Publicitat
Terrassa

Entra l’horari d’hivern i s’ha de retardar el rellotge una hora

Aquest cap de setmana entra en vigor l’horari d’hivern. I això vol dir que hem de retardar una hora el rellotge. El moment precís d’aquest gest està fixat a les tres de la matinada d’aquest diumenge 25 d’octubre, quan tornaran a ser les dues. De tota manera, si ja es creu que estarem al llit a aquella hora, és millor fer el canvi abans d’anar a dormir. Així, el diumenge, tot anirà a l’hora i no estarem sorpresos per si anem a destemps.

El canvi d’horari d’hivern té un impacte immediat que ja es veurà reflectit el mateix diumenge. Es farà de dia i es farà fosc una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a la tarda. Els experts defensen que l’horari d’hivern permet una adequació millor entre la llum natural i el ritme d’activitat majoritari de la població. Com es fa de dia abans, més gent pot gaudir de llum solar quan s’aixequi, un fet que suposa un clar benefici per a la salut.

Els canvis (dos durant l’any, l’ altre és a la primavera) tenen també repercussions en la salut. Els experts diuen que l’horari d’hivern afecta especialment les persones amb patologies, els nadons lactants i les mascotes. Aquests efectes de canvi en els bioritmes són similars al fenomen del “jet lag” encara que menys bruscos. Principalment, el canvi d’horari es nota en el moment de despertar i d’agafar el son per anar a dormir. És qüestió de dies perquè l’organisme s’acaba adaptant.

Estalviar
En els canvis diuen que hi ha efectes positius com el fet d’estalviar energia que a Espanya s’estima que és d’un 5% equivalent a 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien a l’ús domèstic (sis euros per llar) mentre que la resta fa referència a indústria i serveis. De moment, el canvi d’horari està previst fins a 2021 segons va decidir el Parlament Europeu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top