Publicitat
GentDT

“Ara mateix el 5G és una tecnologia enfocada a la indústria”

El professor de Xarxes del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, Sergi Abadal, considera el 5G com "un salt qualitatiu a partir del 4G per suportar velocitats més elevades, retards més baixos en la transmissió de dades, una cobertura més alta i per necessitar menys energia per a les comunicacions".

Es comença a parlar força del 5G, però encara no hi ha una oferta generalitzada de mòbils al mercat amb aquesta prestació.

És cert, però això sol passar en qualsevol migració de tecnologies. Quan va aparèixer el 4G, per

exemple, els primers mòbils que sortien amb aquesta connectivitat eren de gamma molt alta. Ara

amb el 5G passa el mateix. Però quan aquesta tecnologia comenci realment a adoptar-se, l’oferta de mòbils 5G pujarà com l’escuma. En la meva opinió, el concepte de 5G s’està venent molt en l’actualitat perquè la gent el tingui interioritzat, però ara mateix és una tecnologia més enfocada a la indústria. No tant a la idea que més usuaris particulars tinguin més mòbils, sinó a què hi hagi més objectes connectats.

Al seu entendre quan començarem a veure més "smartphones" 5G?

És difícil de dir, però en tot cas serà d’una forma gradual. Crec que segurament d’aquí un any el

5G estará bastant més normalitzat que ara. Hem de pensar que aquesta connectivitat és entre 10

i 100 vegades més ràpida que el 4G. Igual que amb l’arribada de la fibra òptica, l’internet domèstic va anar molt més ràpid, amb la implantació del 5G, també augmentarem la velocitat "online" dels dispositius mòbils. En tot cas, jo penso que avui en dia l’usuari mitjà d’un "smartphone" no necessita el 5G, en el sentit que els serveis actuals de mòbil estan pensats per a unes velocitats més de 4G.

Comentava que el 5G és una tecnologia que ara està mes enfocada a la indústria. En concret, en quins sectors pot tenir un impacte important?

La industria de la telemedicina, de la realitat virtual i el sector elèctric, amb les "smart grids", són les que més notaran el canvi a la tecnologia 5G.

Què són les " smart grids" i com pot contribuir el 5G al seu desenvolupament?

Són xarxes energètiques intel.ligents. Imaginem que a la nostra xarxa elèctrica es produeix, en un

punt concret, una fallida en l’abastiment d’energia. Si la infraestraestructura compta amb sensors distribuïts per la xarxa, aquests poden avisar perquè es redirigeixi l’energia que s’ha acumulat en altres punts de la xarxa cap a aquell punt concret on en falta. Però aquest procés s’ha de dur a terme a una velocitat molt ràpida i el 5G ho afavoreix perquè té una latència, un lapse de

resposta, molt i molt baixa.

I la tecnologia del 5G, està ja completament desenvolupada?

Ni molt menys. De fet hem d’entendre el 5G com un paraigües de tecnologies, que abarca des de l’"smartphone" a les antenes de telefonia, les seves estacions valls, així com els mateixos protocols de xarxa interns de les operadores. En tot cas, la cobertura 5G s’haurà d’extendre per tot el territori, quan avui en dia aquesta cobertura es limita molt a les grans ciutats. De totes formes, el pas del 4G al 5G serà gradual. I a més el 4G no morirà mai, perquè en el futur, quan no

et puguis connectar a un punt 5G, sempre ho podràs fer a un 4G. Igual que avui en dia passa amb el 3G. Anirà més lent, però et donarà el mateix servei.

Deixant de banda el 5G, la crisi del coronavirus que estem vivint, fa que molts empleats treballin des de casa aquests dies, amb l’eina indispensable d’internet. La xarxa té prou capacitat com per no "caure" en algun moment?

El risc no és zero, però crec que el punt crític en termes de comunicacions en general ja l’hem superat. Va ser el cap de setmana passat, quan hi havia la incertesa sobre el que significava l’estat d’alarma, sobre si ens havíem de confinar o no… Eren moments en què tothom es comunicava. Avui per avui, els problemes de connexió a internet que hi poden haver, estan relacionats amb què hi hagi pics de demanda. Igual que passa amb el Cap d’Any, quan durant uns minuts cau el WhatsApp perquè tothom vol felicitar l’any nou…

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top