclou la despesa del viatge, els interessos i les comissions. Cada ciutadà que decideixi finançar el seu descans estival haurà d’abonar una mitjana de 49,30 euros en concepte d’interessos, la qual cosa suposa un sobrecost global a Catalunya de 15,5 milions d’euros.

A l’hora d’ajornar els pagaments, el gruix dels estiuejants opta pels préstecs personals (un 74%), seguit del finançament que proposen els mateixos operadors de viatges (46%), la targeta de crèdit (25%) o bé acaben per demanar un préstec a un amic o familiar (9%).

Els consumidors hauran d’abonar un interès mitjà del 19,11 per cent si decideixen pagar a terminis les seves vacances mitjançant un préstec personal. La fórmula suposarà a Espanya una despesa global de 97,7 milions d’euros en interessos i altres costos derivats de l’operació financera. L’opció de la targeta de crèdit és un 4% més cara, apunta kelisto.es.

“Fins fa molt, les targetes de crèdit eren el producte més triat per a finançar una despesa extra com les vacances d’estiu -comenta Estefanía González, portaveu de finances personals de Kelisto.es.-, especialment per la seva flexibilitat i per l’escassa oferta de préstecs de quantitats petites que hi ha al mercat. Ara l’augment de propostes de la banca ha capgirat la tendència i això ha comportat un increment del cost dels préstecs”.

Catalunya, Andalucía i Madrid
Les comunitats autònomes on més es recorrerà al finançament per a pagar les vacances aquest estiu són Andalusia, Catalunya i Madrid. A l’altra banda Melilla, Ceuta, La Rioja i Cantàbria figuren com els territoris on més sortides d’estiu es financen al comptat i menys s’endeuten.

A Terrassa, en les agències detecten una recuperació de la contractació de viatges per aquest període estiuenc i una reducció dels paquets finançats respecte als anys de la crisi.

A l’oficina local d’Halcón Viatges, Lidia Moreno, responsable del carrer Unió, explica que un 10 per cent dels seus clients financen els viatges i el gruix, un 90 per cent, els liquiden en efectiu.

“La fórmula més habitual de finançament és el pagament al comptat del 20 per cent de la fiança i ajornat del 80 per cent restant, encara que hi ha clients que ajornen el pagament de la meitat del viatge”.

La capacitat econòmica dels estiuejants ha millorat els darrers anys i això es veu en les contractacions i en les formes de pagament. “Les persones que financen tot o part del viatge habitualment liquiden l’import en tres mesos -apunta Lídia Moreno-. Molts tenen recursos per a pagar al comptat, però prefereixen no tocar els estalvis encara que això suposi un cost afegit”.

A l’ageencia Baraka del Camí Fondo no ofereixen vies de finançament, però si accepta pagaments ajornats, una fórmula a la que s’acull aproximadament un 5 per cent dels viatgers. “Nosaltres atenem tos els perfils de clients i tots els pressupostos, per què sempre hi ha una proposta per cada butxaca”, comenten des de l’oficina local.

L’oferta de viatges a mida permet a Baraka comprovar que a Terrassa, avui, “fins i tots les economies més humils intenten fer un racó per fer una sortida per vacances”. Per la banda alta, l’agència oferta aquest estiu un viatge de 12 dies a Hawai amb grup reduït i guia acompanyant des de la sortida per 6 mil euros. A l’altre extrem, “aquesta setmana hem atès a una parella amb una criatura petita que tenia entre 300 i 400 euros i ens demanava una proposta”.

Consells per estalviar

-Si viatges amb avió, comprar els bitllets amb antelació permet estalviar fins a un 84%. Si la destinació és Europa, millor comprar dos mesos abans. Si és Amèrica del Nord o Àsia, sis mesos i per a Llatinoamèrica, deu mesos.

– La segona setmana de setembre és la més barata de l’estiu per a viatjar. La darrera de juliol és la més cara.

-Des de 2017 a Europa no es paga per fer servir el mòbil o connectar-se a internet, però fora de la UE sí. Si et desplaces fora de la Unió, truca a la teva operadora i comprova el cost. Recorda desactivar manualment la itinerància de dades si no has de fer servir la teva connexió.

-Si tens combinació, viatja a l’aeroport en transport públic. Pots estalviar-te fins a un 80% en el cost de desplaçaments. Si vas amb cotxe, compara pàrquings i reserva amb temps.

– Si necessites bescanviar moneda comprova l’opció més avantatjosa. Els bancs aconstumen a aplicar un canvi millor, però amb comissions. Les cases de canvi les inclouen en el canvi que ofereixen.

– Si finances les teves vacances amb targeta de crèdit, moltes inclouen assegurances que pots estalviar-te. Solen cobrir l’assistència i els accidents.

-Combina pagaments en efectiu i targeta. Si pots, mira de no treure del caixer. A la zona euro, fins i tot en caixers del teu banc poden carregar-te la “surcharge free”, una comissió que aplica l’entitat propietària del caixer.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top