Una afectació associada a l’edat

Les catarates, en la gran majoria dels casos, les provoquen l’edat, però també hi ha altres factors de risc, com són la diabetis o consumir durant molt de temps alguns medicaments.
Sergi Estapé
28 de setembre de 2023

El doctor Josep Lluís Macaya, especialista en Oftalmologia que visita a Àptima Centre Clínic Terrassa i Sant Cugat del Vallès, ens defineix les cataractes com “una opacificació del cristal·lí que, principalment, en el 90% dels casos, ho provoca l’edat” i apunta que és una estructura molt sensible i amb la llum i amb l’oxidació en general, fa que perdi la seva transparència”. La diabetis i alguns medicaments, també poden ser factors de risc, però és el pas del temps el més comú “de llarg”.
Entre els símptomes, a més de la visió borrosa, passa que “els colors es veuen menys vius i es perd el contrast dels colors”. Macaya assegura que “en paral·lel, a més de perdre’s la visió de lluny, de prop també està afectada. El diagnòstic s’ha de fer de manera presencial, amb una exploració. “L’oftalmologia és una especialitat molt tecnològica, cada vegada més, i necessitem una làmpada de fenedura, però sovint també s’ha de fer un escàner de la retina, del nervi òptic una topografia de la còrnia i són factors a tenir en compte a l’hora de fer un diagnòstic”, manifesta.
No hi ha una altra solució que la quirúrgica, ens adverteix l’oftalmòleg. “No hi ha res més que fer i, tot i que mai és una urgència, aconsellem que quan es noten uns símptomes que incideixen en el dia a dia, cal operar”, diu. És una operació que dura uns quinze minuts i, en la majoria dels casos, explica, és dur a terme amb “sedació conscient”.

No reapareixen

Sobre si pot tornar a reaparèixer, Macaya és rotund i afirma que no, si bé avisa que, en alguns casos, la lent es pot embrutar, com es diu popularment i hi ha una opacificació d’una part de la càpsula posterior, una estructura de l’ull”. S’anomena cataracta secundària i es pot reparar.
La llum solar o el tabac, poden accelerar l’aparició de les cataractes i un consell molt vàlid, comenta, és “fer-se revisions a un centre oftalmològic” de manera periòdica.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: