Publicitat
Diners

La Cambra anima a buscar el mercat internacional

"Creiem fermament que la internacionalització i l’exportació són el camí a seguir. Qui s’enfoqui cap aquí tindrà més oportunitats", va manifestar ahir Santi Sabatés, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Terrassa, en la tradicional reunió que la institució manté cada any amb els mitjans de comunicació. Sabatés va fer aquesta afirmació després d’assegurar que els preocupa l’economia de la postpandèmia.

"Aquí, les ajudes directes de les administracions a empreses i autònoms han estat molt inferiors que en altres països. Veníem ja d’una economia endeutada i creiem que això serà un llast per la recuperació", va destacar Sabatés. "Espanya és l’únic país de la UE que ha apujat els impostos als autònoms i empreses durant aquest tràngol i això tampoc ajudarà a la recuperació. Segons l’OCDE som el país que en sortirà més mal parat d’aquesta crisi", va explicar.

"Tindrem les empreses més endeutades, destrucció del teixit socioeconòmic i segurament un augment de la morositat. La recuperació serà desigual depenent del sector, però Catalunya serà industrial i exportadora o no serà", considera Sabatés, que va comentar que "s’espera que el 2020-21 el món tingui un creixement fort i sincrònic i això és una oportunitat per les empreses, encara que el nostre país estigui en una situació una mica més de debilitat interna, per sortir a conquerir mercats i clients". "La internacionalització és la decisió que empreses i empresaris poden decidir per si mateixos que pot tenir un impacte més fort en el seu sanejament i rellançament", va dir.

Dins de l’àmbit d’ajuda a les empreses, aquest any el Consell General de Cambres de Catalunya s’ha adherit a la xarxa Reempresa, que té per objectiu fomentar la transmissió empresarial i evitar el tancament de negocis per falta de relleu.

A més, arran de l’aparició de la Covid-19 i les conseqüències que està aportant, el conjunt de cambres de comerç de Catalunya ha desenvolupat aquest any dos programes de suport. A través del primer, anomenat "Que cap empresa tanqui", la Cambra de Terrassa ha atès 250 empreses per qüestions, sobretot, financeres. Amb "Aixeca el teu negoci", el segon programa, iniciat ara fa cosa d’un mes, n’han atès més de 200. "Més del 50% de les consultes que hem rebut són d’empreses que busquen nous canals de negoci i nous mercats", va explicar Ramon Talamàs, president de la Cambra.

Els Bellots II
Una altra de les accions que la institució va voler repassar en la trobada d’ahir és la reunió que han impulsat entre el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya i els promotors del polígon Els Bellots II, encara pendent de desenvolupar a l’extrem sud-est de Terrassa. "Des del clúster hi estan interessats perquè és una zona ben comunicada i amb grans parcel·les i espais d’aquestes mides en zones estratègiques i molt ben comunicades no són abundants a Catalunya", va explicar Sabatés, que va destacar la proximitat amb "la carretera nacional i l’autopista, la bona capacitat d’energia i aigua i els serveis auxiliars". "Segons ens han comentat els promotors, hi ha molt bona sintonia amb l’Ajuntament per tirar-lo endavant", va especificar.

El vicepresident primer de la Cambra va detallar que les primeres indústries s’hi podrien instal·lar l’any 2025 i que des de la institució els agradaria que hi hagués "un mix", amb empreses del sector de l’automoció, però també de la logística, "que també té una forta necessitat d’espai".

Llei de Cambres
D’altra banda, el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, es va mostrar decebut ahir que en aquesta legislatura el Govern català no hagi aprovat la Llei de Cambres, un projecte de llei que pretén regular el finançament de les cambres de comerç i dotar-les de representativitat. "La llei està aturada i estem en una situació d’una certa indefensió quant a les nostres obligacions i la nostra representativitat", lamenta Talamàs.

"Quan nosaltres vam entrar al comitè executiu de la Cambra de Terrassa vam començar a treballar en un nou projecte, que s’havia de negociar amb la conselleria i passar tot el tràmit parlamentari. Quan a principis d’any, el president Torra va anunciar que donava la legislatura per acabada, el projecte es va parar. Llavors va arribar la pandèmia i van canviar tots els plans. En aquesta situació, ens hem anat trobant amb una certa indefinició per part del Govern tot i que el projecte ja estava compromès", va indicar ahir el president de la Cambra de Terrassa.

En aquest sentit, Talamàs va exposar que la situació d’algunes cambres petites és complicada i que totes elles necessiten un reconeixement de la seva representativitat i que les funcions públiques que presten "tinguin un finançament adequat i suficient". Així doncs, "entenent que la legisltaura està acabada, volem tornar a ultimar el projecte de llei que havíem treballat i exposar-lo al nou Govern que pugui sortir de les eleccions que venen i poder tancar aquest capítol que acaba perjudicant l’activitat socioeconòmica", va dir.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top