Publicitat
Jornades sobre seguretat vial educació viària al centre cívic President Macià Alberto Tallón (1)
Terrassa

Jornada europea a Terrassa: jocs per aprendre educació viària

L’Escola Sant Josep és pionera en formació

El mestre Aitor Paris, durant la seva ponència al centre cívic President Macià / ALBERTO TALLÓN

Els infants li han agafat afecte a aquest ou amb el qual juguen, fins i tot el van batejar, però la comesa per a la qual va ser creat és la que és. El posen dins d’un vehicle de joguina, primer amb cinturó de seguretat, i després sense, i el fan xocar (amb suavitat, això sí) contra una paret. Els resultats, clar, són desiguals. Aquest és un dels jocs, dels molts jocs, que l’escola terrassenca Sant Josep de Calassanç utilitza per ensenyar educació viària als seus alumnes. I un vídeo d’aquest joc ha estat un dels visionats aquest dimecres durant una jornada de formació per a estudiants, futurs docents, organitzada per l’escola en el marc dels programes europeus Moving Stars, d’Erasmus +, en els quals participa el col·legi.

El centre educatiu, radicat al carrer de les Borges Blanques, és pioner a Espanya en formació del professorat mitjançant iniciatives innovadores en col·laboració amb la Unió Europea. Està en contacte amb organismes de diversos països i aquest dimecres ha format part de la jornada de formació, per exemple, Vangeli Makris, membre de la Delegació de Trànsit d’Atenes. Hi havia presència polonesa, també, i n’han rebut formació així mateix quatre alumnes de Liverpool que aquests dies estudien becats a l’escola terrassenca.

Tant Makris com altres ponents, com Aitor Paris, han destacat la importància de l’estímul sensorial en l’aprenentatge de seguretat a la via pública. A Atenes es desenvolupa un projecte per introduir l’educació viària en el currículum escolar mitjançant un aprenentatge basat en el moviment, crucial en aquests temps de sedentarisme agreujat pel confinament. L’activitat física no sols és saludable en el sentit estricte; també ho és, com van indicar els ponents, per mantenir-se alerta i saber reaccionar davant imprevistos en la via pública. “La millor manera d’aprendre és amb el joc”, ha subratllat Makris, que participa en una iniciativa, complementada amb jocs de taula, que serà gratuïta i accessible des d’una web.

Jornades sobre seguretat vial educació viària al centre cívic President Macià Alberto Tallón (3)

En la trobada han participat estudiants de Liverpool i Terrassa experts de Polònia i Grècia / ALBERTO TALLÓN

Policia

Dues catifes que simulaven circuits decoraven el terra de la sala polivalent del centre cívic President Macià, on s’ha celebrat la jornada, que ha comptat amb la participació de la Policia Municipal de Terrassa. El sotsinspector José Luis Fernández ha desgranat el protocol contra l’assetjament a usuaris de bicicleta i vehicles de mobilitat personal (VMP). Abans ha parlat Diego Rodríguez, tècnic d’emergències, instructor de suport vital bàsic i membre d’Aprovita, Associació per a la Protecció de la Vida. No es tractava d’ensenyar a manejar un desfibril·lador. L’aportació de Rodríguez ha estat tan elemental com precisa, perquè moltes persones no tenen clar que els testimonis d’un accident són els primers auxiliadors potencials.

Els sanitaris arriben després, i per això és necessari fomentar la prevenció i educar des dels primers anys de vida. Cal formar, sobretot, a professors, “perquè tota la població pugui saber de primers auxilis”. Perquè els ciutadans coneguin la cadena d’ajuda que comença amb una trucada al 112 i que es basa en el PAS (Protegir, Alertar i Socórrer). Perquè sàpiguen comprovar les constants vitals d’un ferit, perquè sàpiguen que per regla general no cal treure el casc a un motorista víctima d’accident ni extreure un ferit d’un vehicle excepte en casos excepcionals. “La primera intervenció és la dels testimonis, i és de vital importància”, ha ressaltat Rodríguez. El 30% de les morts en accidents de trànsit es podrien evitar amb la conducta apropiada dels testimonis en els primers moments de l’auxili a les víctimes, segons les dades aportades pel tècnic sanitari.

ADEVIC

Manel Pascual, membre d’ADEVIC (Associació pel Desenvolupament de l’Educació Viària a Catalunya), ha participat en la jornada per informar dels serveis d’aquesta entitat creada l’any 2000 “per millorar els mètodes de treball dels monitors d’educació viària”. La van fundar policies locals i ofereix serveis relacionats amb la formació per la mobilitat segura.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Jornada europea a Terrassa: jocs per aprendre educació viària
To Top