Publicitat
Cultura i Espectacles

Còmics: el do i el plaer de fer riure

Actors i actrius que es dediquen a l’humor i al clown

Òscar Garcia fa homenatge a Rubianes amb l'espectacle "Solamente"

Tenir gràcia per explicar qualsevol cosa que ens passa als humans és un do d’algunes persones i l’aprofiten i proven si poden guanyar-se la vida professionalment. Però ja se sap que el món artístic té molta competència i no tothom té la sort de dedicar-se solament a aquest ofici. Hi ha actors i actrius que ho han aconseguit com Helena Escobar i Eduard Biosca. L’Helena va construir el seu personatge La Bleda, una clown amb molt d’enginy que narra la seva visió sobre les coses quotidianes en clau de comicitat. L’Helena ha escollit una professió, la de pallassa, més rara avis en el món femení i assegura que ha de remar molt cada dia. Eduard Biosca, per la seva banda, es va inventar el Sr. Bohigues, un home que es posa a la pell del tertulià capaç d’opinar sobre l’espècie humana, de tot i més. Amb el Sr. Bohigues està a Rac 1 i als teatres d’arreu de Catalunya.

També tenim altres actors de casa que fan monòlegs d’humor simultaniejant aquesta feina amb d’altres. L’Òscar Garcia, de Qollunaka, imita al gran Pepe Rubianes i Alberto Muñoz (Alberto de Momento de nom artístic) relata les seves vivències del dia a dia amb d’una manera que enganxa i fa riure. Tots ells coincideixen que riure és un plaer i que els hi sembla que és més senzill que fer plorar. L’Eduard, l’Òscar i l’Alberto tenen com a referents a Joan Capri, Gila, Pepe Rubianes, tres dels grans còmics que només sortir a escena ja era una catarsi col·lectiva perquè no era tan important el què deien sinó com ho deien. I és que tothom pot explicar la mateixa història, però no tothom té la mateixa gràcia per fer riure.

Eduard Biosca: “És millor fer riure que plorar”

Eduard Biosca /Nebridi Aróztegui

Diu que d’ençà que tenia ús de raó volia ser actor i així ha estat. Després d’un temps en companyia, es va enlairar sol i va anar perfilant un personatge bocamoll, és a dir aquell que s’atreveix a criticar-ho tot. Ja fa temps que pren el nom de “Sr. Bohigues” i diu la seva des de fa 14 anys a Versió RAC1 de Toni Clapés i també té el seu propi espectacle al teatre. “Fer riure és un plaer i és molt agraït veure la complicitat del públic com riu. Riure és molt millor que plorar”.

Helena Escobar: “El clown et permet dir el què vols i jugar a la improvisació”

Helena Escobar és una de les clowns més reconegudes al país

De Terrassa a Girona passant per Barcelona i Madrid. Helena Escobar es va penjar el nas de pallassa fa uns 20 anys i no se l’ha tret. Va configurar el seu personatge La Bleda, una clown que parla de les coses de dia a dia sense oblidar-se de l’actualitat social i política amb espectacles dirigits per la seva parella, el clown Pere Hosta. “Amb aquest personatge que he creat de La Bleda em puc expressar lliurement, puc dir coses, improvisar… Això és difícil si ets actriu perquè t’has de cenyir més al guió i no te’l pots saltar”. Fa poc va actuar a Terrassa amb el seu espectacle “Mont petit souvenir”.

Òscar Garcia: “A tothom li agradaria ser ‘Rubianes’ perquè deia el que volia amb llibertat”

Òscar Garcia ret homenatge al gran Rubianes amb el monòleg “Solamente” /Nebridi Aróztegui

Va fer estudis a l’Institut del Teatre de Terrassa i a l’escola El Timbal de Barcelona. Quan va acabar, es va decidir pel vessant amateur. És membre fundador i actor de la companyia Qollunaka. Amb aquest grup també dirigeix i s’ha encarregat de grans clàssics com “Terra baixa” i “Corona d’espines”. Confessa que la seva debilitat és l’humor i que el seu còmic de capçalera era i és l’enyorat Pepe Rubianes, a qui va seguir com espectador i com a actor li ret homenatge interpretant el monòleg “Solamente”. Destaca de Rubianes “la seva gràcia natural en dir les coses de cada dia i la seva llibertat a l’hora d’expressar-se. “A tothom li agradaria ser Rubianes”.

Alberto (de Momento) Muñoz: “Els meus amics sempre deien que tenia gràcia”

Alberto Muñoz fa espectacles d’humor des de fa 15 anys /Alberto Tallón

Recorda els seus inicis d’humorista en el paper de l’amic i del membre de la família que feia riure i somriure. “Jo explicava coses de la vida quotidiana, amb humor, i s’ho passaven pipa”. Ells mateixos el van animar a provar sort en un escenari i ja fa 15 anys que fa monòlegs de comicitat. “Continuo explicant vivències personals del dia a dia amb un tipus d’humor reivindicatiu, irònic i crític”.

Biosca/Bohigues al Poliorama

Una imatge promocional de la comèdia amb Eduard Biosca i Jaume Nolla, units per Capri 

Alguns dels nostres humoristes estrenen cartellera a Barcelona. És el cas d’Eduard Biosca que, a partir d’avui 26 de juny, presenta “El Sr. Marcel·lí fa de Capri i el Sr. Bohigues, no”, amb l’actor Jaume Nolla i direcció de Paco Mir. L’obra és una selecció molt acurada dels millors trossos dels millors monòlegs de Capri i s’ha creat una trama que els lliga entre ells.

Els dos actors tenen vincles comuns amb el gran humorista català. L’any en què Capri es va estrenar a la ràdio (1965) coincideix amb l’any de naixement dels dos actors que protagonitzen l’espectacle. A més, Jaume Nolla i Eduard Biosca -que interpreten als personatges Sr.Marcel·lí i Sr.Bohigues respectivament- col·laboren des de fa més d’una dècada, amb el programa de ràdio Versió RAC1. Les causalitats de la vida han fet també que l’espectacle s’hagi assajat a la veïna Matadepera, l’únic poble que Capri en un dels seus monòlegs, “El nàufrag”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top