Publicitat
Terrassa

Més control veterinari als Tres Tombs pel benestar dels cavalls

L’Ajuntament, l’Associació Cultural Amics de Sant Antoni de Terrassa han assolit un acord per ampliar les mesures de control del benestar animal que s’anaven fent els darrers anys a la festa dels Tres Tombs. Aquest diumenge, tres veterinaris controlaran l’estat dels animals, hi haurà la possibilitat de fer proves d’alcoholèmia als genets i traginers i es gravarà en vídeo a alguns èquids per analitzar amb posterioritat les imatges i avaluar si pateixen o s’estressen.

Una recent reunió entre la regidoria de Benestar Animal, l’Associació Cultural Amics de Sant Antoni de Terrassa i la Federació Catalana dels Tres Tombs va permetre acostar posicions sobre les mesures més adients per garantir el benestar dels animals durant la passada. La negociació va comportar que el regidor Noel Duque hagués de cedir en alguns dels seus plantejaments, però també va permetre incorporar a la festa noves mesures de control animal. Per exemple, l’Ajuntament contractarà dos veterinaris més, que se sumaran al que l’organització ja va incorporar fa quatre anys, per controlar l’estat de salut dels cavalls abans i després de la passada. "Si es determina que el cavall no està en condicions s’apartarà de la rua", afirma Duque. Ja fa anys, puntualitza Joaquim Riera, president de l’Associació Cultural Amics de Sant Antoni de Terrassa, "que estem millorant la festa". Sobre aquest aspecte concret, Riera explica que Terrassa es va avançar a l’existència del protocol de benestar animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que s’ha començat a aplicar aquest any. "Aquest serà el quart any que un veterinari controla que no participi en la festa cap animal ferit ni amb manca de salut", comenta Riera.

Una altra mesura en què la ciutat va ser capdavantera va ser en facilitar fa tres anys un "recull de bones pràctiques" a tots els participants on es deia "taxativament" que no es podrà formar part de la rua amb símptomes d’estar begut o d’haver consumit drogues. Si hi ha cap sospita, s’avisa a la Policia Municipal perquè faci el test d’alcoholèmia als genets o traginers. Ara, amb l’acord assolit amb l’Ajuntament d’alguna manera es consolida aquesta mesura. "Volem garantir tant la seguretat de les persones com la dels animals", explica Noel Duque.

Saber l’origen dels animals
L’Ajuntament també podrà tenir accés a l’origen dels animals per tal de comprovar la seva procedència. En més d’una ocasió, les entitats animalistes s’han queixat que molts cavalls que s’utilitzen en els Tres Tombs són animals destinats al consum, que acabaran a l’escorxador i que mai no han estat entrenats. Riera assegura que "això no s’ha donat mai a Terrassa". Els cavalls que participen en la cercavila, on s’ha reduït molt la participació de carruatges, procedeixen de les hípiques de la zona. "Són persones que tenen els seus cavalls tot l’any, que els cuiden perquè els senten com a mascotes", explica Riera.

L’alcalde, Jordi Ballart, i la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, participaran en la passada d’aquest diumenge, com és habitual, però aquest cop no aniran en un carruatge, sinó que faran el recorregut a peu, al costat d’algun cavall.

L’Ajuntament no descarta anar incorporant més canvis al llarg dels pròxims anys, com, per exemple, explica Duque, traslladar el recorregut de l’interior de la ciutat a l’Anella Verda o donar cabuda a entitats animalistes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top