Publicitat
Terrassa

VÍDEO | El personal d’urgències del CST protesta davant les condicions dels treballadors i pacients

Reclamen que han d’atendre pacients al passadís perquè la demanda duplica la capacitat del servei d’urgències

Protesta del personal d'infermeria i TCAI's d'urgències de l'Hospital de Terrassa / Nebridi Aróztegui

La Comissió d’Urgències del CST ha organitzat aquest dilluns una protesta per reclamar millors condicions laborals que permetin un tracte digne cap als pacients de l’Hospital de Terrassa. L’equip assistencial d’infermeria, TCAI’s i sanitaris del servei d’urgències del CST denuncien que treballen de manera precària, per la falta de personal, que els limita de poder proporcionar les cures i l’atenció personalitzada que voldrien cap als pacients.

Alhora, es queixen d’espai insuficient a la planta d’urgències per tota la demanda que exigeix la secció, que provoca que en comptades ocasions els pacients hagin de ser traslladats al passadís per falta de boxes disponibles.

El personal d’urgències del CST afirma que l’inici de la problemàtica radica des de fa més de 10 anys, quan es va reformar el servei d’urgències i es va assegurar que els 25-30 boxers serien suficients per cobrir la demanda, però que amb la Covid-19 la situació encara ha empitjorat més. “La plantilla és pràcticament la mateixa que va inaugurar el servei anys enrere, amb més del doble de volum de pacients i necessitat d’aplicar cures més complexes en condicions penoses. Una persona pot estar al càrrec de 40 o 50 pacients“, ha afirmat Elizabeth Agulló, auxiliar d’infermeria a l’Hospital de Terrassa des de fa 8 anys.

A la protesta s’han sumat una trentena de treballadors d’urgències, a més dels pacients que estaven fent cua per ser atesos i s’han unit a la manifestació amb crits de suport i aplaudiments. Al manifest que Agulló ha llegit en veu alta en nom de tot el personal, realçava escrit: “En els darrers anys, diàriament hi ha entre 20 i 30 persones ocupant espais als passadissos, més els respectius acompanyants, fins i tot ara, que l’accés està molt més restringit amb motiu de la Covid, i això té lloc 24 hores al dia” ha llegit Agulló.

A la protesta, els treballadors han subjectat cartells que cridaven “Una infermera fa la feina de 3”, Ens estan deshumanitzant, SOS urgències” o “Denuncia la teva falta d’intimitat”, “Denuncia la teva llarga estada al passadís” animant als pacients a denunciar també la situació i a posar reclamacions. Al centre de la manifestació, un cartell predominant proclamava: “S’ha de cuidar les mans que cuiden”.

A més, el personal d’urgències ha llançat una bossa negra embolicada a terra, en representació d’un mort. “Simbolitza el pes de la pandèmia. La covid ha estat la detonant de moltes coses: tot el pes que portem durant aquests 10 anys, de sobre càrrega, de mala gestió hospitalària i de donar forçosament una mala assistència per no tenir prou recursos”, ha explicat l’Izan González, infermer de l’Hospital de Terrassa. La intenció és manifestar-se setmanalment per la causa, fins a obtenir les millores que reclamen.

“Volem fer allò que sabem fer, i no el que puguem. Tenim una formació per donar una atenció més completa del que podem donar, per les condicions que ens trobem al servei d’urgències. Tots els hospitals de la zona es troben en una situació similar. El Taulí, l’Hospital de Sabadell, també ha protestat en ocasions per la mateixa problemàtica. Sabem que probablement és un problema de pressupost, i que l’acció necessària seria que intervingués el CAT Salut i donés una resposta” ha afirmat en Jofre Chueca, infermer de l’Hospital de Terrassa.

Chueca afegeix que la pressió assistencial ha canviat al servei d’urgències de l’hospital, que cada cop rep més població de la seva àrea d’influència i, alhora, ha d’atendre “una població més envellida que fa una dècada, que requereix més atenció i més cures”. L’infermer recorda que hi ha “una manca estructural de personal d’infermeria no només al CST, també a la resta d’hospitals. Les noves promocions d’infermeria -explica- estan cobrint les jubilacions, però és insuficient per atendre l’increment de la demanda i el problema és que no es troben més professionals perquè no hi ha”.

FOTOS | Protesta del personal d’urgències de l’Hospital de Terrassa

L’equip directiu del CST respon a les queixes

Com a resposta a les demandes, l’equip directiu del CST es reunirà dimarts al matí amb un grup de professionals representants d’infermeria, auxiliars d’infermeria i sanitaris del Servei d’Urgències de l’Hospital de Terrassa per escoltar les demandes i inquietuds dels treballadors i revisarà les condicions laborals amb l’objectiu, per part de la direcció, de plantejar propostes de millora que puguin donar resposta a la situació plantejada pels professionals.

La direcció del CST assegura que la sisena onada de la pandèmia per Covid-19 fa augmentar la pressió assistencial en tots els àmbits, des de l’atenció primària a les urgències, passant per l’atenció hospitalària i la sociosanitària.

“La pandèmia que impacta en la població repercuteix també en els professionals sanitaris. A dia d’avui el Consorci Sanitari de Terrassa té 180 professionals positius i aquest fet, juntament amb l’augment diari de casos de pacients positius, fa que hi hagi un impacte directe en la capacitat de resposta assistencial en tots els àmbits. Des del CST s’estan gestionant tots els dispositius per absorbir les necessitats de la població en aquestes condicions tan adverses i excepcionals i es van readaptant els espais a mida que l’evolució mateixa de la pandèmia ho requereix. Malgrat tot, el recurs humà es veu afectat per l’alt increment de contagis actual”, anuncia l’equip directiu del Consorci Sanitari de Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top