Publicitat
Terrassa

Dues residències estan en situació crítica 

Ja, com més aviat millor. Cal desinfectar de manera urgent l’interior de dues residències de gent gran de Terrassa que estan en situació crítica. L’Ajuntament ho va demanar ahir a la Generalitat, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i el Gobierno de España.

En els dos centres hi ha hagut defuncions. El personal està “sota mínims”, diu el Consistori. En les residències afectades hi ha set persones que han donat positiu i dues en observació. La gestió d’emergència de l’Ajuntament per la pandèmia té en les residències de gent gran un objectiu definit, per la seva màxima vulnerabilitat. La situació en alguns centres ja era dramàtica feia dies per manca de material, de recursos, a vegades de personal. El Consistori va iniciar dilluns un programa d’inspecció a residències i una desinfecció dels seus entorns.

Les inspeccions a tots els centres (hi ha 26 a Terrassa) seran voluntàries en una primera fase. L’objectiu municipal és “disposar d’informació actualitzada i completa sobre l’estat i necessitats de les residències, de les persones que hi estan acollides i del seu personal”.

Tècnics municipals contacten amb els responsables de cada centre i demanen que permetin l’accés a l’edifici. Així, tenint en compte la informació, es decidirà què fer en cada cas. Els problemes afecten especialment a les residències més petites, amb pocs mitjans per aïllar malalts i amb membres del personal que van caient. “És un col·lectiu molt vulnerable i farem tot el possible per atendre’l”, va indicar ahir Mónica Polo, regidora de Gent Gran. Cada centre té el seu CAP de referència i vincles. Molts responsables i treballadors dels geriàtrics se senten sols. La regidora ho sap, però intenta traslladar un missatge de suport: l’Ajuntament està en contacte amb els centres i treballa per facilitar recursos. La Policia Municipal reparteix material de protecció a bona part de les residències de gent gran. I repartirà més a mesura que tingui més material.

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal de les residències, va denunciar ahir la situació de moltes residències geriàtriques de Catalunya. Segons Cinta Pascual, la presidenta de l’associació, hi ha centres amb desenes de morts sense que arribin els tests de coronavirus per fer a la resta d’interns i al personal.

Pascual, en declaracions a TV3 recollides per l’agència EFE, va clamar per “poder fer el test ràpid, per saber la situació de cadascuna d’aquestes residències, perquè a moltes tenim les persones confinades amb símptomes, però no s’han fet la prova, i si causen defunció no sabem si ha estat per coronavirus”. Molts malats tenen febre, però podrien patir altres infeccions, encara que l’ordre rebuda pels responsables dels centres és tractar tots els pacients com si sofrissin coronavirus, va afirmar Pascual, que va destacar el problema dels aïllaments de persones amb demències.

La presidenta de la patronal va denunciar que Salut havia assegurat per dilluns passat l’arribada de 25.000 tests. “No estan arribant”, va dir Pascual. Sí arriben equips de protecció, però aviat caldran recanvis. Al sector de les residències hi ha 1.500 treballadors aïllats que desconeixen si pateixen o no la malaltia per poder reintegrar-se a la feina o mantenir-se en aïllament.

Les dades oficials oferides el diumenge passat indicaven que 487 persones, de les 64.093 que viuen en residències de la gent gran a Catalunya, tenien diagnòstic de coronavirus. Eren 119, de 1.073, les residències amb casos positius. D’altres ajuntaments, segons el Consell Comarcal, han demanat intervencions de desinfecció urgents als geriàtrics. Es tracta dels consistoris de Sabadell, Montcada i Reixac, Cerdanyola, Barberà, Santa Perpètua de Mogoda, Matadepera, Castellbisbal, Castellar del Vallès, Viladecavalls, Badia, Rubí i Polinyà.

D’altra banda, el programa de desinfecció a l’exterior de residències de gent gran s’ampliarà a centres residencials per a persones amb discapacitat i a les empreses de serveis funeraris. El govern municipal va fer seguiment dilluns de les primeres accions de desinfecció de zones exteriors als geriàtrics.

Nous equips

El programa continuarà els propers dies i s’ampliarà als exteriors de la residència La Pineda i quatre pisos tutelats per Prodis; també als voltants de les tres funeràries, i als exteriors de la seu d’Ambulàncies Falk. A més, es començarà a desinfectar l’entorn del casal de gent gran de Les Arenes, l’únic que resta obert a la ciutat perquè fa funcions de menjador social per a unes quaranta persones cada dia.

A partir d’avui, l’Ajuntament afegirà dos nous equips, de dues persones cadascun, als quatre equips que ja estan duent a terme treballs de desinfecció a la via pública: els entorns dels hospitals, els CAPs, les estacions i els mercats. La ciutat passarà a tenir sis equips de dues persones cadascun, que es mouran amb camions i furgonetes i reforçaran les tasques de neteja desinfectant. L’empresa InstalDB farà els torns de nit i el GEP treballarà en reforç. Els voluntaris de l’ADF, amb tres vehicles cuba, reforçarà les tasques durant el cap de setmana.

La psicologia
Moltes persones sortiran d’aquest malson tocats, en molts sentits. I en el terrenys psicològic l’afectació serà important. Entre els seus serveis, l’Ajuntament de Terrassa oferirà videocàpsules de prevenció psicològica al canal de Youtube del propi Consistori, segons va anunciar ahir el govern municipal després de la reunió diària del Comitè d’Emergència Municipal que adopta les mesures davant la pandèmia. Aquestes càpsules de prevenció psicològica en vídeo es facilitaran “al llarg dels propers dies” a través del canal Youtube AjTerrassa i amb la col·laboració de Canal Terrassa. La iniciativa, denominada “E-mocional.reg/Videoaula de prevenció psicològica en el confinament”, està vinculada al Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT). L’objectiu és “proporcionar eines a la ciutadania davant dels reptes que planteja la situació actual”. Avui, el servei de Joventut comença una assessoria online pel jovent en matèria educativa. El Consistori va anunciar també que celebrarà la Mostra d’Ensenyament 2020, però, lògicament, de manera virtual. La documentació estarà disponible a partir d’avui al web de la Casa Baumann.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top