Publicitat
Josep Rull 8TV
Terrassa

Josep Rull “torna” a la presó

Dimarts estrenarà un programa d’entrevistes amb reclusos a 8TV

Moment d'una de les converses del programa / 8TV

Es confessa nerviós i això que ja ha gravat vuit de les deu entrevistes. Ell prefereix anomenar-les “converses”, perquè ell també opina, fica cullerada, en els diàlegs. Josep Rull torna a la presó, però per explicar-la en un programa de 8TV. En realitat, per explicar les vides de vuit presos i de dos funcionaris amb els quals va compartir vivències en els tres anys, quatre mesos i un dia que va romandre entre reixes, acusat, primer, condemnat, després, en la causa del “procés”. El programa es titula “Cel·la 61” en al·lusió a la cel·la on pernoctava Rull a Lledoners.

Tot va néixer, com ha explicat aquest dimecres Rull a Diari de Terrassa, l’endemà de l’entrevista que va concedir a la mateixa cadena, 8TV, per parlar del seu llibre, “1 d’octubre i dos poemes”, escrit a estones lliures a Lledoners. Va acudir, doncs, a l’espai “El circ” i va contestar a diverses preguntes sobre la seva relació amb altres reclusos i sobre els mateixos reus. L’endemà el va trucar l’amo de la cadena. Se li havia encès la bombeta amb l’entrevista i va pensar a traslladar aquestes experiències exposades succintament en el plató a un espai propi. Es van citar, van parlar, el suggeriment va cristal·litzar i aquí està Rull, d’entrevistador (conversador, millor).

Josep Rull 8TV

L’exconseller terrassenc entrant en un passadís de la presó / 8TV

“La meva primera reacció a la proposta va ser de pànic”, reconeix. Però va acceptar, va elaborar una llista de candidats, els va seleccionar després de tantejar-los i es va posar en marxa la maquinària de producció.

Seran deu els “conversats”: dos companys de banqueta de Rull en el procediment penal per sedició: Carme Forcadell i Jordi Turull, sis presos comuns, un funcionari de tractament i un altre de seguretat. “Ha estat una experiència molt impactant. Havia tornat a la presó com a advocat, a veure amics”, recorda, però no és el mateix parlar en un habitacle, una mena de locutori, que entrar de nou en el cos del centre penitenciari. “He vist des de fora una altra vegada la meva cel·la… No ha estat fàcil”.

Segrestat

Una cosa és la relació més o menys estreta amb uns presos i una altra cosa és la conversa davant de la càmera. I Rull ha conegut aspectes d’excompanys que desconeixia.

Ha sabut que aquell colombià amb el qual participava en obres de teatre i que el va “segrestar” en una comèdia, va ser segrestat en realitat al seu país i va estar en captivitat quatre mesos. Li van matar un amic. En una altra de les entrevistes xerra amb un company de Mali que va embarcar en una piragua per abandonar l’Àfrica, i va veure com els seus amics s’ofegaven després de xocar les embarcacions. “Aquesta experiència ha estat una muntanya russa impactant”, diu l’exconseller.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Josep Rull “torna” a la presó
To Top