Publicitat
Fotogaleries

Terrassa celebra la tardor amb la setzena Fira del Bolet

Els voltants del Mercat del Triomf s’han omplert de boletaires i d’amants de la cuina de tardor

A la Fira s'han pogut trobar parades de bolets d'arreu del territori / Lluís Clotet

“La trompeta autèntica és gris per sota i totalment llisa”, és alguna de les frases que es podien sentir aquest dissabte pels voltants del mercat del Triomf de Terrassa. Daniel Siscart, biòleg i micòleg, explicava a desenes d’oients encuriosits les claus per caçar els millors bolets i evitar ensurts amb les espècies tòxiques. L’escoltaven encuriosits la Nati i el Josep, que són boletaires “de tota la vida”, però que han anat perdent el costum amb els anys.

La parella és veïna del barri, així que només els va caldre sortir de casa per trobar-se de ple dins la fira, que no s’han perdut cap any. Tot i ser aficionats a buscar bolets, han anat perdent el costum. La Nati defensa que no ha estat decisió pròpia, i és que “abans podies anar a les muntanyes de Sant Llorenç i trobar-ne fàcilment”. Els canvis en el clima i l’augment de persones que busquen bolets a Catalunya fa que cada vegada n’hi hagi menys: “abans plovia més, en els últims anys hi ha hagut un canvi radical de temps”, continua.

En Josep considera que la disminució de bolets als nostres boscos es deu al respecte per la natura, que també ha anat caient. Creu que “cal molta pedagogia a tota la població a l’hora d’anar a la natura, perquè si no, entre que no plou i que no respectem l’entorn ens acabarem quedant sense bolets a Catalunya”. Malgrat ser pessimistes, aquest any tampoc s’han perdut la Fira del Bolet.

La Mercedes també és veïna del barri, però a diferència de la Nati i el Josep, els bolets no han sigut mai una gran afició per a ella. Tot i això, passejava entre les parades amb la seva filla i escoltava la batucada aturada davant del mercat, perquè assegura que “allà on hi hagi gent, hi seré jo”. Més que els bolets, a la Mercedes li agraden les fires: “mentre hi hagi menjar i bon ambient segur que ens agradarà”.

Juntament amb la Papallona de Sant Pere i les diverses parades de gastronomia amb bolets, al mercat del Triomf hi havia gairebé una desena de venedors de bolets d’arreu de Catalunya com la Desiré, de Santa Eulàlia de Ronçana. Tot i tenir rovellons, ceps i rossinyols per vendre als terrassencs, assegura que “no sabia si podríem venir, no teníem prou quantitat de bolets per portar a la fira”. Explica que està sent una mala temporada de bolets, per les altes temperatures i la manca de pluges. De totes les espècies que hi ha a la seva parada, només els rossinyols de pi són catalans, de la zona del Berguedà, mentre que d’altres com els rovellons provenen de la província de Cuenca.

Alguns terrassencs han aprofitat el cap de setmana per innovar a la cuina, afegint bolets a les seves receptes i celebrant així la tardor en família. És el cas de la Maria del Mar, que tot i no caçar bolets perquè creu que “segur que m’intoxicaria”, passejava per les parades amb tota la família i alguns amics. Aquest cap de setmana s’han atrevit amb un risotto amb ceps. La que sí que és una experta és la Montse, que dissabte es va desplaçar des del barri de la Maurina per renovar el seu cistell de vímet. La Fira del Bolet, en paral·lel amb la baixada de temperatures, ha donat el tret de sortida a la seva temporada i espera acabar omplint el seu cistell nou abans que acabi l’any. Malgrat encarar amb pessimisme la temporada, els boletaires i amants del bon menjar han anat passant per la Fira del Bolet sense parar durant tot el dissabte.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Terrassa celebra la tardor amb la setzena Fira del Bolet
To Top