Publicitat
Terrassa

Les obres de la casa Bosch del Raval es reprendran en breu

Les obres a la finca de l’antiga casa pairal de la família Bosch de Basea, als números 24, 26 i 28 del Raval de Montserrat, reprendran abans de final d’any. Els promotors treballen aquests dies amb l’Ajuntament per tancar una fórmula d’entrada i sortida de camions que respecti la normativa d’accés al nucli històric i no encareixi de manera desmesurada els costos del projecte. A la finca, situada al costat de l’edifici seu de CaixaBank, la família propietària promou la construcció de 12 pisos i tres locals comercials, tots de lloguer.

Les obres d’enderroc de l’edifici, que data del segle XVIII, es van complicar a finals de 2019. La planificació del promotor per l’evacuació de les runes i de les terres de la finca va entrar en col·lisió amb la normativa municipal, que prohibeix la circulació pel centre històric de vehicles de més de 5,5 tones, llevat d’autorització específica.

La recerca d’una alternativa d’evacuació viable i el confinament imposat per la pandèmia han forçat una aturada dels treballs que s’ha allargat gairebé un any i que ara pot tenir els dies comptats.

“En aquest moment estem tancant els darrers detalls del projecte d’evacuació”, explica Josep Berenguer, director comercial de Finques Llaberia Puigbò, responsable de la gestió del cèntric immoble. “Ens queda resoldre alguns aspectes com l’accés del camió rodat que ha de portar la grua, si ho fa per la Rasa o bé pel Raval, i per on fem l’evacuació de les terres. Volem reprendre els treballs com abans millor, si és possible abans de finals d’any”.

La solució definitiva es mou entre desplaçar tot el moviment de camions a l’eix de la Rasa, per on “hi ha un accés directe a l’interior de la finca”, o bé que l’operació es pugui desenvolupar parcialment també pel Raval de Montserrat.

Les maniobres, que inclouen l’evacuació de terres i tota l’activitat relacionada amb l’edificació del nou immoble, afronten però un repte important. Si el camió rodat que porta la grua ha d’entrar per La Rasa, apunta Berenguer, “tindrà problemes per passar pels carrers estrets de la zona”.

El comercial de Finques Llaberia i Puigbò es mostra convençut, però, que “el tema es desencallarà en unes dues setmanes” i això permetrà “reprendre les obres aviat”.

Un emblemàtic edifici
La família Bosch de Basea va decidir tirar a terra l’històric edifici del Raval per edificar un de nou donat que les plantes superiors de l’immoble, que havien estat destinades a habitatge, estaven en desús. No era el cas dels baixos comercials, que han tingut llogaters fins poc abans de començar les obres d’enderroc. L’últim establiment en marxar va ser la històrica Casa Rex.

La família Bosch de Basea, que tenia a Can Jofresa la masia familiar, va decidir fa més d’un segle construir la casa pairal al Raval de Montserrat. La nissaga va assentar-se al bell mig de Terrassa i va participar activament en política, arribant a exercir la màxima autoritat municipal. Jacint Boch va ser alcalde de Terrassa durant dos anys, entre 1650 i 1652.

370 anys més tard, els hereus volen conservar la finca familiar. Per aquest motiu, construeixen un nou immoble que destinaran íntegrament a lloguer. La casa pairal no tenia cap element catalogat, motiu pel qual l’enderroc ha estat viable.

El nou edifici incorporarà “La Moreneta”, una figura de la Mare de Montserrat que ocupava la façana original. L’escultura ja ha estat restaurada.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top