Publicitat
Cultura i Espectacles

Doble exposició sobre Joana Biarnés a la Sala Muncunill 

La Sala Muncunill acull des del passat dissabte i fins al pròxim 27 de desembre dues exposicions centrades en l’obra i la figura de la fotògrafa terrassenca Joana Biarnés, considerada la primera dona fotoperiodista de l’Estat. L’exposició "Joana Biarnés. Moda a peu de carrer", comissionada per Josep Casamartina, és un recull de 88 instantànies que ofereix una faceta fins ara poc estudiada de Biarnés, que va dedicar prop de 15 anys a la fotografia de moda. La mostra permet recuperar unes instantànies dels anys 60 i 70 del segle passat en un treball en què Biarnés situava les models al carrer, en la realitat social quotidiana, aconseguint mostrar, d’aquesta forma, una moda més propera, urbana i sense artificis.

A l’exposició es poden veure imatges de reconeguts personatges de la moda de l’època com Asunción Bastida, Carmen Mir, Lino o Elio Berhanyer; instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a París i Londres, i retrats de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol, entre d’altres. L’exposició arriba a la ciutat organitzada per l’Ajuntament i la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa l’Arxiu Joana Biarnés.

A la mateixa Sala Muncunill, però en aquest cas a l’EspaiDos, es pot visitar la mostra "Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015-2019". Una exposició que permet al públic poder endinsar-se i conèixer de prop els darrers anys de vida de Joana Biarnés, apropant-se a la Biarnés més íntima a través de 130 fotografies d’Imma Cortés, fotògrafa i investigadora de l’Arxiu Joana Biarnés.

Carrera professional
La mostra proposa un viatge fotogràfic pels últims quatre anys de vida de la fotoperiodista terrassenca, una etapa en la qual es va reconèixer la seva carrera professional i en la que es va posar en valor la seva feina, la seva trajectòria i el seu propi arxiu, obtenint així un merescut reconeixement públic, professional i institucional. El treball d’Imma Cortés va arrencar el 2015, quan va començar a classificar l’arxiu analògic de Joana Biarnés, i ens ofereix la seva visió d’aquesta última etapa de la fotoperiodista des del punt de vista d’una col·laboradora íntima, reflectint la relació d’amistat i admiració mútua entre totes dues en un exercici d’immersió a la intimitat de Joana Biarnés, la seva família i les seves inquietuds més enllà de la fotografia.

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras va destacar que "exposicions com les que aquests dies es podran visitar a la Sala Muncunill, acompanyades d’iniciatives i de projectes com la beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes, ens ajuden a fer valdre la feina feta per la Joana i a difondre el seu treball entre les noves generacions i entre totes aquelles persones que encara no la coneixien. I al mateix temps, permeten mantenir viva la flama del seu record a través d’allò que ella tant estimava: la fotografia i una obra sempre vinculada a una empremta feminista i de superació de l’estigma de ser dona en una feina molt vinculada als homes".

Boladeras va afegir que "malgrat les dificultats actuals, des de l’Ajuntament de Terrassa i des del servei de Cultura seguirem treballant en un programa extens i de gran abast al voltant de futures actuacions que contribueixin a visibilitzar i valorar el nom i l’extensa trajectòria d’una figura cabdal i pionera dins l’àmbit del fotoperiodisme, com és la de la Joana Biarnés".

Davant les noves mesures anunciades per fer front a la Covid-19, la Sala Muncunill obrirà les portes en el seu horari habitual (de dilluns a divendres de 17 a 21?h; dissabtes d’11 a 14?h i de 17 a 21?h i diumenges d’11 a 14?h) aplicant sempre totes les mesures de seguretat i prevenció, tant per a les persones que visitin l’exposició com per al personal de la sala.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top