Publicitat
Terrassa

Primer pas per acabar amb el fred al Mercat de la Independència

A finals d’any comencen les obres per reparar l’edifici i millorar la situació climàtica

Comerciant i clienta, molt abrigades els dies de més fred al Mercat/ Nebridi Aròztegui

Comença el compte enrere de l’esperat condicionament del Mercat de la independència. El fons europeus Next Generation han rebutjat la proposta municipal per subvencionar el primer lot de les obres, però el govern ha decidit no aturar el projecte. Ha recorregut el veredicte europeu i ha decidit tirar endavant la licitació dels treballs.

Rehabilitar l’edifici del Mercat i convertir-lo en un immoble estanc, lliure de les filtracions d’aire, costarà 4,5 milions d’euros. El projecte s’ha dividit en tres lots, el primer dels quals es començarà a executar aquest mateix any.

El primer lot inclou la millora de la coberta i l’estanquitat de les finestres més elevades /Nebridi Aróztegui

El primer lot dels treballs té un pressupost d’1.495.507,90 euros i inclou l’adequació de la coberta del mercat, de la que es retiraran tots els sistemes de fibrociment, que seran substituïts, i s’emprimaran les biguetes d’acer de tota la superfície de la coberta. També es proposa la reparació de les filtracions detectades per assegurar la total impermeabilitat.

Una primera partida d’1,5 milions permetrà reparar la coberta i reparar les finestres més elevades

El primer lot contempla també la millora de la instal·lació de sanejament i de l’estructura.

La intervenció més important, però, es durà a terme a la lluerna lineal, les finestres situades a la part més elevada de l’edifici. El projecte preveu substituir-la per una nova de les mateixes proporcions existents i que assegurarà l’estanquitat. La peça s’adequarà perquè pugui aprofitar la ventilació natural.

“Aquest primer paquet d’obres començarà a finals d’any –afirma la regidora de Comerç i Mercats Jennifer Ramírez–, durarà entre 9 mesos i un any, i estarà enllestida a finals de 2023”.
Sense els ajuts europeus, de moment, els treballs es finançaran íntegrament amb recursos municipals. El govern ha reservat dues partides idèntiques al pressupost de 2022, ja aprovat, i al de 2023.
“Estem pendents de la resolució a les al·legacions als Next Generation –comenta Ramírez. Si torna a ser negativa, valorarem la possibilitat de tornar a provar sort a la segona edició dels fons, que contemplen el finançament de projectes en execució”.

Afectació a l’activitat

La regidoria de Comerç espera conèixer el pla de treball de la constructora que executi el primer lot per concretar quina serà l’afectació de les obres a l’activitat del Mercat. D’entrada, ja està clar que els treballs a la part més elevada de l’edifici no seran compatibles amb el funcionament de les parades. “Es treballarà per trams i esperem que les afectacions siguin només d’uns dies”, apunta la regidora Jennifer Ramírez. “La voluntat és que l’afectació sigui la mínima. Si el calendari ens ho permet, concentrarem els treballs en els mesos de menys activitat”.

El segon lot inclou la reparació de les finestres venecianes. Es blocaran amb finestres d’alumini

El segon dels tres lots de les obres serà decisiu. Contempla la reparació dels porticons de l’edifici, que se substituiran per uns nous també de fusta, i l’estanquitat de les finestres venecianes. Situades sobre de les parades, són les principals responsables de la filtració d’aire fred a l’hivern i calent a l’estiu.

La intervenció a les finestres venecianes es farà l’any 2024, amb el segon lot de les obres /Nebridi Aróztegui

El projecte preveu substituir-les per unes de noves, respectant l’estètica de fusta, i instal·lar a l’interior unes finestres d’alumini que blocarien el pas de l’aire. Aquesta intervenció té un pressupost provisional d’1,5 milions d’euros que s’haurà d’actualitzar en el moment de la licitació.

“La decisió és executar els tres lots sense interrupció. Els projectes estan redactats” Jennifer Ramírez, regidora de Comerç i Mercats

El tercer lot, amb un pressupost provisional d’1 milió d’euros, contempla la reparació de la façana, l’execució de falsos sostres i el recobriment de les fustes dels porticons.
Jennifer Ramírez explica que “la decisió del govern és executar els tres lots sense interrupció. Els tres projectes ja estan redactats”, apunta.

La climatització del mercat millorarà amb l’estanquitat de l’edifici, però no es resol definitivament. Caldrà una instal·lació que aporti calor a l’hivern i fred a l’estiu. “Volem redactar el projecte de climatització durant els anys 2023-2024 -apunta Ramírez-. La intenció és executar-lo quan acabin les obres de l’edifici”.

El pla director del Mercat de la Independència haurà d’esperar

El repte de la modernització del Mercat de la independència resta de moment a l’espera, condicionat per dos factors essencials. El primer, comenta la regidoria de Comerç, els entre 14 i 17 milions que anaven associats a la renovació integral de l’activitat, “un pressupost que en aquest moment no és viable”. El segon, “l’evolució dels hàbits de compra, amb noves formes com la compra digital. Podem obrir un debat ara que pot quedar obsolet en el moment d’executar-lo”.

El pla director del mercat, doncs, abordarà com a molt d’hora el pròxim mandat. Sense perdre de vista que les concessions de les parades acaben l’any 2035.

Sobre la taula de la regidoria de Comerç hi ha un estudi de 2020 sobre el mix comercial del Mercat de la Independència amb informació sobre els hàbits de compra i una proposta de la nova distribució de parades, les tipologies i la ubicació dels diferents elements del nou Mercat. Una de les conclusions de l’estudi és la reducció del nombre de parades i la redimensió dels punts de venda, a banda de l’oportunitat de situar els obradors, ara al soterrani del mercat, al costat de les parades.

El desplaçament dels obradors i de les neveres alliberaria el soterrani de l’edifici, condició imprescindible per a obrir la façana del Mercat de la Independència a la rambla d’Ègara. Aquest projecte és clau per a la reactivació del tram sud de la rambla, amb el mercat com a motor.

Pelades de fred al mercat un any més

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Primer pas per acabar amb el fred al Mercat de la Independència
To Top