Una activitat equivalent al 6,93% del PIB a Catalunya

Genera prop de quatre-cents mil llocs de treball, segons un informe de la Càtedra “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya
Sergi Estapé
26 de setembre de 2023

El sector de la construcció i la promoció a Catalunya genera 398.647 llocs de treball a Catalunya, el que suposa una activitat equivalent al 6,93% del PIB, segons conclou el darrer monogràfic de la Càtedra “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE). El VAB (Valors Afegit Brut) està calculat en uns 24.300 milions d’euros, un 11,9% del total, cosa que significa un efecte arrossegament dels sectors equivalents a aquest 7% del PIB.

A més, l’activitat generada per la construcció i la promoció de manera directa, indirecta i induïda comporta uns ingressos fiscals entre IVA, IRPF i impost de societats, i cotitzacions a la Seguretat Social de 7.056 milions d’euros. D’altra banda, aquest estudi considera que el 20% del preu de l’habitatge és cost fiscal, si es tenen en compte els impostos estatals, catalans i municipals.

Aquest document analitza l’impacte econòmic de l’activitat del sector de la construcció i promoció sobre l’economia catalana, és a dir, producció, VAB com a aproximació al PIB, ocupació i la recaptació fiscal dels principals impostos.

El pes de la construcció

Altrament, cal ressaltar que l’informe de la Càtedra “Habitatge i Futur” de la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) també conclou que el pes de la construcció i promoció a l’economia catalana ha canviat considerablement en les darreres dues dècades. Així, el pes del sector de la construcció i promoció en el VAB de l’economia catalana va augmentar fins a l’11,90% l’any 2006 i, des de llavors, va retrocedir finssituar-se al voltant del 5%, un percentatge que s’ha mantingut en els darrers deu anys.

En el mercat laboral, cal esmentar que l’ocupació de treballadors en els sectors de la construcció i promoció mostra que la taxa d’ocupats es va reduir a la meitat, concretament de les cotes properes al 12% els anys 2007 i 2008, fins al 5,98% que es va produir un temps més tard, a l’any 2014. Des d’aquell any, la taxa es manté al voltant del 6%.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: