Publicitat
Cultura i Espectacles

Poetesses que escriuen versos

La segona antologia reuneix a dotze escriptores de versos

Portada del llibre publicat pel Casal de la Dona

Dotze escriptores de Terrassa, algunes consolidades i d’altres novelles. Són Neus Aguado Giménez, Anna Maria Alcántara Buguñá, Roser Cabacés Alomà, Esther Cánovas Molina, Montserrat Cardús Rua, Andrea Ceballos Martín, Selena Gala Cotarelo, María Teresa Gascón Frago, Yolanda Gelices Nieto, Cristina López García, Núria Majó Ubach i Empar Sáez Artacho. Cadascuna d’elles signa cinc poemes que parlen de temes universals com l’amor, el desamor, la inquietud, la pèrdua, l’absència, el desig, el moment vital…

Totes elles han donat forma al llibre “Elles tenen la paraula” que ha estat impulsat des del Casal de la Dona i amb la coordinació de Yolanda Gelices, una de les autores que participa en l’antologia. Es tracta del segon poemari de poeteeses terrassenques impulsat per l’entitat i que es complementa amb els collages de Teresa Llordés Llordés. La primera va sortir publicada fa 27 anys i va ser coordinada per Maria Teresa Gascón, que també figura en aquesta edició de 2022. Des del Casal de la Dona, que presideix Mercè Gómez, consideren que “és un privilegi donar continuïtat a aquesta tasca de visualitzar la veu i la paraula de les dones que durant tant temps han estat absents a les nòmines canòniques”.

Gelices, que s’ha encarregat d’aquesta segona antologia, ha valorat la proposta. “Em va agradar molt que el Casal de la Dona volgués fer nou llibre de dones terrassenques poetesses i que confies en mi. Ha estat un privilegi seguir les passes de la poeta Maria Teresa Gascón”. La coordinadora destaca que ha estat una feina gairebé d’investigació. “L’escena poètica local en femení es desenvolupa de manera molt discreta perquè s’escriu molt, però no tothom publica. Així que va ser una feina de formigueta, d’anar cercant autores a través d’amistats, familiars, coneguts i d’entitats com Amics de les Arts, on hi ha el grup de literatura”.

Qualitat literària

Gelices diu que el treball de recerca ha estat una gran descoberta per a ella. “Imaginava que hi havia dones que escrivien versos. El que m’ha sorprès és que hi ha molta qualitat creativa i literària”. La poetessa (té quatre llibres de versos publicats i dues d’elles amb premi) apunta que sabia d’autores ja consolidades, com Neus Aguado, Maria Teresa Gascón. Empar Sáez, però no de les altres autores que s’ha trobat en el procés del llibre i a les que considera que tenen talent líric.

La coordinadora, com ho ha fet el Casal de la Dona, subratlla la importància de “donar visibilitat a les dones terrassenques amb vocació poètica. Durant molt i molt temps, les dones han estat silenciades. No figuren ni en manuals, ni en antologies, ni en llibres… Per tant, qualsevol intent de donar llum a les dones i de posar-les en el centre és bo. I aquesta antologia el que fa és donar a conèixer la veu poètica de dones de la ciutat”. Afegeix que moltes d’elles, que escriuen fa temps en la intimitat, els hi ha fet molta il·lusió publicar els seus versos.

Gelices destaca el fet que l’antologia reuneix poetes de diferents generacions. Un factor que també permet veure mirades diferents entorn a un mateix tema. Cal dir que les autores treballen o ho han fet en àmbits diversos. Hi ha una majoria però que tenen vincles amb la docència i la pedagogia en centres d’enesenyament de la ciutat. Del llibre “Elles tenen la paraula” s’han fet 500 exemplars i en fa la distribució el mateix Casal de la Dona.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Poetesses que escriuen versos
To Top