Publicitat
Cultura i Espectacles

Terrassa obre una escola de literatura

Forta aposta d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals

Seu d'Amics de les Arts al carrer del Teatre / Alberto Tallón
Publicitat

L’escola de literatura de Terrassa impulsada i gestionada per Amics de les Arts i Joventuts Musicals ja és un fet. El nou centre tindrà l’assessorament acadèmic de l’equip de gestors i professors de l’escola Bloom de Barcelona, que està encapçalada per l’escriptor i professor universitari Borja Bagunyà. Aquest centre barceloní i és una referència en el seu sector en classes d’escriptura creativa i seminaris de literatura.

La nova escola local, amb seu a l’entitat cultural, està adreçada a persones que tinguin inquietuds literàries, però que necessiten un guiatge per aprofundir en les tècniques específiques de la prosa i la poesia, no només en l’àmbit formal, sinó també pel que als mecanismes de fons de la creació. No cal, però que l’alumnat tingui una formació prèvia o hagi escrit abans, perquè la filosofia del centre tindrà com a punt clau el treball personalitzat i el seguiment de cada persona d’acord amb les serves inquietuds i el seu nivell. Els gestors de la formació, però sí que reivindiquen que els futurs alumnes han d’estar disposats a complementar la seva creació amb diverses lectures, tant teòriques com de creació, per tal d’acompanyar el seu procés creatiu.

La oferta
El programa del primer curs s’estrenarà amb tres cursos de 72 hores de durada que són els següents: prosa I- Teoria i pràctica de la narrativa”, dinamitzat i tutelat pel terrassenc Toritaka Tokumei; “L’art de la dramatúrgia”, a càrrec de Marcel Clement, i “Poesia-Ésser, lectura i escriptura”, tutoritzat per Josep Lluís Badal, un escriptor vallesà resident a Terrassa. També s’han programat tres seminaris de lectura de format més breu: “Ciencia ficción, filosofía y cine: De Mary Shelley a Blade Runner 2019”, guiat per la Susana Funes; “Middlebrow” (Daphe du Maurier, Muriel Spark, Evelyn Waugh i altres), a càrrec de Jana Baro, i “El monstre de les mil cares: transformacions del que ens espanta”, de la mà de Toritaka i Tokumi i Ángel del Río.

Jordi Fernández i Toritaka Tokumei, del grup de literatura d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals destaquen que aquesta escola marca una nova etapa a l’entitat i a la ciutat. “Amics té una llarga tradició en cursos d’escriptura, però aquesta escola és un repte molt ambiciós. Es tracta d’una oferta completament nova a Terrassa, que té com a objectiu oferir una sèrie de cursos i seminaris impartits per escriptors i teòrics de la literatura i la literatura comparada, a banda d’altres branques artístiques i del pensament que s’hi hibriden i fer-ho d’una manera seriosa”.

Com a casa
La proposta va més enllà perquè l’escola es vol convertir en un punt clau del desenvolupament artístic al municipi i més enllà. En aquest sentit, el grup impulsor subratlla que “poder comptar amb especialistes, professionals d’aquest nivell en diferents matèries, així com autors de diversos gèneres literaris en un sol espai que no sigui el d’una metròpoli, és una aposta forta perquè les persones que els interessi la literatura, en el vessant d’escriptura, però també de lectura, s’hi sentin com a casa”.
El programa vol arrencar el mes d’octubre i es farà de manera presencial a la seu d’Amics de les Arts. Els gestors estan mirant la possibilitat d’oferir beques de suport a la creació artística per als cursos i seminaris. Les persones interessades poden posar-se en contacte escrivint a literatura.aajm@gmail.com.

Publicitat
To Top