Publicitat
Esports

Una crisi d’abast universal

La crisi del coronavirus no és una crisi de territori sinó global. I l’esport és una de les activitats més universals de la societat, amb una afectació diversa de la malaltia segons els països i continents. Els esportistes terrassencs repartits pel món per diferents circumstàncies estan vivint els efectes de la pandèmia des d’escenaris diversos.

El futbol és l’esport més universal i l’aturada de la seva activitat ha comportat veritables dubtes en alguns països. La Bundesliga, per exemple, va ser una de les darreres competicions europees en aturar-se. En el Leipzig, tercer classificat del campionat alemany, juga des de fa unes setmanes el terrassenc Dani Olmo. La pandèmia no només ha paralitzat la seva lluita pel títol, sinó també ha frenat la seva trajectòria a la Champions League, on s’havia classificat ja pels quarts de final després d’eliminat el Tottenham anglès. Olmo, davant la manca d’activitat competitiva, resta tancat al seu domicili a la ciutat alemanya i ha participat amb la seva imatge a la campanya mundial que convida tothom a quedar-se als seus domicilis.

El dissabte es va aturar també la competició a Qatar, on el terrassenc Xavi Hernández entrena des d’aquesta temporada l’equip de l’Al Sadd. Poques hores abans, el conjunt de Xavi havia disputat un partit de quarts de final de l’Emir Cup. La suspensió, en principi, s’ha fixat fins al 29 de març. “El país està gairebé aturat completament”, explica Xavi en relació amb la situació que es viu. “Escoles, teatres, tot ha deixat de funcionar. També estem pendents de com evoluciona la situació a Catalunya. Sabem que és una realitat complicada.” Amb Xavi, treballen al seu cos tècnic altres terrassencs com Iván Torres, el seu germà Òscar Hernández i Sergio Alegre.

Tornada a la Xina
Ahir va marxar de Terrassa amb destinació a la Xina Óscar Céspedes, qui des de fa uns anys treballa al Qingdao Huanghai de futbol, com a responsable dels equips formatius i segon entrenador de la primera plantilla, on el màxim responsable és l’exentrenador del Terrassa FC, Juan Manuel Lillo. Aquesta temporada han ascendit a la Superlliga xinesa i l’aparició del coronavirus a la Xina va modificar els plans de tothom. “L’inici de la malaltia em va agafar a la Xina. Després vam anar a fer la pretemporada a Dubai i com que la lliga es va suspendre, vam venir a Terrassa. Ara hem de tornar perquè la lliga començarà entre abril i maig”, explica en el camí de tornada. Ahir volava des de Barcelona a Shangai via Frankfurt per després enllaçar amb Qingdao. “Quan arribem a la Xina sabem que haurem de fer quarantena al nostre domicili durant 15 dies. Sempre que a l’avió cap viatger tingui febre.” El país asiàtic es protegueix ara de possibles infeccions de persones que arribin de l’exterior, un cop controlada l’expansió del virus al seu lloc d’inici.

A Mèxic es troba des de fa uns dies el jove defensa Àlex Jiménez, jugador juvenil del Jabac i convocat per la selecció olímpica de República Dominicana per disputar el torneig preolímpic de la zona de la Concacaf. La competició va ser suspesa, però el combinat dominicà ha continuat a Mèxic de concentració i disputant alguns partits de preparació contra equips del país.

“Estem força tranquils, prenent les mesures de seguretat que ens aconsellen per evitar el contagi”, diu el futbolista terrassenc. “Aquí, a Mèxic, no hi ha massa casos i els que hi ha són d’estrangers que han vingut al país, persones que ja estan aïllades.” Entre avui i demà els seleccionats que viuen a Espanya tenen prevista la tornada. “Estem una mica espantats per la tornada, cap de nosaltres ha viscut una situació com aquesta. Estem tristos per no haver-hi jugat el torneig i preocupats per si podrem tornar amb normalitat. A la República Dominicana tampoc podem anar perquè no es deixa entrar al país persones procedents de països de risc i hauríem d’estar en quarantena. Esperem que tot vagi bé i podem tornar a casa.”

Ragna Debats i Pere Aurell, dos dels millors runners de l’escenari internacional, es troben realitzant una volta al món en la que visitaran els set continents i disputaran curses de muntanya en cadascun d’ells. Aquest cap de setmana han estat els guanyadors, en categoria masculina i femenina, de la Snowrunning Chacaltaya de 33 quilòmetres disputada a Bolívia. Ahir van deixar Sud-amèrica, després de setmanes de recórrer diferents països del continent, en direcció a Costa Rica. Ho feien poques hores abans que entrés en vigor la suspensió de vols a l’exterior.

“Estem bé. Aquí, a Bolívia, també ha arribat el virus, però no a La Paz on hem estat. Hem pogut viatjar a Costa Rica el darrer dia en què es podia fer i ens quedarem al país tot el mes”, explica Ragna Debats. “Hem tingut la fortuna de poder fer tot Sud-amèrica segons el que teníem previst. A Costa Rica, el pla és apartar-nos de ciutats i pobles, estar en plena natura, dormint en tendes. I afrontarem un repte, que és connectar els oceans Atlàntic i Pacífic, corrent, uns 300 quilòmetres per etapes.”

Gerard Rodríguez, campió del món de tennis platja, tenia previst jugar aquesta setmana un torneig del circuit mundial a Reunión. Però dos dies abans d’agafar l’avió es va cancel·lar la competició. “Alguns jugadors havien ja viatjat i no poden tornar. Per sort, jo vaig poder anul·lar-ho tot abans del viatge”, explica.

L’arquer terrassenc Sergi Cebrián està vivint la pandèmia des de la ciutat sueca d’Uppsala, al nord d’Estocolm, on treballa en una escola d’idiomes. L’extirador del Club de Tir Ciutat de Terrassa ha decidit realitzar un “confinament social” juntament amb la seva companya Marina i el seu fill Roc, tot i que les autoritats sueques no han previst cap mena d’aïllament. “La meva escola segueix funcionant, igual que la Universitat on treballa la meva dona i l’escola del meu fill. Però vivim en una granja enmig del bosc. La casa més propera és a 1,5 quilòmetres. Passarem la setmana a casa, pendents de com evoluciona tot”, explica.

Un tirador a Suècia
Cebrián no té previst tornar a Espanya fins al maig per disputar la darrera jornada de la Lliga, on es decidirà també el Campionat d’Espanya. Pel que fa a la competició sueca, el darrer cap de setmana de març estava previst el Campionat nacional de sala, però també s’ha suspès, igual que la resta d’activitat d’altres esports. “Visc al mig del bosc i tinc espai i material de sobres per entrenar”. Quant a Suècia explica que “es viu la pandèmia amb molt de respecte, però deixen que cadascú prengui la decisió sobre si treballar o aïllar-se”. No s’han suspès escoles ni universitats. Els centres comercials segueixen oberts.”

Per la seva banda, el jugador de hockey del Leuven belga Andreu Enrich ha tornat ja a Terrassa un cop confirmada la suspensió de la Lliga belga. “Dijous es van cancel·lar tots els esdeveniments esportius. Divendres al matí es va comunicar que la Lliga quedava aturada com a mínim fins al 31 de març”. Recorda Andreu Enrich que a Bèlgica la gran prioritat és la preparació de la selecció masculina de hockey de cara als Jocs Olímpics. Enrich va tornar amb els seus companys Víctor Guerra i Xavi Trenchs i el jugador dels Blackbirds Oriol Garreta.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top