Sergi Belbel narra la Inquisició espanyola a la novel·la "Acte de fe"
L'autor publica 'Acte de fe', una història d'intriga durant la persecució inquisitorial espanyola

ARA A PORTADA
Publicat el 09 de setembre de 2024 a les 14:50
Actualitzat el 12 de setembre de 2024 a les 12:18
L'escriptor, traductor i director teatral Sergi Belbel (Terrassa, 1963) publica la seva segona novel·la, que porta per títol "Acte de fe" (Proa) i que presenta una història d'intriga durant la persecució inquisitorial espanyola. El llibre de Belbel és també una exploració dels dilemes morals, la fe, l'amor, el desig i les traïcions, que es reflecteixen a través dels conflictes dels seus personatges. Per l'autor, aquesta nova proposta – que va néixer inicialment com una sèrie – és una petita "victòria" que li serveix per "reconciliar-se" amb l'escriptura. "He tingut la gran sort de ser més reconegut com a director teatral que no pas com a autor, però jo em sento més un autor que dirigeix que no un director que escriu", assegura.
Durant el saqueig del call de Sevilla, dues famílies jueves que celebren un casament són atacades per un grup de cristians exaltats. Vuitanta anys després, un estudiant de teologia, en Manuel Núñez, s'implica en la causa inquisitorial contra els falsos conversos. Juntament amb el seu amic Esteban i la seva germana Francisca, novícia dominica, assisteixen al primer Acte de fe del Sant Ofici, celebrat amb gran pompa a la ciutat de Sevilla. Sis heretges hi són condemnats a la foguera. La vida d'en Manuel, però, farà un tomb inesperat coincidint amb un viatge a l'Aragó per assistir al casament del seu amic Calixt amb la misteriosa Constança. Allí, on la Inquisició és vista com una imposició de la Corona de Castella, les conviccions del jove teòleg començaran a trontollar.
"En la gènesi del llibre hi ha més aviat la necessitat d'explicar una història, que no pas parlar d'un tema en concret", afirma Belbel, a qui la proposta li va arribar ja fa un temps. "Era per una sèrie de televisió", explica, "però tot i ser una cosa molt grossa es va quedar allà, en una carpeta, com passa amb tantes altres sèries". La petició d'escriure una història ambientada en l'època de la Inquisició va agafar l'autor per sorpresa, ja que admet que no estava molt informat de tot plegat. Durant l'època de la pandèmia, però, s'hi va posar i va crear un material que ha acabat veient la llum en forma de novel·la.
A part del tema de la identitat, que l'autor subratlla que és "fonamental", el llibre també tracta altres temes com la sexualitat o la repressió. "Moltes vegades llegim històries espirituals, religioses, i descuidem altres aspectes potser una mica més tèrbols, com el desig", diu. "Acte de fe" també posa el focus en altres punts de vista, per exemple, el dels personatges femenins, "sotmesos a una repressió que els ve de la mateixa convicció religiosa", o el d'un personatge homosexual, que ha "d'amagar" les seves veritables pulsions. "Amb això vull dir que no es tracta tant d'una novel·la temàtica, com també de personatges, amb una intriga que la travessa", conclou.
Respecte a l'època escollida, la història de Belbel s'emmarca en el període inquisitorial espanyol i, si bé inclou fets històrics reals que van passar, el que no posa són dates, una elecció que l'autor justifica en favor de la "llibertat" creativa. "Vaig pensar que havia de ser fidel a mi mateix perquè les circumstàncies que envolen els episodis són inventades", assegura. Tot i això, els fets estan ben col·locats, el que portaria la proposta a poder ser considerada una mena de novel·la històrica. Belbel admet que també hi ha documentació al darrere, i que va visitar alguns dels llocs on passa la trama.
Notícies recomenades
-
Cultura i Espectacles Què fer (també) aquest cap de setmana a Terrassa
-
Cultura i Espectacles El TNT de Terrassa tindrà direcció tècnica, malgrat tot
-
Cultura i Espectacles Ja es coneixen les residències artístiques que acollirà La Masia de Ca n'Anglada
-
Cultura i Espectacles Cignes i Mozart per obrir la festa a Terrassa
-
Cultura i Espectacles Sense direcció tècnica al Festival Terrassa Noves Tendències (TNT)
-
Cultura i Espectacles El teatre ja fa olor de colònia