Publicitat
Cultura i Espectacles

Un organista brillant

Benjamín León revisita la Nova Jazz Cava amb format trio

Benajamín León és considerar un dels millors organistes d'Europa

Està considerat un dels millors organistes d’Europa. És Benjamín León, natural d’Ecija, però establert a Catalunya des dels 4 anys i, per tant, es considera català perquè fa 62 anys que Barcelona és la seva ciutat. Ho subratlla perquè ha crescut aquí i ho ha fet també musicalment. Primer captivat per les músiques que escoltava a casa i després perquè ja es va formar i va cercar el seu camí professional amb l’orgue.

El músic revisita demà la Nova Jazz Cava en format de trio, acompanyat del guitarrista Kike Angulo i del bateria terrassenc Adrià Font (vegeu més informació en aquesta pàgina). Explica que han preparat un concert amb temes de blues i hard bop que és el que encaixa millor amb el trio instrumental triat. “L’orgue és especial i s’ha de cercar un repertori de jazz que soni bé”.

Benjamín León és una figura indiscutible en el panorama del jazz actual i el seu nom forma part de la Gran Enciclopèdia del Jazz Sarpe com un dels millors organistes d’Espanya i Europa. Un reconeixement que ell el pren agraït. “Sempre és un estímul i una alegria ser considerat perquè justifica la feina i la dedicació de molts anys”.

El músic reconeix que l’orgue no és un instrument propi del jazz. “El més habitual és que aquesta música tingui un piano, una bateria i un contrabaix, però d’alguna manera l’orgue cobreix aquesta absència del piano i contrabaix. Això no obstant, ho fa amb un vessant particular perquè el so és diferent”.

Benjamín León va connectar amb el jazz a partir de dos noms dels grans, Lou Bennet i Tete Montoliu, a qui va tenir la sort de conèixe’ls personalment quan era molt jovenet. Explica que, amb tan sols 12 anys, va tenir l’oportunitat d’anar al Jamboree de Barcelona a sentir i a parlar amb Lou Bennet, i tres o quatre anys després va poder fer el mateix amb Tete Montoliu a casa seva.

L’experiència va ser impressionant perquè va ser està davant i al costat dels mites del jazz. Bennet, que es va dedicar a l’orgue després de sentir a Jimmy Smmith, va dir a pares i mentors que “el nen (en Benjamín) tenia fusta”. I no es va equivocar. Per vocació i passió, ha construït una trajectòria brillant, liderant els seus propis projectes i formant part de figures internacionals.

Per a l’organista, el llenguatge de la música li ha permès viure i compartir experiències i conèixer molta gent. Però ell diu que res de tot això no tindria sentit sense públic. “Nosaltres en gaudim i hem d’aconseguir que en gaudeix el públic. Jo em bolco igual per quatre, 400 o mil persones i quedo satisfet si sento que he tingut la fortuna de connectar”.

“L’Adrià Font és un gran músic i amic”

L’organista Benjamín León tocarà al temple del jazz amb el bateria terrassenc Adrià Font. Explica que ambdós ho fan des de fa més de quatre dècades i que sempre ho fan junts si poden. L’organista elogia a Adrià Font. “Van començar a tocar junts l’any 1976 a la Cava. Ens uneixen moltes batalles. L’Adrià és un gran músic i un gran amic i, a hores d’ara, no sé què és prioritari… Segurament el fet de ser amics és ara el més important”. L’Adrià és un músic d’una gran talla amb una carrera molt dilatada i sempre que pot està a les meves formacions per fer concerts”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Un organista brillant
To Top