Publicitat
Terrassa

Dues exposicions per commemorar el 90è aniversari de la Segona República

La Casa Alegre de Sagrera acollirà les mostres “Visca la República!” i “Tres dies d’abril”

La taula que hi havia a la Torre Salvans i que molt possiblement s’utilitzà per celebrar un dels darrers consells de ministres de la Segona República,

L’Ajuntament de Terrassa, a través del programa de Memòria Democràtica i del Servei de Cultura, se suma a la commemoració del 90è aniversari de la Segona República Espanyola amb dues exposicions que es podran veure a la Casa Alegre de Sagrera durant el mes d’octubre.

A partir de dijous, 1 d’octubre, i fins al dia 24, els jardins de la Casa Alegre de Sagrera acolliran l’exposició “Tres dies d’abril”, que recull fotografies i testimonis sobre l’adveniment de la República. Les imatges, captades a diferents pobles i ciutats de Catalunya entre el 14 i el 17 d’abril de 1931, mostren escenes diverses del país davant d’aquell fet històric. Terrassa és un dels ajuntaments que han contribuït a l’exposició amb imatges dels seus fons documentals. La nostra ciutat hi ha aportat una fotografia presa al Raval de Montserrat procedent dels fons de l’Arxiu Històric Municipal i l’Arxiu Tobella.

L’exposició està produïda per Memorial Democràtic, institució de la Generalitat de Catalunya dedicada a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya, que ha passat a dirigir recentment l’escriptor, periodista i polític terrassenc Vicenç Villatoro. “Tres dies d’abril” va començar la seva itinerància a Barcelona el passat mes d’abril i des d’aleshores s’ha pogut veure a diferents municipis. Ara farà parada a Terrassa.

D’altra banda, i també amb l’objectiu de commemorar els 90 anys de la proclamació de la Segona República espanyola, vint-i-cinc museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona participen en la iniciativa “Visca la República!” dins el cicle Memòria en Xarxa; una mostra transversal, dispersa en el territori que assenyala els museus com a dipositaris de la memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

A través d’una selecció d’objectes relacionats amb diferents episodis del període que s’inicià el 14 d’abril de 1931, la mostra recull l’ambient de l’època republicana.

En el cas de Terrassa, l’exposició rep el nom de “La República a l’ombra” i contextualitza la taula que es troba ubicada al menjador de les grans ocasions de la Casa Alegre de Sagrera, una peça simbòlica, procedent de la Torre Salvans, que enllaça amb l’activitat de la Presidència de la República en els darrers mesos del seu govern. Aquesta exposició es podrà veure a la Casa Alegre de Sagrera del 29 de setembre al 7 de novembre.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top