Publicitat
Terrassa

La prestigiosa editorial Rafael Dalmau es trasllada a Terrassa

Rafael Català ha anunciat aquest Sant Jordi la decisió de Rafael Dalmau, Editor de canviar la seva seu al carrer del Pi de Barcelona per instal·lar-se al número 3 del Passeig Joan Miró de Terrassa, a cinc minuts de l’estació Vallparadís Universitat de FGC. La prestigiosa editorial, referent en la publicació de llibres d’història, geografia, patrimoni, excursionisme i cultura popular, i un motor de divulgació acadèmica, ha decidit deixar el centre de Barcelona per produir i vendre llibres al barri del Segle XX.

“Les llibreries i els barcelonins han desaparegut del centre de Barcelona, que ja no és pràctic logísticament”, explica Rafael Català, historiador, divulgador i membre de la nissaga editorial Dalmau. L’editor explica que quinze dies abans del confinament “havíem acabat les obres d’adequació del local i només faltava traslladar a Terrassa estants, llibres i el telèfon. El coronavirus no ens ha deixat obrir després de Sant Jordi, com volíem”.

Rafael Dalmau, Editor la va fundar l’any 1959 Rafael Dalmau i Ferreres, conjuntament amb la seva filla Maria Carme Dalmau i Dalmau. Avui, el segell continua en mans de la tercera generació i, l’editor, Rafael Català, es manté fidel a l’esperit familiar. Més endavant, explica, el relleu serà pel seu fill Gerard, que ja trepitja amb força l’editorial.

No és casual que Rafael Català tries Terrassa com a nova seu de l’editorial Rafael Dalmau. Català viu des dels anys noranta a la ciutat, on va arribar amb la seva parella com a “exiliats olímpics. Buscàvem pis a Barcelona, però estaven disparats”.

Terrassa ja era en aquell moment un referent per a la família, amb una història trufada d’episodis egarencs. El mateix Rafael Català és membre de la colla Castellers de Terrassa, de la que ha estat president i cap de colla.

La vinculació de la nissaga editorial amb Terrassa es remunta, però, als anys quaranta del segle passat.

El 1930, l’avi Rafael Dalmau Ferreres va obrir a Barcelona la llibreria i editorial Edicions Mediterrània. L’assalt de la FAI va enviar a la família a l’exili i, de tornada, Dalmau va obrir llibreria al Passeig de Gràcia. Eren els anys quaranta i, en plena repressió franquista, l’escriptora Anna Murià va oferir a l’editor Dalmau els baixos del sindicat per exercir de llibreter.

tàndem amb joan jové

Més tard, Rafael Dalmau va entrar contacte amb l’industrial terrassenc Joan Biosca, interessat en què el seu nét entrés al món de les lletres. Va ser així com Dalmau i el net Joan Jové van impulsar als anys cinquanta una editorial de llibres escolars.

Set dècades després, el projecte de la família Dalmau deixa “amb enyorança” el barri del Pi, “on hem crescut com a editors els darrers vint-i-cinc anys i on la família de fotògrafs Català va preparar el famós cartell. Ho fa per aterrar a Terrassa, una ciutat “plena d’història i de dinamisme industrial i cultural, que ens farà més faci’l la quotidianitat i la logística”.

De la ciutat Rafael Català no espera “res -diu contundent-. La qüestió és què podem donar nosaltres a una ciutat que ha estat els darrers anys la nostra vida i la dels nostres fills”.

Publicitat
Publicitat
To Top