Publicitat
Terrassa

“Baby shoaer”, la festa per al futur bebè

Publicitat

A la Mariona, li mesuren la panxa amb una cinta mètrica de color groc. Ja és al sisè mes d’embaràs del seu segon fill, el Martí. La tarda d’estiu és agradable al jardí de Matadepera on ens trobem i on el sol ja ha començat a decaure. “100 centímetres fa la panxa de la Mariona!”, exclamen. “Guanya la Mireia, que va dir que en faria 108!”

Aquest és un dels jocs de la festa “baby shower” organitzada per donar la benvinguda a un convidat, en Martí, que falta poc perquè arribi. Aquestes celebracions, les “baby showers” (un concepte que en català podria traduir-se com a “pluja de regals per al bebè”), s’estan posant cada vegada més de moda a casa nostra. Normalment és la futura mare, o les seves germanes, o fins i tot amigues, les que s’encarreguen de muntar aquesta reunió per celebrar el naixement que s’acosta i aprofiten per entregar els regals amb motiu de la propera arribada del nounat.

Ambient naïf
Una tira de banderetes d’un color blau infantil on apareix el nom de Martí s’estén de punta a punta d’una bonica taula parada amb tot tipus de càndids detalls: galetetes recobertes de sucre “glace” amb dibuixos de cotxets i biberons; canyes per beure amb un petit elefant a la part superior; llaminadures, globus, magdalenes on diu Martí, o un osset blanc que seu sobre un pastís de bolquers.

La mare, la Mariona, els necessitarà quan arribi el nen, així que aquest és un regal pràctic que es torna, a més, original, perquè s’entrega amb la forma d’un pastís (tal i com podem veure a la foto 2 de la pàgina següent). A la taula també hi ha xocolatines i bosses de crispetes en què posa… Martí.

Bé, ja no hi són totes, perquè les altres mares convidades a la festa (amigues de la Mariona) han aconseguit tenir els seus vailets, asseguts en un sofà proper a la taula, mentre van sostenint ara una crispeta… ara una altra… amb els seus dits menuts.

Aquest ambient dolç, innocent, naïf, és característic de les “baby showers”, unes cites que a Catalunya encara són poc freqüents, però que a països de Llatinoamèrica i als Estats Units són d’allò més habituals. A Espanya, famosos com Sara Carbonero, Eva González o Shakira i Gerard Piqué ja han celebrat les seves particulars “festes del naixement”. Per no fer referència a la Rebe, “la princesa del mercadillo” dels “Gipsy Kings”, un seguit “docu-reality” de Cuatro.
“És una idea molt americana, que en definitiva serveix per reunir-te amb persones que aprecies i tenir un record bonic del moment de l’embaràs”, diu la Mariona Rodríguez, de 34 anys, futura mare del Martí. Aquesta terrassenca de la Zona Olímpica es va animar a celebrar una “baby shower” després d’assistir a la d’una amiga, la Carmen Higón, també egarenca i de 40 anys.

El fet que la Mariona celebri aquest berenar a Matadepera es deu que d’allà és la Montse Magaña, l’empresària que s’ha encarregat d’organitzar aquesta cita tan intencionadament bufona.

“Jo diria que les ‘baby showers’ s’han posat de moda des de fa un any i mig –explica. Se solen celebrar entre el setè i el vuitè mes d’embaràs. Jo sempre les comparo amb la festa d’aniversari d’un nen.” Tot i que, en aquest cas, encara no podrà bufar per si mateix les espelmes. “Normalment, les clientes són noies d’uns 30 a 35 anys i d’un nivell social mitjà”, diu.

Aprofitant que cada vegada se sent a parlar més de les “baby showers” estan apareixent negocis que, com el de la Montse Magaña (www.hibaby.es), n’organitzen. I, de tant en tant, en aquestes cites es revela el secret més ben guardat de tots; un que hi ha cops que no saben ni els pares mateixos: “Hi va haver un cas en què van voler que a la festa es descobrís quin seria el sexe del nadó; llavors pots fer, per exemple, que els pares tallin un pastís i que en funció de quin color sigui aquest per dins es descobreixi si el bebè serà un nen o una nena”.

Publicitat

Una altra de les poques empreses que han sorgit especialitzades a muntar aquests informals actes socials és BBShower, ubicada, en aquest cas, a Barcelona. La seva fundadora, la Maria Archer, relaciona el creixement de les “baby showers” amb el fet que “ara se celebren menys batejos, o esdeveniments religiosos en general”, i diu que en certa manera aquest espai buit el comencen a ocupar les “festes del bebè”.

Una moda “postcrisi”
Archer també lliga el terreny que estan guanyant les “baby showers” amb l’època en què han arribat: “Després de la crisi econòmica, a Espanya, hi ha ganes de fer celebracions, de viure el moment”.

Tot i ser reunions que d’entrada podrien considerar-se més aviat femenines (a la “baby shower” de Matadepera a la qual hem assistit, les noies guanyaven en nombre per una aclaparadora majoria), Archer les desvincula d’aquesta imatge: “Originàriament, als Estats Units, sí que era una vetllada més de dones, però allà també existeixen les ‘baby showers’ que són només per a homes; en el cas de la nostra empresa les plantegem tant per a la mare com per al pare, així com per a tots els tipus de famílies que trobem avui en dia”.

Una taula maca, ben parada, plena de detalls i els regals són els elements centrals de les “baby showers”, que també poden tenir, però, altres components, com un “photocall”, la presència d’un fotògraf professional o un servei de càtering mateix.

Buscant parella
Sovint, en aquests “bateigs prematurs” també s’hi fan jocs. A la “baby shower” que uns dies enrere va convocar la Mariona Rodríguez pel naixement del Martí, el grup (d’una quinzena de noies, més o menys) es va dividir en dos equips. Mentrestant, alguns dels nens que hi havia a la festa es divertien rebolcant-se per la gespa del jardí, “fent la croqueta”, deien.

Cada un dels equips tenia a les mans un paper, amb una sopa de lletres. Qui la resolgués abans, guanyaria. Els mots que havien de trobar estaven, evidentment, relacionats amb l’univers dels bebès. I van començar a descobrir les primeres paraules: biberó, bolquer…

Els globus, blancs i blaus, continuaven al seu lloc, agafats al terra pel pes d’unes petites i platejades caixetes de regal.
I segueixen els innocents jocs mentre dos gossos de considerables dimensions observen l’escena des de dalt d’un terrat. Semblen molt i molt dòcils, però.

Continuant amb el jocs pensats per a embarassades, ara cal buscar com es diuen les cries d’un seguit d’animals… “Paloma… pichón; águila… aguilucho”, se sent. Preguntem a alguna de les amigues de la Mariona citades a Matadepera què els sembla això de les “baby showers”. La Meritxell Tuneu, veïna del barri de Sant Pere, ens diu que “molt bé”, que la majoria de les noies reunides allà es van conèixer en un grup de lactància ara fa uns tres anys i que “s’ha de celebrar que aviat hi haurà un membre més al grup, el Martí”.

Un petit quadre ple de “bodies” de nen fets amb paper ha aparegut a la taula. Els convidats a la “baby shower” hi poden escriure missatges per al Martí. En podem llegir alguns: “T’espera una família genial!”, diu un. “Martí, dorm molt!, un altre. “Martí, t’esperem amb moltes ganes!”, un tercer. Mentre un nen, amb veueta, pregunta: “Però qui és el Martí…?”. 

Publicitat
To Top