Publicitat
GentDT

«Els contes estimulen la imaginació»

RONDALLES A LES XARXES. Toni Massagué (Terrassa, 1967) és mestre, escriptor i llibreter. Compagina la feina en una escola bressol amb la de la llibreria l’Orella Verda, especialitzada en literatura infantil. A més, escriu contes i ha obtingut algun premi. Des de dilluns passat, explica rondalles en directe des d’Instagram per fer més agradable el confinament forçós a casa de les criatures.

Com se li va acudir la idea d’explicar contes a través d’Instagram?

Aquests dies els nens i nenes estan moltes hores tancats a casa a causa de l’alerta sanitària pel coronavirus i això és difícil per a ells. Em va semblar que seria una idea xula per fer més agradable i suportable el confinament forçós. Cada tarda a les sis explico un o dos contes, depenent de si són més llargs o més curts, a través del compte d’Instagram de la llibreria l’Orella Verda.

Enregistra vídeos i els penja?

No, no, explico cada dia els contes en directe.

Hi ha gent que critica molt les xarxes socials i les noves tecnologies però aquests dies sort en tenim per mantenir el contacte amb la gent, oi?

Les xarxes tenen coses bones i dolentes. S’han de saber utilitzar i fer-ne un bon ús.

Quina mena de contes explica?

Variats. Tinc bastant repertori. N’hi ha de populars i tradicionals, d’altres són d’autors que m’agraden, com Gianni Rodari o Enric Larreula, per exemple.

I de seus?

També algun de propi. Al matí em preparo bé els que explicaré a la tarda. Van adreçats a criatures de diferents edats perquè tampoc no sé qui m’està mirant ni quants anys tenen, ni si tenen tots la mateixa edat, que segur que no. Si una tarda n’explico dos, van adreçats a criatures d’edats diferents per cobrir el màxim espectre possible.

Està obert a tothom?

S’ha de ser seguidor de la llibreria. El que sí que està obert a tothom són els vídeos que tenim penjats a youTube.

També són vídeos de contes?

Sí. En tenim més de 50. Són de contes que venem o hem venut a la llibreria i que hem anat penjant.

M’ha dit abans que també explica algun conte seu. Fa temps que escriu?

Sí. M’agrada escriure. Al meu perfil de Twitter he penjat molts "tuïtcontes", que són uns contes brevíssims que parteixen de frases fetes. També en tinc uns quants d’inèdits i de moment un de publicat en paper. Es diu "Un tió de la Serra de l’Obac" (Omnia Books). Va sortir ja fa algun temps, l’any 2014.

A qui van adreçats els contes que escriu?

De vegades és difícil saber a quina edat va adreçat un conte perquè no és el mateix si l’infant el llegeix o si l’hi expliquen els pares. Un mateix conte pot funcionar bé entre nens de diferents edats perquè els de 6 o 7 anys el llegeixen ells mateixos i els més petits, que encara no saben llegir, el miren amb els adults i aquests els l’expliquen. El que sempre procuro tenir present és la vessant educativa i formativa.

Suposo que vostè fa temps que es dedica a explicar contes.

N’explico des dels 16 anys, quan feia de monitor d’activitats d’educació en el lleure. M’agrada explicar contes perquè ajuden els infants a desenvolupar la seva imaginació.

Recorda quin va ser el primer que va explicar?

El primer conte que vaig explicar va ser "En Patufet". Estava molt nerviós.

Ara ja deu haver superat els nervis, oi?

Sí, el 1996 vaig començar a anar a explicar contes per tot Catalunya, a tot arreu on m’ho demanaven. Després vaig viure deu anys fora, a Bolívia, però en tornar vaig decidir reprendre l’activitat de fer viure els contes a la mainada. A més, actualment a l’Orella Verda fem dues activitats mensuals de "contacontes". Una va adreçada a nens i nenes de 0 a 3 anys i una altra és per a criatures de 4 a 7 anys. Més grans ja costa que vinguin.

Tenen èxit?

Sí, sempre està ple. Les famílies s’hi han d’apuntar perquè l’aforament és reduït. Naturalment, aquests dies les hem hagut de suspendre. La darrera, que vam fer un parell de dies abans que s’anunciessin les mesures d’alerta, era de contes i cançons.

Per cert, per què es diu l’Orella Verda, la llibreria?

És una referència a un poema-conte breu, "Un home madur amb una orella verda", de Gianni Rodari, de qui ara justament se celebra el centenari del naixement. La llibreria, la va obrir la Sílvia Pintó el juny del 2017. Des de fa dos anys la portem la meva companya i jo. Compagino la feina de mestre en una escola bressol a Castellar del Vallès als matins amb la llibreria a les tardes. Els dissabtes, obrim matí i tarda.

És una llibreria especialitzada, oi?

Sí. Venem literatura infantil. Però no volem ser només una simple llibreria. Per això fem activitats com les de "contacontes" i altres. Ara mateix també estem preparant alguns projectes per fer fora de la llibreria.

Quins?

Volem oferir assessorament als mestres en la compra de llibres i en la realització d’activitats de motivació de la lectura. No és una cosa immediata, ho estem preparant de cara al curs que ve.

Abans ha citat alguns dels seus autors preferits de contes infantils. D’autors de contes per a adults, quin ens recomana?

M’agrada molt Pere Calders.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top