
Era 14 de març de 2020. S’iniciava un confinament domiciliari mai vist. I a mesura que els humans ens retiràvem de l’espai públic, els animals i la fauna el reconquerien.
Aquest divendres, 14 de març, se celebra el cinquè aniversari. I justament és el dia que la companyia Llum de Fideu visita Terrassa per representar-hi l’espectacle “Sfumato”. I justament, l’obra reflexiona la convivència dels éssers humans amb altres espècies a l’espai públic. “De com podem obrir el canal de l’empatia també cap a altres éssers no humans, ja siguin animals o vegetals”, explica Anna Claramonte, coautora juntament amb Marc Guillén.
De fet, “Sfumato” és una obra de teatre de carrer i itinerant que recorrerà el parc de Vallparadís, on interactuarà amb la seva fauna i flora. “Vam triar de forma conscient fer l’obra a Vallparadís, ja que és un espai de convivència amb animals i flora, tot i que la gent sigui conscient o no”, afegeix la dramaturga.
De fet, “Sfumato” és una peça “site-specific”, que significa que s’adapten a les arquitectures de cada espai, creant així, cada vegada una obra personalitzada a la ciutat que els acull. En el cas de Terrassa, Claramonte i Guillem no hi van tenir cap dubte, ja que coneixen bé la ciutat: “Hi vam viure un any, quan estudiàvem, el primer curs a l’Institut del Teatre”, explica Claramonte.
L’obra, doncs, s’adaptarà al mobiliari urbà i l’arquitectura floral del parc. Arrencarà a les 18 hores des de l’Horta dels Frares i té previst anar pujant pel Castell de Cartoixa i més amunt.

/ MARTÍ ALBESA
I serà en aquests espais itinerants on desenvoluparan les escenes. Per una banda, hi haurà els mateixos Claramonte i Guillén, vestits amb unes màscares d’animals. “Ens permet ser meitat humans, meitat animal”.
I per una altra banda, hi haurà un grup de participants terrassencs. Encara no se sap quants seran finalment, ja que l’assaig dels voluntaris serà el dijous, de 17 a 19 hores, a l’Horta dels Frares mateix (estació FGC). Depenent de quanta gent s’hi presenti i quines edats i perfils reuneixen, la Cia Llum de Fideu aplegarà les escenes de l’espectacle que millor s’hi adaptin per representar divendres (18 hores). Per participar del taller-assaig de “Sfumato”, dijous a les 17 hores, cal enviar un correu a divendres.faves.tendres.terrassa@gmail.com (dijous al matí com a hora límit). És gratuït.
Màscares animals
El primer que es veurà seran les màscares d’animals. “El joc és molt popular i simpàtic d’entrada, per involucrar les persones que s’hi passegin pel parc en aquell moment”, diu la dramaturga. A partir d’allà, cerquen en tot moment la interacció amb els curiosos.
“Llavors passen coses molt boges, durant les actuacions. Un cop va venir un policia municipal, que no sabia de què anava el tema, i es va posar a enraonar amb un dels nostres que portava una màscara d’un cap de peix”, diu rient Claramonte. “Un altre dia, havia de passar un cotxe pel mig i els nostres coloms es van posar a donar-li pa”, afegeix. “També recordo un veí que va llençar aigua al peix, des del balcó”. O aquella pancarta cridanera. “És o no és, part de l’espectacle?”, dubtaven els espectadors.
El “boom” del teatre de carrer
Cada cop és més habitual veure espectacles de teatre de carrer, a rebuf de festivals com Tàrrega i Igualada. De fet, la Cia Llum de Fideu va ser premiada en aquesta darrera mostra com a “Millor espectacle de carrer” de 2024. Tal com revela la seva integrant Anna Claramonte, alguns dels seus referents en teatre itinerant són les companyies Eléctrico 28 i Kamchatka (amb les quals ella i Marc Guillén hi col·laboren, respectivament). Justament, un memorable espectacle de Kamchatka es va veure al Festival TNT de Terrassa, l’any 2015.
