Publicitat
Terrassa

Rull cedeix les cartes rebudes a presó a l’Arxiu Nacional

Josep Rull va aprofitar dilluns un permís de la presó de Lledoners per fer personalment cessió a l’Arxiu Nacional de Catalunya de les cartes rebudes durant els tres anys captiveri. En un acte públic a la seu de l’arxiu, en presència de la consellera de Cultura Àngels Ponsa, la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i el director del centre, Francesc Balada, l’exconseller va fer entrega d’un primer lliurament de 10.500 comunicacions rebudes entre novembre de 2017 i novembre de 2018. El llegat s’incorporarà a la Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya.

La historiadora terrassenca Mariona Vigués ha estat l’encarregada d’anar classificant i descrivint les cartes remeses a Josep Rull, que han estat classificades en 14 categories. Les quatre primeres corresponen a les escrites per infants i adolescents, les de ciutadans que s’identifiquen amb remitent i les rebudes des de l’estranger, en aquest cas 857 cartes procedents de 53 països dels cinc continents. Aquesta primera cessió també inclou 497 cartes de persones que han ocultat la seva identitat per por a les represàlies, tal com fan constar als seus escrits.

Trenta caixes van ser necessàries per traslladar, divendres 4 de desembre, les primeres 10.500 cartes a Josep Rull a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a qui el polític egarenc fa una cessió en comodat. Un préstec temporal donat que les cartes són propietat legal dels seus remitents. "Les cartes queden en dipòsit per la seva gestió de conservació -explica Mariona Vigués-. El procés respecta escrupolosament la Llei de Protecció de Dades i cap reproducció es pot fer mai sense autorització del remitent".

Vigués va acordar els criteris de classificació en una seguda amb la família Rull, durant la primera sortida en llibertat de l’ex conseller. "La ciutadania és la protagonista d’aquestes cartes -explica-, un llegat interessantíssim per què ofereixen una perspectiva històrica del que ha anat passant des del novembre de 2017".

La marca personal de Rull
La historiadora explica que entre les cartes infants "que descriuen els seus sentiments amb dibuixos", adolescents que "fan reflexions sorprenents, interessantíssimes", altres de companys interns que, "en llenguatge carcerari, expliquen les rutines de la presó o les seves experiències en recuperar la llibertat".

Entre els textos hi ha missatges de familiars, amics, ciutadans de Terrassa, companys de partit, polítics d’altres formacions i de col·legues de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, entre d’altres. Els missatges inclouen "moltes cites literàries", explica Vigués.

Falten 10 mil cartes per classificar. Les que ja han estat cedides, han estat meticulosament classificades i moltes compten amb el valor de la marca personal de Josep Rull, que identifica amb "un senyal les cartes que ha contestat. D’aquesta manera, els familiars que amb el pas del temps vulguin trobar-les, podran fer-ho".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top