Publicitat
Terrassa

Què pots fer a la Fira Modernista?

Publicitat

Superats els pitjors momens de la pandèmia, la Fira Modernista de Terrassa torna el proper cap de setmana per innundar d’epoca la ciutat amb més de 80 activitats. La fira conserva l’eix temàtic de 2020, quan la Covid-19 va imposar una celebració sota mínims i virtual. Girarà en torn de l’esport de principis del segle XX i ho farà coincidint amb la designació de Terrassa com a Ciutat Europea de l’Esport i amb la celebració, al juliol de 2020, del Mundial femení de hockey a l’Estadi Olímpic.

La fira torna al carrer i a les activitats persencials, tot i que encara no a ple rendiment. El programa inclou més de 80 activitats i recupera algunes de les programacions més emblemàtiques i populars de la fira.

Visita per la teulada del MNACTEC a la fira de 2018

Tornem a passejar per les voltes del MNACTEC

El patrimoni industrial i modernista de la ciutat tornarà a obrir les portes el proper cap de setmana. La Masia Freixa, la Casa Alegre, l’Ajuntament, la Casa Josep M. Coll i Bacardit o el Parc de Desinfecció organitzen visites guiades. Cal reserva prèvia (a reserves.firamodernista.cat), les places seran limitades i la ruta es farà amb radioguies, de manera que es demana portar auricular. La fira també programa itineraris inclusius per adults per la Terrassa Industrial, per l’escenari on es va xutar la primera pilota amb estic a la ciutat i pels espais del Law Hockey Club Calassanci, el primer club de hockey egarenc. A banda, una ruta guiada permetrà caminar per les voltes del MNACTEC i descobrir alguns dels edificis de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill, el màxim exponent de l’arquitectura industrial local.

Mostra d’ Oficis al Parc de Sant Jordi.

Els oficis al Parc de Sant Jordi  i la fira d’aliments a la Rambla

Badar… Ho tornarem a fer plegats per l’eix de la Rambla d’Ègara i del Parc de Sant Jordi. La Fira 2021 recupera la mostra d’oficis del Parc de Sant Jordi i els artesans tornaran a la plaça Feixa i Argemí. També es recupera el mercat d’alimentació artesana amb productes de proximitat, que s’ubicarà al tram nord de la Rambla d’Ègara, al davant del MNACTEC. Aquestes són unes de les activitats de carrer que atrauen més visitants i públic eminentment familiar. Per evitar aglomeracions, s’habilitaran circuits d’entrada i sortida i hi haurà aforaments limitats. Convé anar amb temps i paciència per gaudir d’una passejada pel passat.

Detall de la façana del Teatre Principal.

Òpera i màgia al Teatre Principal

Els espectacles de la fira ens faran viatjar als anys 20 del segle passat i el Teatre Principal serà un dels centres neuràlgics de la programació. L’il·lusionista i prestidigitador professor Mauri presentarà divendres un espectacle a l’estil dels il·lusionistes modernistes. Dissabte, la companyia Inútils Mots proposarà un joc amb la llengua i l’esport per , amb molt d’humor, jugar amb el català. L’Esbart Egarenc, amb una dansa de nova creació i el duo Barcelona Classic Concert, amb un recital operístic, tanquen el programa. Al Cinema Catalunya , la filmoteca farà una sessió monogràfica en el marc de l’any del cineasta Segundo de Chomón Ruiz.

La BCT se suma a la Fira Modernista 2021

Gimcana virtual i un “escape room” de la BCT

Encara som en pandèmia i la Fira reserva una part important de la seva activitat en format virtual. D’entrada, la programació es podrà seguir per les xarxes socials de la fira i pel canal YouTube. Com a activitats en línia, destaques un “scape room” organitzat per la Biblioteca Central de Terrassa, un “art challenge” del Museu de Terrassa i una “gimcana” a càrrec del Centre d’Estudis Històrics que convidarà a resoldre un enigma o bé trobar una pista que us porti a descobrir coses de l’esport i de la Terrassa de 1900. Pel que fa als concursos, es recuperen el de fotos a Instagram, el d’ambientació i aparadors de comerços i el d’ambientació de bars.

Una tapa modernista.

Menús modernistes i beguda sarsaparrella

Publicitat

El cap de setmana serà també una oportunitat per a compartir taula. Alguns bars i restaurants de la ciutat han preparat esmorzars, vermuts i dinars modernistes per a qui vulgui tornar al 1900 per la via del paladar. Amb una mica de sort per al sector de la restauració, l’aixecament de l’estat d’alarma acabarà diumenge a Catalunya amb l’autorització a bars i restaurants a servir sopars. La nit de diumenge, doncs, seria una bona oportunitat per acomiadar la fira amb un àpat de nit. El podrem regar una edició més amb la beguda natural i sense alcohol, feta amb l’arbust de la sarsaparrella, creada pels xefs Artur Martínez i Marc Ribas.

Exposició de les flors del Modernisme al Museu Tèxtil.

El Modernisme i les flors

Sílvia Carbonell, directora del Museu Tèxtil de Terrassa, va recordar ahir a la presentació de la Fira que el Modernisme és “un art global” que engloba arquitectura, vitralls, interiorisme i teixits i que sedueix a arquitectes i artistes de diferents disciplines. De la mateixa manera “tot Terrassa hi treballa per a la fira, una de les més complertes i entusiastes del país per la manera com tothom s’hi volca”, va dir Carbonell. El Musèu Tèxtil prepara pel cap de setmana l’exposició “El Modernisme i les flors, de la natura a l’arquitectura”.

Altres propostes

Divendres a les 18 h:
Dolors Ribalta, doctora en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, explicarà el paper històric de les dones en el fenomen esportiu i l’evolució de l’esport femení a Catalunya, a partir de sis etapes que van de1970 als JJOO de 1992.

Dissabte a les 10.30 h:
Itinerari guiat per les botigues del record. Els antics comerços que un dia van formar part del paisatge de la ciutat. Eren punt de trobada de la Terrassa obrera.

Dissabte a les 10.30 h:
Itinerari infantil a bord de “La màquina del temps”, un recorregut de la mà del servei de Turisme per la revolució i el passat industrial de Terrassa.

Dissabte a les 12h:
Taula rodona humorística sobre la rivalitat entre Terrassa i Sabadell, més enllà de l’esport. Els historiadors Domènec Ferran (egarenc) i Jordi Serrano (sabadellenc) se les tindran a la Societat Coral Els Amics.

Desfilada de vehicles antics.

Diumenge al matí:
Els primers vehicles de motor que circulaven per l’època modernista tornaran a envair la Rambla d’Ègara diumenge. Ho faran de la mà de l’escuderia Motor Atlètic Terrassa Hockey Club. Serà un acte diferent de l’habitual, anuncia el programa, però “us regalaran un moment únic en el qual gaudireu de la màgia d’una època distingida, també, pels inicis de la indústria automobilística”.

Diumenge al matí:
Matinal operística al Teatre Principal. A les 13 h, l’espectacle “Retalls de la lírica del Modernisme”, a càrrec de la soprano egarenca Anna Farrés i de l’arpista Ester Pinyol.

Diumenge a les 20h:
Cloenda al Raval amb un acústic d’Els Ministrils sobre els diferents balls d’època.

Publicitat
Què pots fer a la Fira Modernista?
To Top