Publicitat
Diari de Terrassa

Proteïnes vegetals, l’alternativa als aliments animals

Publicitat

Cada cop es parla més de les proteïnes vegetals i de les seves qualitats nutritives, que les fan aptes en molts casos per substituir les proteïnes animals. I és que, en molts casos, les persones duem una dieta hiperproteica animal sense saberho. La majoria dels àpats, els plantegem entorn del tall. Només al matí ja mengem embotit (que potser repetim a l´hora de berenar) i segurament hi afegim llet, iogurt o formatge. Amb tot plegat, la proteïna animal ens surt per les orelles. El més perillós, però, és que això ho fem cada dia o gairebé i que, a més, per dinar i potser per sopar tornarem a menjar carn, peix, ous o làctics, tot provinent de les bèsties. Això pot tenir conseqüències molt perilloses per a l´organisme. Els ronyons, que s´encarreguen d´eliminar l´àcid úric generat pel consum de carn, poden acabar saturats per una sobrecàrrega contínua. A més, l´excés d´àcid úric pot provocar càlculs renals i gota. Quant al fetge, encarregat de metabolitzar el greix i desactivar i depurar toxines, acaba sobrecarregant-se amb l´aportació de greix, colesterol i tòxics, així com les hormones que contenen els animals. Si, a més, optem per carn vermella i làctics sencers, s´augmenten les probabilitats de tenir colesterol, diabetis, càncer i problemes al cor. A més, aquestes proteïnes exciten el cor i el cervell, alteren la flora intestinal i provoquen acidificació que afecta el balanç del calci i contribueix a la descalcificació dels ossos. -B DMBV TBCFS DPNCJOBS En canvi, les proteïnes vegetals no tenen tots aquests efectes perjudicials. Per això, cal ser conscient que s´ha de menjar menys prote- ïna animal, però tampoc cal eliminar-la, ja que també té beneficis.
L´OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana una proporció de només el 25% de proteïna animal i un 75% de proteïna vegetal en la nostra dieta. No obstant això, aquesta entitat afirma que el món desenvolupat en consumeix més del doble, mentre que el Tercer Món pateix una manca alarmant de proteïnes. El consum adequat de llegums, cereals i fruits secs permet obtenir proteïnes de qualitat, amb menys greix saturat i menys colesterol que els aliments d´origen animal. Les proteïnes vegetals presenten notables avantatges enfront de les d´origen animal i n´existeix una àmplia gamma. Al món vegetal trobem aliments que tenen tots els aminoà- cids essencials, són els anomenats de proteïna completa. Malgrat tot, la majoria només en tenen uns quants, i per tant cal combinar-los bé al llarg del dia per obtenir tots els que necessitem. Els principals avantatges dels aliments vegetals és que són una excel·lent font d´hidrats i de fibra vegetal, no tenen colesterol ni efectes cancerígens i els greixos són bàsicament insaturats.
Per substituir les proteïnes animals hi ha diversos aliments que es poden escollir. Així per exemple, es poden menjar llegums, soja textturitzada, fruits secs, llavors, tofu, cereals, quinoa, tempeh (variant del tofu provinent de la soja) o seitan, entre altres.

Publicitat
Publicitat
To Top