Publicitat
Cultura i Espectacles

Els tres poetes de Generación Calíope ja poden ser llegits

“Cómo con mi corazón atroz/ me piden que abra el paño de la puerta/ y le dé rienda suelta al viento /-huracanado el recuerdo-,/el olor a huéspedes cansados?”, comença Ena Bromiker (nom de pluma de Selena Cotarelo) el seu poema “El vano mundo” i s’obre la porta de “Tricomia”, la primera publicació de Generación Calíope. És una plaquette de la col·lecció que Mirall de Glaç, la vocalia literària d’Amics de les Arts, fa anys que publica (aquest lliurament és el número 108-109) amb molt reconeixement en el món de la poesia a Catalunya) i que presenta poemes dels tres integrants d’aquest jove col·lectiu poètic terrassenc (els altres són Marc Baltà i Andrea Ceballos).

Imaginaris diferents
Cal·líope era la musa de la poesia i la música en la mitologia grega, “que també ens agrada molt a tots tres, per la qual cosa ens venia com un gua per donar nom al col·lectiu”, explica Ceballos. Fa uns quants anys que, veient que coincidien en les seves inquietuds pel que fa a les arts escèniques i la poesia, van començar a escriure junts i a realitzar alguna petita actuació. Com a Generación Calíope existeixen des del 2018, i han participat en les dues darreres edicions del festival Rauxa. El passat novembre, a la Nova Jazz Cava, van presentar “Dissonàncies”, un espectacle poètico-musical amb el pianista Oriol López Calle, i poemes originals.

Amb “Tricomia”, per primera vegada, la tasca del col·lectiu es pot llegir, en lloc d’escoltar. “Tres imaginaris poètics molt diferents, però que, alhora, es mesclen per crear-ne un de sol”, s’indica a la presentació, un cop girada la portada amb un dibuix del mateix Marc Baltà.

“Reflexions sobre la natura i l’amor, la injustícia social o el regust amarg de les experiències passades” són els temes d’aquests poemes escrits per “tres persones molt diferents en què cada un parla de la seva realitat. Tot i ser mons molt diferents (Selena és més dura, Marc més dolç i jo més política), s’acaben ajuntant”. Fins i tot hi ha un poema, “Genocidio de azucenas”, en què el primer capítol ha estat escrit per Ceballos, i el segon per Baltà. Són moltes i diverses les lectures de Generación Calíope, però hi ha alguns autors en què coincideixen: Alejandra Pizarnik o Gatta Catana o Emily Brönte, amb una citació de la qual comença, de fet, la plaquette: “¿Cómo me adentro en el vano mundo, otra vez?”.

Les dades

Títol: “Tricomia”

Autors: Generación Calíope (Ena Bromiker, Andrea Ceballos i Marc Baltà)

Edita: Amics de les Arts

Preu: 1 euro

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top