L’apagada que dilluns va deixar a les fosques tot Espanya i Portugal ha fet repensar moltes coses. Hem sortit al carrer per preguntar als terrassencs i terrassenques com van viure l’apagada i què faran diferent per estar preparats en cas que torni a passar. Un exercici col·lectiu que permet reflexionar sobre la dependència de l’electricitat i Internet i com reaccionem quan, de sobte, tot s’atura.

- Raquel Bayod
- Alberto Tallón
“Sort del càmping gas i una ràdio”
Raquel Bayod, 41 anys
Raquel Bayod treballa en una clínica dental i estava fent la seva jornada quan tot va aturar-se. “I ens va agafar allà, nosaltres no podem treballar sense llum”, diu. Explica que havia sentit rumors que podia passar i s’havia començat a preparar. “Sort del càmping gas a casa i una ràdio de piles, potser el que ens va prendre desprevinguts és quedar-nos sense mòbils, però clar això ja no depenia de nosaltres”, reflexiona Bayod.

- Cristina Aragón
- Alberto Tallón
“Depenem massa d’Internet per a tot”
Cristina Aragón, 31 anys
Com molts, la Cristina Aragón no s’esperava una apagada com la de dilluns. “En principi creia que era de la meva companyia i després ja vaig veure que era en l’àmbit estatal”, explica. “Treballo en unicomerç i no vam poder treballar, una cosa així el que et deixa clar és que depenem massa d’Internet per a tot”, afegeix. Ara, la Cristina té clar que “una ràdio de piles la comprarem”, perquè “ens vam quedar sense alternatives per informar-nos”.

- Toni Marceló
- Alberto Tallón
“Cal estar tranquil i ja es resoldrà”
Toni Marceló, 63 anys
Toni Marceló era a Barcelona. “A la feina no sabíem què passava; quan ho vam esbrinar, vam tancar i vaig poder pujar a casa amb un company que és de Santa Perpètua, però em va portar fins a Terrassa”, explica. La lliçó que n’ha extret és que “cal mantenir molta tranquil·litat, no posar-nos més nerviosos del compte, com dilluns, que hi havia gent que es va esverar”. El terrassenc recomana “molta calma, que tot s’acaba resolent”.

- Teresa Aznar
- Alberto Tallón
“Tenir diners en efectiu a casa”
Teresa Aznar, 62 anys
La Teresa Aznar comenta que “primer em vaig quedar parada, després penses que hauries de tenir diners en efectiu a casa i no dependre tant de les targetes, alguna pila i una ràdio que no en tenim”. Ara bé, admet que “potser ara ho diem i al final tampoc ho farem”. Per a la terrassenca, l’apagada no va suposar un problema, però “tenim avis molt grans i perquè no quedessin aïllats sense telèfon ni el botó de Creu Roja vam passar el dia amb ells”.

- Ramón Jus
- Alberto Tallón
“Per a la següent, un fogonet de gas”
Ramón Jus, 75 anys
Ramon Jus s’ho pren amb filosofia. “Són coses que poden passar. Vam pensar a no obrir la nevera perquè no es perdés el fred i, per sort, teníem una ràdio per saber què estava passant”, sosté. “L’únic inconvenient és que a casa tot funciona amb electricitat, així que vam haver de dinar fora; per a la següent pensarem en un fogonet de gas”, afegeix. Jus tenia visita mèdica aquell dia: “Allà tenen generadors, així que cap problema”, conclou.

- Mia Verdaguer
- Alberto Tallón
“Està bé tenir el rebost una mica ple”
Mia Verdaguer. 60 anys
A les 12.32 hores de dilluns, la Mia Verdaguer era amb la seva filla a la botiga de roba que té al carrer de la Font Vella. “Vam tenir obert al matí i vam seguir venent, perquè tinc ordinador, però jo això encara ho puc fer a mà. Després vaig veure que tothom s’esverava, i a la tarda vam ser a l’altra botiga, fent aparador”, relata. “Està bé tenir el rebost una mica ple, la ràdio a mà, i tocar fusta. Jo tinc gas, així que encara vaig poder cuinar”, afegeix.

- Enric Seriol
- Alberto Tallón
“Tenia el que calia: ràdio, lot i espelmes”
Enric Seriol, 75 anys
Amb l’Enric Seriol vam parlar ahir al mateix lloc on era durant l’apagada, a la Plaça Vella. “Quan vaig arribar a casa encara no hi havia llum i ja es va saber que era un problema estatal. Ho vaig viure, no amb preocupació, però sí amb estranyesa”, explica. Tot i això, afegeix: “Jo tenia el meu ‘kit’ de supervivència: la ràdio, les espelmes i el lot, que va ser tot el que em va caldre. Espero que, si es repeteix, les autoritats ens informin una mica millor”.

- Ramón Barrio
- Alberto Tallón
“Hauria de passar un cop al mes”
Ramón Barrio, 68 anys
Ramon Barrio va viure l’apagada amb serenitat i una reflexió crítica. “De fet, penso que hauria de passar un cop al mes aleatòriament, per conscienciar-nos que som vulnerables. Quan falla l’electricitat, molta gent no sap què fer”, afirma. Ell, per sort, disposava d’una ràdio de piles, espelmes i lots. Vam fer un sopar amb espelmes a casa, però parlant amb gent. Sí que veus que hi ha una dependència molt gran de l’electricitat”, apunta.

- Ona Jané
- Alberto Tallón
“Ens va faltar aigua mineral i una ràdio”
Ona Jané, 30 anys
Ona Jané és mestra. “Vaig fer classe, i després a la tarda vam continuar fent vida normal”, descriu. “Sí que era molt estrany que no et podies comunicar, no sabíem si hi havia assaig de castells; i a casa tot va elèctric i no podíem ni cuinar”, comenta. Així i tot, a casa de Jané estaven preparats: “La meva parella és alpinista i teníem un fogonet i ampolles de gas, ens va faltar una ràdio amb piles i tenir aigua mineral a casa per si de cas”, conclou.