Publicitat
Esports

Històries del Terrassa FC a la Copa del Rei 

El Terrassa FC torna a la Copa del Rei aquesta temporada, després de catorze anys d’absència en aquesta competició. El València CF serà el rival dels egarencs en la primera eliminatòria del torneig, que es jugarà a partit únic al Camp Olímpic el dia 16 de desembre. Una oportunitat excel·lent per tornar a veure a l’estadi terrassenc un equip de la màxima categoria, malgrat que encara és una incògnita si el recinte podrà obrir les portes. La història del Terrassa amb la Copa del Rei (anomenada Copa del Generalísimo entre els anys 1938 i 76) és llarga i ha ofert alguns capítols inoblidables a la història del club. Sense anar més lluny, el Terrassa ha tingut l’oportunitat de jugar en aquest torneig amb els dos grans del futbol espanyol (Barça i Real Madrid) i ara serà l’aparador del primer duel oficial de la història contra un València que és el vigent campió de la Copa, ja que la final de la temporada passada entre Athletic Club i Real Sociedad encara no s’ha disputat.

El Terrassa ha participat en 32 oportunitats en el torneig anomenat del KO. La primera presència a la desapareguda Copa del Generalísimo va ser a la temporada 41-42. El FC Barcelona, que es proclamaria campió d’aquella edició, va ser el rival dels egarencs a la primera ronda. El Terrassa va assolir l’ascens a Segona Divisió per primer cop a la història i la seva bona trajectòria li va permetre guanyar a l’anada per 2 a 1. En el segon partit, però, els blaugranes van remuntar i es van imposar per un clar 4 a 0.

Poc recorregut
A la dècada dels anys 40, el Terrassa va tornar a competir a la Copa del Generalísimo en dues oportunitats més. A la temporada 43-44, la trajectòria dels egarencs també va finalitzar tot just començar, caient per 1 a 0 al camp del Lleida. El mateix rival que a la següent participació, la temporada 48-49, i també amb derrota, en aquest cas per 4 a 0.

No va tornar a participar el Terrassa a la Copa fins a la temporada 58-59. Però tampoc va passar de la primera ronda. El Levante va ser el seu rival, ara a doble partit. A València, els egarencs van caure per 4 a 2. I a Terrassa el marcador va ser insuficient: 2-1.

La temporada 59-60 va ser la millor, fins aleshores, del Terrassa a la Copa. Faltaven pocs mesos per a la inauguració de l’Estadi Municipal i el conjunt egarenc va eliminar a la primera ronda el Badajoz (4-0 a Terrassa i 2-0 a la capital extremenya) i posteriorment l’Osasuna, amb un 3 a 1 al camp de l’Obispo Irurita defensat a Pamplona amb encert: 1-0. El Terrassa va arribar als vuitens de final (la seva millor classificació en el torneig) i va tenir com a rival el FC Barcelona de Ramallets, Kubala i Czibor. Al Camp Nou, amb 80.000 persones a la graderia, un 4 a 2 en contra del Terrassa. Els egarencs van empatar en dues oportunitats a la primera part, però el Barça va sentenciar en el segon temps amb gols de Segarra i Eulogio Martínez. A la tornada, que es va tornar a jugar a Barcelona per la poca capacitat del camp del Terrassa, el marcador va ser d’1 a 2 pels blaugranes. L’any següent, el pas del Terrassa per la Copa va ser efímer. A la primera eliminatòria, el San Fernando el va eliminar amb un 3 a 0 a la ciutat andalusa i un empat sense gols a Terrassa.

A la temporada 69-70, el Terrassa va passar novament tres eliminatòries. La primera va ser contra el Menorca, resolta fàcilment pels egarencs: 2 a 0 a Terrassa i 0 a 3 a Menorca. La segona va tenir com a rival l’Atlètic Balears. El Terrassa va guanyar per 2 a 1 a l’anada i va perdre 1 a 0 a Palma de Mallorca. El sistema de competició feia que l’empat es desfés en un tercer partit, que es va jugar a Sabadell i en el qual els egarencs van guanyar per 2 a 1. El trajecte va finalitzar a la tercera ronda, contra el Cádiz. Els andalusos van golejar a l’anada per 4 a 1 i a Terrassa els locals es van imposar per un insuficient 2 a 1.

A la temporada 70-71, el Terrassa va disputar dues eliminatòries. Va eliminar el Recreativo de Huelva (1-0 fora i 4 a 2 a Terrassa) i a la segona ronda es va veure superat pel Castelló: 0-0 a Terrassa i 3 a 0 a Castalia.

Bons papers
A la 71-72, de nou tres eliminatòries disputades pels egarencs. Primer van eliminar el Nàstic de Tarragona, amb un 3 a 1 al Municipal i empat a zero a Tarragona. Després, el Barça Atlètic, amb un empat a zero a la Ciutat Comptal i un 3 a 0 a Terrassa. El Real Zaragoza és qui frena la trajectòria terrassista. A l’anada, empat a zero a Terrassa i a La Romareda un mínim 1 a 0 pels aragonesos amb un gol de penal de Totó.

La temporada 72-73 va ser, també, profitosa a la Copa. El Terrassa va eliminar l’Europa, remuntant a la tornada el 4 a 2 del primer partit gràcies a un espectacular 5 a 0. Després, triomf davant el Lleida: 1-0 a casa i empat a un a la tornada. I finalment, eliminació a càrrec del Tenerife, que va guanyar per 3 a 0 a Canàries i va empatar a dos al Municipal.

Les tres següents participacions en la Copa del Terrassa van finalitzar a les primeres de canvi. A la temporada 73-74, eliminat pel Barça Atlètic (0-0 a casa i 1 a 0 a fora); la 74-75, derrota amb el Girona: 3 a 1 a Girona i 2 a 1 a Terrassa; i la 75-76, eliminació contra el Laredo amb un 0-0 a casa i un 1-0 a Cantàbria.

A la temporada 76-77, el Terrassa va superar el primer obstacle, el Moscardó madrileny. L’enfrontament va quedar decidit a l’anada amb un 0 a 4 pels egarencs, que van ratificar la seva superioritat amb un 6 a 2 a casa. El següent rival va ser el Sevilla. A Terrassa es va registrar un empat sense gols i a la capital andalusa els sevillans van guanyar per 1 a 0. A la temporada 77-78, de nou un tastet ràpid de Copa. El Terrassa va golejar a l’anada el Mirandés per 4 a 0, però a la tornada es va registrar un dolorós 6 a 1.

La temporada 78-79 va tenir un trajecte de dues eliminatòries. A la primera, el Terrassa va eliminar el Masnou, amb un empat a dos al camp de l’equip del Maresme i un 3 a 0 a casa. El següent rival va ser el Poblenc. A l’anada, a Terrassa, els balears van guanyar per 0 a 1. Però el Terrassa va igualar amb un 0 a 1 a la tornada, amb un gol d’Arias. Jugadors i tècnics egarencs van ser agredits en el partit, que es va resoldre en els penals pels illencs: 3 a 2.

L’any següent, trajectòria similar a la Copa. Primera ronda amb victòria, davant el Carcaixent (1-0 a Terrassa i 2-3 a la tornada) i eliminació davant el Málaga, amb un empat a zero a La Rosaleda i un 1-2 al Municipal.

Botxí de l’Espanyol
La dècada dels anys 80 va ser molt productiva per al Terrassa a la Copa del Rei. A la temporada 80-81, la primera ronda no va oferir massa problemes, eliminant el Júpiter amb un empat a zero a La Verneda i un 3 a 0 a Terrassa. A la segona ronda, els egarencs van donar la gran sorpresa deixant fora del torneig l’Espanyol. A Sarrià, el Terrassa va empatar a zero. I a la tornada, un gol de Duran va ser suficient per imposar-se per la mínima i obtenir plaça a la tercera ronda. El rival va ser el Salamanca, que va guanyar per 1 a 0 a El Helmántico. A la tornada, empat a zero i eliminació amb un arbitratge polèmic.

El Terrassa va tornar a la Copa l’exercici 85-86. El trajecte va ser efímer en caure d’entrada amb el Sant Andreu: 3 a 1 al Narcís Sala i 1-1 a casa.- A la 86-87, amb eliminatòries a partit únic, el Terrassa es va revenjar del Sant Andreu amb un 2 a 3 a Barcelona. I va tornar a escriure un capítol èpic deixant fora del torneig un altre cop l’Espanyol de Javier Clemente, al que va derrotar a Terrassa per 2 a 1 amb un gol decisiu d’Esteban en una nit poc afortunada pel porter N’Kono. Las Palmas, també de Primera Divisió, va posar punt final al trajecte egarenc al torneig amb un 2 a 3 a la tercera ronda.

A la temporada 87-88, el Terrassa va eliminar el Júpiter (2-0 a casa i 1-1 fora) i essent superat pel Nàstic (3-3 a Tarragona i 2-3 a Terrassa). Les dues següents participacions en la Copa van tenir una durada d’una eliminatòria. A la temporada 88-89, eliminats pel Barça Atlètic (1-1 a casa i 1-0 fora); i a la 94-95, derrota amb la Gramenet (0-1 a l’Olímpic i 3 a 0 a Santa Coloma)A la temporada 96-97, els egarencs van passar la primera ronda, superant el Figueres per 1 a 0 a casa i 0 a 1 a fora. Després, eliminació molt polèmica contra el Lleida. A Terrassa, els egarencs van guanyar per 1 a 0. Però a la capital lleidatana van patir una polèmica derrota per 2 a 0 en un partit per a la història que no es va poder acabar perquè l’àrbitre va expulsar cinc jugadors del Terrassa. A la temporada 98-99, el Levante va deixar fora del torneig el Terrassa a la ronda inicial: 1-1 a Terrassa i 3 a 1 a València.

Contra el Real Madrid
Un dels episodis més brillants del Terrassa a la Copa el va viure a la temporada 2002-03, amb l’equip a Segona Divisió. Després d’eliminar a partit únic el Llevant (2-0) i el Novelda (0-3), el Terrassa va disputar els vuitens de final contra el Reial Madrid. En un Olímpic ple a vessar, amb grades supletòries instal·lades amb motiu del partit, els de Miguel Álvarez van empatar a tres a l’anada en un partit espectacular. Al Bernabéu, nova demostració de bon futbol dels egarencs, malgrat el 4 a 2 final. A la temporada següent, en canvi, el Terrassa va caure a la primera ronda a casa: 0 a 1 contra el Llevant.

A la temporada 04-05, el Terrassa va eliminar per tercer cop a la història l’Espanyol. El partit, disputat a l’Olímpic, va finalitzar amb empat a un i el Terrassa jugant amb deu futbolistes bona part de l’encontre. Sense canvis a la pròrroga, els egarencs es van imposar a la tanda de penals per 5 a 3, esdevenint la bèstia negra dels blanc-i-blaus en aquesta competició. A la segona ronda, el Lleida va fer caure el Terrassa. El partit va finalitzar amb empat a dos a l’Olímpic i als penals es van imposar els lleidatans.

Les dues darreres aparicions del Terrassa a la Copa van ser decebedores. A la temporada 2005-06, eliminació a la primera ronda a mans del Logroñés. I a la temporada 06-07, també derrota a l’estrena, en aquest cas al camp del Barbastro: 0 a 0 i 5-4 als penals en la darrera aparició del Terrassa en el torneig.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top